Skrbimo za zdravje

Ohranimo zdrava in gibljiva zapestja

Datum objave: 19.4.2022

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Današnja tema članka se osredotoča predvsem na bolečino zapestja, saj so naša zapestja precej obremenjena pri delu z miško. Vendar ker se temu popolnoma ne moremo izogniti, smo za vas pripravili nasvete in enostavne vaje za zapestje, ki vam bodo pomagale, da bodo vaša zapestja ostala zdrava in gibljiva.

Telovadba za oči 

 

Datum objave: 29.3.2022

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

V tokratnem prispevku vam bom ponudila nekaj nasvetov in vaj, ki so namenjene preprečevanju slabšanja vida zaradi dolgotrajnega sedenja pred računalnikom, gledanja v telefonski ekran, napetosti in stresa ter drugih vplivov nezdravega življenjskega sloga, pa seveda tudi starosti.

Če bo zdravje, bo vse

Datum objave: 7.12.2021

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Večinoma si vsi želimo kaj več narediti za svoje zdravje in boljše počutje in med novoletne zaobljube najpogosteje zapišemo prav to. To si še posebej želimo tudi za naše otroke.

Pomen spanja za otroke in mladostnike

Datum objave: 8.12.2020

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Teh »korona izrednih razmer« kar noče in noče biti konec. Situacija je bistveno spremenila naš vsakdan in posledice marsikdo že občuti tudi na področju duševnega zdravja. Kaj vse ob tem doživljajo otroci, si ne znam niti predstavljati. Vse kaže, da najbolj pogrešajo družbo ...

Človek jè, kar jé.

Datum objave: 17.3.2020

Zapisala: Polonca Legvart

Še ne tako dolgo nazaj smo doma, v šoli, službi in v gostilnah jedli, kar je prihajalo iz bližnjih polj in vrtov. Domače, sezonske, sveže ali vložene dobrote mam, babic in tet. Hrana je imela okus, vonj in najedli smo se. Bila je zdrava za nas in za naravo.

Vaje za pravilno držo - 2. del

Datum objave: 18.2.2020

Zapisal: Džemal Mustafić, diplomirani manualni terapevt, trener splošne vadbe in trener karateja

Za preprečevanje slabe drže je še pomembno obdobje do 12. leta. Takrat je še posebej važno, da se otrok veliko giba. To pa ne pomeni zahtevnih enoličnih treningov ampak predvsem različne telesne dejavnosti, ki jih otroku ponudimo preko igre.

Vaje za pravilno držo - 1.del

Datum objave: 7.1.2020

Zapisal: Džemal Mustafić, diplomirani manualni terapevt, trener splošne vadbe in trener karateja

Novorojenček ima okrog 300 kosti. Nekatere se z leti zarastejo in odrasel človek jih ima skoraj 100 manj. Kosti imajo pomembno nalogo pri opori, ki jo nudijo mehkim tkivom. Si predstavljate, kako bi človeško telo izgledalo, če bi bilo brez kosti? Kot nekakšen seseden kup mehkega tkiva. S to ...

Senzorna integracija, kako opazimo otroke s senzornimi težavami in kako jim lahko pomagamo - 2. del  

Datum objave: 3.12.2019

Zapisala: Tonka Klemenčič, profesorica defektologije

V članku bom natančneje opisala taktilni sistem ter med čutili najpomembnejša vid in sluh. Spoznali boste, kako lahko opazite takšne otroke in našli ideje, kako jih spodbujati pri razvijanju čutov.

Senzorna integracija, kako opazimo otroke s senzornimi težavami in kako jim lahko pomagamo - 1. del  

Datum objave: 12.11.2019

Zapisala: Anja Kožuh, profesorica defektologije

V tem prispevku vam bo profesorica Anja Kožuh skušala poudariti pomen gibanja, ki ja prava hrana za možgane celo življenje, še najbolj pa v zgodnjem obdobju otroštva. Otroku naj igre ne predstavljajo mobilni telefoni in televizija. Živeti in dihati mora v tridimenzionalnem svetu.

Jej, pij in se uči

Datum objave: 10.10.2017

Zapisala: profesorica Mojca Klug

Dandanes so trgovske police polne prehrambenih izdelkov najrazličnejših vrst, zdravih in nezdravih. Zato se o zdravi prehrani pogovarjamo več, kot kdajkoli poprej. Še posebej kadar gre za otroke in odraščajočo mladino.Debelost, ki je posledica nezdravega načina prehranjevanja in pomanjkanja. 

Vsakodnevna skrb za ustno zdravje otrok

Datum objave: 26.4.2017

Zapisala: Bojan Bilič, dr.dent.med., spec. in Rosita Stojković, dipl. m. s.

Ustno zdravje predstavlja neločljiv del splošnega zdravja in pomembno prispeva k višji kakovosti življenja. Redno umivanje zob je povezano z zavedanjem o pomenu ustnega zdravja. Navade, ki jih otroci pridobijo doma, v vrtcu in kasneje v šoli, lažje ohranijo skozi življenje.