Svetovalnica

Nadarjeni otroci

Datum objave: 26.4.2022

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Zelo pomembno za starše nadarjenih otrok je to, da otrokove nadarjenosti ter razvijanja le-te ne doživijo kot lasten projekt in da njihov otrok in njegovi dosežki ne postanejo cel njihov svet. Nujno je, da imajo starši nadarjenih otrok svoje cilje ter da si vzamejo čas zase, za svoje konjičke, za partnerstvo in da ne zanemarijo socialnih stikov z drugimi.

 

Večna dilema: Sem dovolj dobra mama?

Datum objave: 22.3.2022

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Vsaka mama si za svojega otroka želi le najboljše in se trudi po svojih najboljših močeh, da bi bila dobra mama, obenem pa se neprestano sprašuje, če je to, kar naredi, sploh dovolj dobro. S katerimi izzivi se srečujejo mame, katere tegobe jih medtem pestijo in kako se z njimi soočiti...

O otrocih, ki bi radi bili popolni

Datum objave: 22.2.2022

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Vsak starš si želi najboljšega otroka, ker želi, da bi se razvijal in odraščal v optimalnih okoliščinah. Želimo si, da naši otroci ne bi zamudili nobene priložnosti, želimo jim nuditi vse možnosti, ki jih morda sami nismo imeli. Pričakujemo, da bo naš otrok odrasel v »popolnega« posameznika, saj ga že ob rojstvu vidimo kot »popolnega« otroka z »neomejenim potencialom«, če seveda malce pretiravam in posplošujem.

 

Kdo ali kaj se skriva za črkami A, D, H, D?

Datum objave: 15.2.2022

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Danes bomo govorili o otrocih in mladostnikih z motnjo pozornosti in hiperaktivnostjo oziroma ADHD. Kratica ADHD ima angleške korenine in pomeni Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Za tiste posameznike ki niso hiperaktivni, imajo pa občutne primanjkljaje pozornosti, pa pravimo, da imajo ADD, Attention Deficit Disorder.

Samopodoba

Datum objave: 25.1.2022

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Če bi na najkrajši in najpreprostejši način želela razložiti pojem samopodobe, bi rekla, da samopodoba pove, kako človek vidi samega sebe.

 

Abeceda načrtovanja

Datum objave: 4.1.2022

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Zakorakali smo v leto 2022. Prve novoletne zaobljube se že lomijo, list opravkov se daljša in kljub upanju in pričakovanjem da bo po božično-novoletnih praznikih vse drugače, ni čisto tako. Da se bi lažje spopadli z vsemi nalogami, ki so pred vami in da bi spretno izkoristili čas, sem tokrat za vas pripravila seznam pojmov, ki so tesno povezani z načrtovanjem, doseganjem ciljev in učinkovitejšo porabo časa. Pojme sem skrbno uredila po abecedi in tako je nastala naslednja abeceda načrtovanja.

 

Oh, ta pričakovanja

Datum objave: 4.1.2022

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Zgodbo, ki jo boste prebrali v okviru prispevka, običajno v krajši obliki povem na svojih predavanjih učiteljem in vzgojiteljem, da bi lažje razumeli starše otrok s posebnimi potrebami. Le-ti se znajdejo v podobni situaciji, ko se zgodi nekaj, kar je povsem v neskladju z njihovimi pričakovanji. Nekateri starši se nikakor ne morejo sprijazniti z realnostjo, drugi potrebujejo več ali manj časa, da se z njo soočijo, spet tretjim pa je hitro jasno, da tega kar se je zgodilo, ne morejo spremeniti. 

Izdelajmo si družinski stenski koledar 

Datum objave: 14.12.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Tokrat pa vam bom nanizala nekaj predlogov oziroma idej, kako iz starega stenskega koledarja izdelati novega. Ker sem v naslovu prispevka uporabila pridevnik družinski, k ustvarjanju vabim vso družino.

Žaljiv in sovražni govor med vrstniki

Datum objave: 23.11.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Ko govorimo o neprimernem in žaljivem izražanju in sovražnem govoru, imamo na eni strani opravka z govorcem in na drugi strani z žrtvijo, tarčo žaljivih ali celo sovražnih besed.

Žaljiv ali sovražni govor prizadene tistega, kateremu je namenjen...

Kako v negotovih časih ohraniti optimizem pri otrocih?

Datum objave: 16.11.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Živimo v negotovih časih. Zadnji dve leti se vse vrti okoli epidemije povezane z virusom in mediji so polni slabih novic. Zdravstveni krizi se je pridružilo še nezaupanje v odločitve strokovnjakov in vlade ter naraščajoč strah pred prihodnostjo. Ljudje postajamo nezaupljivi in nestrpni in vse skupaj se prenaša tudi na otroke in mlade.

Jesenski nasveti za starše 

Datum objave: 2.11.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Začetek šolskega leta je bil po dolgem korona času zagotovo poseben, saj so učitelji še preverjali in dopolnjevali znanje, ki so ga učenci osvajali na daljavo in spoznavali učence, še posebno če jih poučujejo na novo. Verjamem, da ste tudi vi, dragi starši, septembra in oktobra skrbno spremljali delo in napredek vašega otroka, ga spraševali, kako se razume z učitelji in kako s sošolci ter kako se počuti v šoli nasploh, kako mu gre. In se najverjetneje že soočili s prvimi ocenami.

 

Skrbna izbira šolskih potrebščin, ker je za otroke dobro le dobro

Datum objave: 25.5.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Skozi desetletja dela z otroki sem imela priložnost opazovati in slediti, kakšne vse šolske potrebščine trg ponuja ter kako kakovost teh izdelkov vpliva na nemoteno šolsko in domače delo učenk in učencev. V tokratnem prispevku vam bom poskusila razložiti, zakaj je pomembno kupovati kakovostne pripomočke, četudi bomo zanje odšteli kakšen evro več.

Pametni lenuhi

Datum objave: 4.5.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Ko sem hodila v osnovno šolo, so me učitelji pogosto primerjali z mojo sestro. Mami so na govorilnih urah večkrat povedali, da je škoda, da nisem tako pridna kot moja sestra, saj bi lahko bila z malo več truda in natančnosti z lahkoto odlična. 

Razvijanje pozornosti in koncentracije

Datum objave: 16.3.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Ker v sodobnem času pri otrocih opažamo vedno več težav pri ohranjanju koncentracije in pozornosti, zagotovo ne bo odveč, če predstavimo še nekaj predlogov za krepitev teh dveh funkcij, ki pomembno vplivata na učno uspešnost, pa tudi siceršnje celostno funkcioniranje otrok. 

Trma - ko najstnik pokaže svojo močno voljo

Datum objave: 2.2.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Na kaj pomislite ob besedi trma? Si predstavljate malčka v tistem obdobju, ko se je za izpolnitev svoje želje pripravljen vreči na tla in se ob tem »dreti kot žerjav«? In ob njem si zlahka zamislite še nemočnega roditelja, ki obupano vije roke in si morda za hip zaželi, da bi se vdrl v zemljo.

Duševne stiske ter težave otrok in mladostnikov zaradi šolanja na daljavo

Datum objave: 26.1.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

V zadnjem času smo slišali vedno več pobud staršev in strokovnih delavcev, naj se otroci in dijaki čimprej vrnejo v šole in vrtce. Starši opisujejo težave in stiske, ki jih opažajo pri svojih otrocih, prav tako poročajo tudi o lastni izčrpanosti, zaskrbljenosti, občutkih nemoči in stresu, ...

Sam doma

Datum objave: 10.11.2020

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Poznate tisti pregovor: »Kadar mačke ni doma, miši plešejo.« Ooo seveda, zagotovo ga in prepričana sem, da vam take in podobne misli polnijo glavo, ko doma vaše otroke in najstnike puščate same.

Pomisli, preden klikneš

Datum objave: 20.10.2020

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Tokrat se bomo pogovarjali o varnosti na internetu iz dveh pomembnih razlogov. Upam, da bodo namigi, ki sem jih zbrala, vam in vašim otrokom v pomoč pri zagotavljanju varnosti na medmrežju.

O čuječnosti, načrtovanju, učinkovitosti in samostojnosti

Datum objave: 8.9.2020

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

V zadnjem času je veliko govora o čuječnosti. Seveda, vsi se zavedamo, kako prehiter postaja naš tempo in kako skupaj z njim postajajo tudi naša ravnanja in doživetja avtomatizirana. Pojemo kar nekaj na hitro, ne da bi razmišljali o lastnostih, še posebej okusu tistega, ...

Nakup šolskih potrebščin

Datum objave: 26.5.2020

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

Danes pa bomo govorili o tem, kdaj in kje potrebščine nakupujemo, kako jih opremimo in kako otroka navajamo na to, da bo za potrebščine tudi primerno skrbel. 

 

 

Skrbna izbira šolskih potrebščin, ker je za otroke dobro le dobro

Datum objave: 19.5.2020

Zapisala: Mojca Klug 

Skozi desetletja dela z otroki sem imela priložnost opazovati in slediti, kakšne vse šolske potrebščine trg ponuja ter kako kakovost teh izdelkov vpliva na nemoteno šolsko in domače delo učenk in učencev.

Otroci in spremembe - ker so edina stalnica spremembe

Datum objave: 12.5.2020

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

Ste kdaj pomislili, s koliko spremembami se moramo tako odrasli kot otroci v življenju soočiti? Odrasli se z njimi spopadamo nekoliko lažje, saj imamo za seboj že veliko izkušenj in preteklih dogodkov, ki so nas naučili, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha in ...

Nekaj informacij in napotkov za devetošolce in njihove starše

Datum objave: 5.5.2020

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Je že tako, da je novi korona virus spremenil marsikaj, kar je bilo že čisto utečeno. Mnoge načrte je bilo treba opustiti in marsikateri rok je bilo potrebno nadomestiti z novim.

Šola odgovornosti

Datum objave: 14.1.2020

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Različne raziskave kažejo, da vedno več mladih iz takšnih ali drugačnih razlogov ostaja v »hotelu Mama« precej dalj časa, kot bi bilo to zares potrebno. In v tem hotelu zna biti res prijetno. 

Teme za pogovore z otrokom, ki se jih ne bi smeli izogibati

Datum objave: 10.12.2019

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Moje mnenje je, da bi si starši morali prizadevati za odprt odnos z otroki in odkrito odgovarjati na njihova vprašanja, katero od tem pa kdaj načeti tudi sami. Predvsem pa se nobeni temi, za katero otroci in mladi pokažejo zanimanje, ne bi smeli izogniti. 

Otrokove pravice in dolžnosti

Datum objave: 1.10.2019

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Po mojem védenju ne obstaja noben dokument, ki bi naštel otrokovie dolžnosti tako premišljeno in skrbno, kot Konvencija ZN o otrokovih pravicah opredeli pravice otrok. Dolžnosti so nekako razdrobljene in prepuščene v presojo vsakemu posamezniku, ko se odloča, kako bo vzgajal otroka in ...

Tudi letošnje nacionalno preverjanje znanja je pred vrati

Datum objave: 7.5.2019

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Zdaj, ko smo se pripravili na maturitetni esej, se lahko preselimo nazaj v osnovno šolo. Tudi tukaj se v začetku maja marsikaj dogaja. Učenci, ki so na prelomu drugih dveh triad, torej v 6. in 9. razredu, prav te dni pišejo tako imenovano nacionalno preverjanje znanja ali krajše NPZ.

Medvrstniško nasilje

Datum objave: 9.4.2019

Zapisala: Mojca Klug

Čeprav Slovenija velja za eno varnejših držav na svetu, pa se tudi pri nas vedno pogosteje pojavljajo različne oblike nasilja, kar je zaskrbljujoče.

Dominantni profil otroka

Datum objave: 19.3.2019

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Ste levičar ali desničar? Pa vaš otrok? Prepričana sem, da je večina izmed vas na moje vprašanje odgovorila brez razmišljanja. Ali je človek levičar ali desničar lahko ugotovimo že v zgodnjem otroštvu. Takoj ko začne prijemati različne predmete in z njimi rokovati. 

Spodbujanje domišljije in kreativnosti pri otroku

Datum objave: 4.12.2018

Zapisala: Mojca Klug, profesorica  

Danes se svet spreminja z nepojmljivo hitrostjo. Greš v trgovino, kupiš najnovejši model računalnika, vrneš se domov in ugotoviš, da je že zastarel. Medtem so namreč že izdelali nov model, ki zmore več, hitreje in bolje. Velikokrat se vprašam, za kakšen svet pravzaprav v tem trenutku vzgajamo...

Adventni koledar malo drugače

Datum objave: 27.11.2018

Zapisala: Mojca Klug, profesorica  

Tako kot bi optimnist rekel, da je do polovice napolnjen kozarec napol poln, pesimist pa bi trdil, da je le-ta napol prazen, bi vsakdo izmed nas lahko prihajajoči predpraznični čas opredelil drugače. Eden bi rekel, da prihaja nori december, spet nekdo bi trdil, da prihaja tisti umirjeni čas, ko so noči...

Spomin – zakladnica preteklih informacij in izkušenj

Datum objave: 25.9.2018

Zapisala: Mojca Klug, profesorica  

Včasih se pošalim na račun tega, da vedno kaj iščem. Takole rečem: »Pred petdesetim sem pogosto kaj iskala. Ključe, denarnico ali kako drugo malenkost. Zdaj, po petdesetem, pa sem vedno bolj prepričana, da mi te stvari skrivajo, morda celo kradejo.« Pri tem se nasmejem na račun tega...

Devetošolci se počasi poslavljajo od osnovnošolskih klopi

Datum objave: 17.5.2018

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Čez mesec dni bodo po osnovnih šolah potekale valete, takoj za njimi pa že vpisi na srednje šole. Zato danes nekaj besed o prehodu iz osnovne v srednjo šolo.   Veliko vode je preteklo od takrat, ko sem zaključila osnovno šolo. Spominjam se, da je bilo takrat kar nekaj dogodkov, ki so bili ...

Morda pa še ni čisto prepozno?

Datum objave: 14.5.2018

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Počasi se približuje konec pouka. Še mesec in pol, pa se bodo na šolah tiskala in podpisovala spričevala. Mnoge otroke in mladostnike, predvsem pa njihove starše, pa že skrbi, kakšne ocene se bodo znašle v njih. Zato vam bodo v tem trenutku morda prav prišle nekatere moje misli in nasveti ... 

Ko najstnice hujšajo

Datum objave: 10.4.2018

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Moja omica, tako sem jo imenovala, ker je živela na Štajerskem, je znala povedati, da prazen žakelj ne stoji pokonci. Zajtrki, ki nam jih je pripravljala nam, otrokom, kadar smo pri njej preživljali počitnice, so bili vedno bogati in uravnoteženi. Čeprav ni nikoli hodila v šole, razen v tisto, ki jo ... 

Načrtovanje nalog in dejavnosti se začne že v osnovni šoli

Datum objave: 9.4.2017

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Redno beleženje nalog in obveznosti, ki jih moramo opraviti, ter dober načrt, kdaj in kako bomo to tudi naredili, nam pomagata, da to tudi zares naredimo.

Pozor! Konec šolskega pouka prihaja

Datum objave: 4.4.2017

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Konec šolskega leta se zares približuje. V mislih imam, tako kot večina, zaključek pouka, saj šolsko leto uradno traja do konca avgusta. Zapisala Mojca Klug, profesorica defektologije Včeraj sem se proti večeru sprehodila po domačem vrtu. Zagledala sem se v veje mlade češnje, ...

Mama, poklic za določen čas

Datum objave: 20.3.2018

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Današnji prispevek je namenjen vam, drage mame. Poskusila bom pogledati nazaj v čas, ko sem se še učila biti mama in v čas najbolj intenzivnega obdobja opravljanja tega »poklica«. Moje izkušnje in pogledi niso nujno enaki vašim, zato vas prosim, da tokratni prispevek preberete nekoliko ...

Vidna pozornost

Datum objave: 20.3.2018

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Vam je znan naslednji prizor? Otrok pred televizijo na kateri se pravkar odvija napet prizor nekega filma. Njegove oči so široko odprte in nepremično usmerjene v ekran. Usta odprta. Telo v zgornjem delu rahlo nagnjeno naprej in napeto. Pokličete ga. Prvič.

Slušna pozornost

Datum objave: 6.2.2018

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Nedolgo nazaj smo govorili o vidni pozornosti. Nanizala sem vam tudi nekaj predlogov vaj za razvijanje vidne pozornosti. Če ste članek spregledali, ga še vedno lahko najdete na povezavi https://www.kopija-nova.si/novice/vidna-pozornost. Danes bomo govorili o slušni pozornosti ...

Nagrada - spodbuda za redno delo in učenje

Objava članka: 26.9.2017

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Nobena skrajnost ni dobra Starši se pogosto srečamo s kakšno dilemo, ki je povezana z vzgojo otrok. Pri tem smo nemalokrat zbegani, saj od različnih ljudi dobivamo različne informacije, ki so pogosto tudi zelo nasprotujoče. 

Pomoč pri vsakodnevni pripravi šolske torbe

Datum objave: 12.9.2017

Zapisala: Mojca Klug, profesorica  

V šolskih torbah se najde marsikaj. Poleg učbenikov, zvezkov in peresnice so včasih tukaj še pomečkani učni listi, koščki uničenega pisala, posmrkani robci, drobtine ali kakšen drug ostanek šolske malice. Včasih je polovica štručke, ki jo je otrok pospravil v torbico, že suha ali celo plesniva ...

Mladostnik ujet v virtualni svet

Datum objave: 1.8.2017

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Zasvojenost z digitalnimi tehnologijami in spletom John Lennon, eden izmed nepozabnih Beatlov, je nekoč zapisal: »Življenje je tisto, kar se zgodi, medtem ko delaš druge načrte.« Omenjeni glasbenik je umrl leta 1980 , dobri dve leti kasneje pa se je pojavil internet, kot ga poznamo danes. 

Sedem nasvetov za odziv staršev na otrokove ocene

Datum objave: 31.1.2017

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Prvi mesec novega leta je za nami. S tem se za šolarje zaključuje prvo ocenjevalno obdobje. Nekateri starši že komaj čakate, da bo otrok prinesel obvestilo o ocenah ob koncu prvega ocenjevalnega obdobja. Drugi pa veste, da le-to ne bo v skladu z vašimi pričakovanji in se tega trenutka malo bojite. Se sprašujete, kako naj se odzovete na ocene? Morda vam bo v pomoč naslednjih sedem nasvetov.