Če bo zdravje, bo vse

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Datum objave: 7.12.2021

 

 

 

Malo sem pobrskala po medmrežju, da bi se prepričala, kako pogosto si v novoletnih voščilih zaželimo zdravja. Našla sem naslednja voščila. Žal avtorstvo ob njih ni navedeno, predvidevam pa, da gre za voščila, ki že nekaj časa krožijo med ljudmi in so postala takorekoč »ljudska«.

 

Toplini vsa vrata naj božič odpre,
naj se srečno obdobje zate začne.
A leto prihodnje naj ZDRAVJA ti da,
sreče, ljubezni pa v čaši brez dna!

 

Novo leto je tu! Čas, ko se želje po sreči in
ZDRAVJU selijo iz srca v srce. Naj se uresničijo!

Leto, ki pride, ko zdajšnje odide,
naj vam pred vrata pripelje ljubezen in ZDRAVJE,
zraven pa navrže še vrečo, nabasano s srečo.

 

Naj bo novo leto pot dobre volje, ljubezni in ZDRAVJA.

 

Hitro, hitro mine čas, kaj v tem letu čaka nas?

Vsaka zvezda ena želja, za veselje, ZDRAVJE, srečo!

Vse težave pozabimo, novih dni se veselimo.

 

Staro leto že od nas odhaja,
roko novo leto nam podaja.
Energije nove nam bo vlilo,
čar življenja znova nam odkrilo.
Naj podari ZDRAVJE vam,

Veselje osrečuje naj vas na povelje.

 

Želim ti eno leto sreče, 12 mesecev ZDRAVJA,
53 tednov ljubezni in 365 dni veselja!
Srečno 2022!

 

Če je sreča kapljica vode,

če je ZDRAVJE žarek sonca

in če je ljubezen čudovit svet,

ti želim vsega za cel planet!

 

Do novega leta je le še korak,
prihoda njegovega se veselimo!
Da srečne trenutke dočakal bi vsak,
drug drugemu konec decembra želimo.

 

Ljubezen prinese naj ti Dedek Mraz,
naj srečo in ZDRAVJE odseva obraz,
naj te s kupom evrčkov zasuje plaz,
prijateljstvo pa ti pošiljam jaz!

 

V teh mrzlih decembrskih dneh,
ko mraz se nabira v kosteh,
želim vam veliko topline,
veselja, ki več naj ne mine,
pa ZDRAVJE naj se vas drži
vse leto, vse tedne, vse dni!

 

Moje predvidevanje se je potrdilo, saj si ob novem letu največkrat zaželimo ljubezni, denarja, sreče, veselja in ZDRAVJA in prav o slednjem se bom razpisala danes.

Življenje in zdravje sta dve največji vrednoti, ki se ju v teh kovid časih še močneje zavedamo.

 

O vrednotah smo se pogovarjali nedolgo nazaj. Če ste prispevek spregledali, ga lahko še vedno najdete med koristnimi in uporabnimi vsebinami na strani: https://www.kopija-nova.si/koristne-in-uporabne-vsebine, tam lahko morda preberete še kakšno za vas zanimivo temo, idejo, predlog. Ali pa preprosto kliknete na povezavo do članka Naši otroci in njihove vrednote: https://www.kopija-nova.si/vzgoja/nasi-otroci-in-njihove-vrednote.

 

Vzgoja za zdravje

Tudi vzgoja za zdravje se začne v družini. V največji meri z zgledom in navadami družine, ki sta jih partnerja v precejšnji meri prinesla iz svojih družin. Ste opazili, da so člani nekaterih družin bolj okrogli, v drugih družinah so sami suhci, nekatere družine hribolazijo ali se udeležujejo maratonov, spet tretje pa imajo bolj sedeč življenjski slog in proste trenutke preživljajo v nakupovalnih centrih ali na kakšen drug bolj ležeren način.

 

Večinoma pa si vsi želimo kaj več narediti za svoje zdravje in boljše počutje in med novoletne zaobljube najpogosteje zapišemo prav to. To si še posebej želimo tudi za naše otroke.

 

1, 2, 3, zdaj! Gremo!

Če starši želijo, da bi njihov otrok razvil zdrav življenjski slog in na lestvici svojih vrednot visoko umestil zdravje, se je treba premakniti.

Bolj uspešni bomo, če si bomo cilje v zvezi z zdravim življenjskim slogom družinski člani zastavljali skupaj in če bomo s tem začeli, ko je otrok še majhen. Splača se sicer začeti kadarkoli, saj za spremembo slabe navade v dobro ni nikoli prepozno. Ali kot pravijo modre glave: »Bolje pozno, kot nikoli.«

Kje začeti? Glede na to, da skoraj vsi preveč časa presedimo pred ekrani, je prvi zgled in spodbuda lahko dogovor, da bomo vsak dan vsaj 45 minut preživeli zunaj. Ne glede na vreme in ne glede na to ali je še svetlo ali že temno. Še posebej v zimskem času, ko se hitro znoči, je mogoče hitro najti izgovor. Potem je tukaj še veter, pa dež in sneg. Resnica je taka, da za sprehod ni neprimernega vremena, neprimerna so lahko le oblačila in obutev. In otroci bodo verjetno bolj uživali, če bo sprehod nekaj posebnega, na primer z baterijsko naglavno svetilko, baklo ali v gumijastih škornjih in pelerini. Vašemu najstniku pa bo morda bolj všeč, če boste na sprehod šli po temi, ker si res ne želi, da bi vrstniki videli, kako se sprehaja z »mamico in očkom«. Saj veste, da vas ima rad in da se vas v resnici ne sramuje, le obdobje v katerem je, postavlja prijatelje in vrstnike pred starše.

 

In ne izgovarjajmo se na čas. Časa imamo 24 ur na dan in od nas in naših odločitev je odvisno, za kaj bomo te ure zapravili.

Če naš otrok ni vajen gibanja, začnemo postopno, vendar redno. Mali koraki nas bodo počasi pripeljali do daljših. Lahko si omislimo koledar aktivnosti, na katerega vpisujemo prehojene kilometre ali čas gibanja, zato nam bo ob tem prišla prav ura ali aplikacija ki beleži čas in prehojene kilometre. Spodbujajmo tekmovanje s samim seboj. Dobra motivacija je lahko tudi nagrada na poti. Manjši prigrizek na vmesni točki nas bo malce zaustavil, da ne pozabimo globoko vdihniti in se za nekaj minut družiti z naravo.   

 

Tudi pri telesnih aktivnostih je pomembna zdrava mera. Dovolimo si tudi lenarjenje in regeneracijske pavze po intenzivnejših vadbah. Ker nobena skrajnost ni dobra. Pri fantih strokovnjaki opažajo porast primerov bigoreksije, pretirane želje po izklesanem telesu, ki poleg pretirane vadbe lahko za seboj prinese tudi poseganje po nezdravih ali celo škodljivih »pomagalih«. Vodili naj bosta torej predvsem zmernost in rednost.

 

Jejmo zdravo, zmerno in raznovrstno

Sama ne priznavam nobenih »prehranskih religij«, kot moderne teorije prehranjevanja imenujem sama. Prepričana sem, da je najbolj zdrava prehrana tista ki je raznovrstna, sveža, po možnosti lokalna in ki jo pojemo brez slabe vesti. Zdrav človek ne potrebuje diete.

Če hočemo otroka navaditi na raznoliko prehrano, naj vsako novo hrano vsaj poskusi. Že od malih nog. Bolj zgodaj ko se otrok sreča z določenim okusom, bolj verjetno je, da mu bo hrana s tem okusom všeč vse življenje.  

 

Otrok naj sodeluje pri kuhanju in nakupovanju. Naučimo ga razbrati pomembne podatke iz deklaracije. Začnimo s podatki glede vsebnosti sladkorja.

Tudi s spodbujanjem otroka, da bi jedel samo zdravo in ekološko prehrano, ne pretiravajmo. V sodobnem času s številom prehranskih teorij in propagiranjem ekološko pridelane prehrane narašča tudi število posameznikov, ki zbolijo za tako imenovano ortoreksijo, pretirano obsedenostjo z uživanjem zdrave hrane, ki lahko pripelje do izločanja določenih za razvoj in zdravje pomembnih živil ali podhranjenosti. Nekaj značilnosti te prehranske motnje lahko preberete na povezavi: https://vizita.si/dusevnost/ortoreksija.html

 

Dovolimo otrokom, da se tudi posladkajo, hkrati pa jim ponujajmo bolj zdrave alternative. Na primer suho sadje namesto sladkarij, čokolado z večjo vsebnostjo kakava, sveže stisnjen pomarančni sok namesto energijskih pijač, sadni čaj namesto sladkih pijač in podobne.

 

Pomarančni sok versus energijski napitek

Pred nekaj leti se je med najstniki naše šole razpasla navada uživanja energijskih pijač. Ker energijski napitki niso prepovedani, se je bilo treba te nezdrave navade lotiti s pogovorom.

Nekako takole je nekako potekal.

Zakaj si kupite energijske pijače?

Ker so dobre.

Tudi sveže stisnjen pomarančni sok je dober. Komu je všeč sveže iztisnjen pomarančni sok?

(Vsi so dvignili roke.)

Zakaj si torej kupite energijske pijače?

Ja, energijske pijače nam dajo energijo.

Ste že poskusili namesto tega popiti kozarec sveže stisnjenega soka? Človek dobi energijo, vitamine, minerale. Zakaj ne bi namesto energijske pijače popili kozarec svežega soka?

Ker so energijske pijače bolj poceni.

Res? Koliko stane pol kilograma pomaranč?

(Sledilo je računanje. Nato smo iz treh pomaranč iztisnili kozarec soka in ga popili.)

Dekleta in fantje so bili presenečeni. Za 80 centov, kolikor so stale 3 pomaranče, smo dobili kozarec res dobrega soka. Ostali so brez argumentov in priznali, da je bil pomarančni sok odličen.

 

Premagajmo stres

Živimo v času, ki pred nas kar naprej postavlja izzive. Stres je močno prisoten tudi pri mladih in je zanje še posebej škodljiv, saj se z njim še ne znajo spopasti. Starše spodbujam, da k vadbi meditacije, joge ali kake druge sprostitvene tehnike vključijo tudi najmlajše. Otroci naj se naučijo globokega trebušnega dihanja, ki jih ne bo zgolj sprostilo, temveč ugodno vplivalo tudi na prekrvavitev telesa, njihovi možgani bodo po vadbi bolj aktivni in imeli bodo več energije ter volje za učenje, razmišljanje in šolsko delo.

 

Ob tem ne pozabimo, da še posebej mlajši otroci stres in viške energije premagujejo z divjanjem in kričanjem. V okviru vzgoje za empatijo in sočutje jih učimo to početi nadzorovano in tako, da pri tem ne motijo ali ogrožajo drugih.

 

Preprečevanje odvisnosti

Eden od pogostih strahov staršev je, da bi njihovi otroci zapadli v slabo družbo in postali odvisniki. Star pregovor pravi, da je bolje preprečiti kot lečiti.

Za preprečevanje odvisnosti je pomembna otrokova dobra samopodoba, samovrednost, ter spodbudno okolje in potrditev oziroma priznanje.

Ne pozabimo na zgled ter otrokom in mladim ne pridigajmo o zdravem življenjskem slogu s kozarcem in cigareto v roki.

S skupnimi aktivnostmi in časom, ki ga namenimo svojim otrokom, pa tudi z jasnimi pravili in omejitvami, bomo veliko naredili za zmanjševanje časa pred ekrani in tako preprečili tovrstno odvisnost sodobnega časa.

 

Se bojite slabega vpliva vrstnikov? Pomagajte otroku razviti še eno »zdravo navado«. Zdravo je znati reči NE!

 

Kako pa vse to doseči?

Tako da si vzamemo čas in ne odlašamo. Pa s pogovorom, zgledom, sodelovanjem, druženjem, tekmovanjem (s samim seboj), spreminjanjem družinskih navad, spodbujanjem, potrjevanjem, primernim nagrajevanjem. V pomoč bodo tudi pravljice, zgodbe in druga gradiva. Nekaj takih lahko najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na povezavi: https://www.nijz.si/sl/vzgoja-za-zdravje-za-otroke-in-mladostnike

 

Za konec

Ostanite zdravi! Če bo zdravje, bo vse.

Saj ste zagotovo že slišali, kako pravijo: Zdrav človek ima 1000 želja, bolan pa samo eno.