Da silvestrska noč ne bo predolga

Datum objave: 28.12.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

 

Verjetno tudi vi že razmišljate, kako boste preživeli silvestrsko noč in dočakali novoletno jutro. Morda so vam ukrepi pokvarili prvotni načrt in boste namesto tega, da bi kam odšli, ostali doma. 

Upam, da vam bo kateri od mojih predlogov všeč in da boste s predlaganimi dejavnostmi popestrili veselo pričakovanje.

Prihaja čas obdarovanj

Datum objave: 30.11.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

 

Je že tako, da je obdarovanje otrok za starše posebno zadovoljstvo. Ko načrtujemo obdarovanje, komaj čakamo, da bomo videli tisti veseli obraz in navdušenje ob »uporabi« našega darila.

Zato danes namenjam vsem Miklavžem, Božičkom in Dedkom Mrazom naslednje pismo...

Bogastvo povezanosti generacij

Datum objave: 12.10.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

 

V  tokratnem članku  profesorica Mojca Klug piše o tem, kako nas bo otrok opazoval tudi pri našem odnosu do starejših. Če bomo do starejših nestrpni, nerazumevajoči in nespoštljivi, gorje nam! Tako kot bo videl pri nas, tako se bo, ko bomo mi postali stari, manj spretni in betežni, on vedel do nas.

Mednarodni dan družine

Datum objave: 23.3.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

 

Neznani avtor je zapisal: »Družina je kot pisan travnik. Vsaka roža na njem je enkratna in vsaka diši čisto drugače. Njegova lepota pa je v tem, da vsi cvetovi rastejo skupaj.« Seveda so med seboj različni tudi travniki, saj so različno veliki in raznoraznih barv in v različnih letnih časih se njihova podoba menja. 

Zemlja ne potrebuje le enega dneva pozornosti, potrebuje jih 365

 

Datum objave: 20.4.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

 

S prijateljico se sprehajava po starem jedru obmorskega mesteca in občudujeva kamnite stopnice, ki vodijo do kamnitega portala z modrimi in že pošteno načetimi lesenimi vrati. Najin pogled prevzema stara ulična svetilka, okenska polkna s katerih se že lušči barva in kovana klopca, ki že desetletja sprejema utrujene sprehajalce željne tistega posebnega vonja po »nekoč«.

Mama – zelo pomembna oseba v življenju posameznika

Datum objave: 23.3.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

Največ kar lahko otroku damo, je kakovosten čas, ki ga preživimo skupaj, ne glede na to koliko ga je. Ter to, da nas otrok vidi srečne in zadovoljne. 

Dan varne rabe interneta 

Datum objave: 9.2.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

Na varno rabo interneta nas vsako leto opozori dan varne rabe interneta, ki ga obeležujemo drugi torek v februarju. Praznovanju se pridružuje več kot 150 držav iz celega sveta. Ob tej priložnosti je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni ...

Ohranimo pisanje z roko

Datum objave: 18.1.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

Ob pisanju z roko se ustvarjajo drugačne nevrološke povezave kot pri tipkanju, povezava oko – roka - možgani je že ena takšnih. Pri pisanju z roko se razvijajo nekatere motorične spretnosti, predvsem finomotorične. Pri pisanju z roko pridobivamo tudi kondicijo, moč in ...

Novo leto – novi začetki, novo upanje

Datum objave: 29.12.2020 

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

Ljudje smo precej nagnjeni k temu, da težimo po tistem, česar nimamo ali da se pri tem, kaj je dobro za nas in kaj si želimo doseči, pogosto oziramo na druge. Premalokrat se zamislimo, na katerih področjih smo pa MI nadarjeni in kaj je tisto, kar si MI želimo doseči.  

Božični večer v »mehurčku«

Datum objave: 22.12.2020 

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

Preživljanja božičnega večera v mehurčku pa še nismo doživeli, kajne? Že res, da je bil to vedno bolj ali manj družinski praznik, vendarle pa smo imeli izbiro, s kom se bomo na ta večer družili. Letos pa vse kaže, da bo druženje v družinskem krogu zapovedano, zato sem se odločila, ...

Letošnji teden otroka praznujemo tako, da se z otrokom pogovarjamo

Datum objave: 6.10.2020 

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

Teden otroka se je v letošnjem letu začel včeraj, 5. oktobra, zaključil se bo 11. oktobra. Teden otroka širom po Sloveniji spremljajo različne dejavnosti za otroke in starše.

Velikonočne ustvarjalnice – izdelajmo si igrico s pisanicami

Datum objave: 7.4.2020 

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

Kadar govorimo o praznikih, radi rečemo, da so najlepši prav zato, ker se ob bogato obloženi mizi zbere cela družina. Seveda je v običajnih časih to povsem drugače, saj se videvamo redkeje in manj časa. Zdaj je majhen, očem povsem nevidni virus poskrbel, da smo več skupaj in da je vsak ...

Bo v novem letu res vse drugače?

Datum objave: 31.12.2019

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Glede na to, da si skoraj polovica ljudi redno postavi kakšno novoletno zaobljubo, petina pa občasno, je končni izplen zaobljubljenega precej boren. Le osmim odstotkom namreč uspe, večina pa jih »kapitulacijo podpiše« že v prvi polovici januarja.   

Božični sestanek hišnega sveta

Datum objave: 24.12.2019

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Božič ljudje najpogosteje opredelimo kot družinski praznik, čas ko se zbere vsa družina. To je praznik, ki je močno ohranil tradicijo povezanosti med ljudmi in poudarja druženje, medsebojno povezovanje in mir.

Velikonočne pobarvanke in mandale

Datum objave: 16.4.2019

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Spet so pred vrati prazniki. Vedno smo jih veseli, saj se ob prazničnih dneh pogosto zberejo družine, vzamemo si čas za počitek ali kakšen izlet. Mnogi prazniki so povezani z okraševanjem in ustvarjanjem. In ni nam treba iti v službo in šolo.  

5. 2. 2019 – Dan varne rabe interneta 2019

Datum objave: 5.2.2019

Zapisala: Mojca Klug, profesorica  

Več kot 140 držav iz celega sveta vsako leto v začetku februarja (običajno drugi torek) praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. 

Za vzgojo bralca je pomemben tudi Mednarodni dan knjig za otroke

Datum objave: 3.4.2018

Zapisala: Mojca Klug, profesorica  

Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY - International Board on Books for Young People) je 2. april, proglasila za Mednarodni dan knjig za otroke. Obeležujemo ga od 2. aprila 1967, imenujemo pa ga tudi Svetovni dan pravljic. Drugi april ni naključno izbrani datum, saj se je leta 1805...

Kakšne pa so vaše novoletne zaobljube?

Datum objave: 31.12.2017

Zapisala: Mojca Klug, profesorica  

Tako. Pisma z željami za decembrske može so napisana. Miklavž je že izpolnil svojo nalogo. Božiček in Dedek Mraz ter njuni pomočniki pa že pridno pripravljate pakete in paketke. Vsak po svojih zmožnostih. Včasih tudi preko njih, samo da se bodo na praznično jutro našim otrokom čim bolj ...

Približuje se prvi november, čas spominov in pogovorov o naših dragih pokojnih

Datum objave: 24.10.2017

Zapisala: Mojca Klug, profesorica  

Približuje se prvi november. Dan, ko se spominjamo vseh, ki jih ni več med nami. Pokopališča bodo s ptičje perspektive nekaj dni podobna mravljiščem. Večerno nebo bo osvetljeno z rdečkastim odsevom množice sveč, ki jih bomo prižigali vseh našim dragim pokojnim v spomin.