Hoja po gozdu je koristna za otroke in odrasle

Zapisala: Mojca Klug, profesorica 

Datum objave: 31.10.2017

 

Tako. Krompirjeve počitnice so končno tu. Tistih, ki boste v tem času zares pobirali krompir na polju, po čemer so jesenske počitnice dobile ime, je verjetno le peščica. Večina si bo ta teden zapolnila z različnimi drugimi dejavnostmi. Če vam bo zmanjkalo idej, vam ponujam nasvet: pojdite v gozd.

 

Ali veste, da hoja in tek po valovitem terenu, sodita med dejavnosti za spodbujanje razvoj sinaps (povezav med živčnimi celicami) v možganih?

 

V sodobnem času je gibanja po valovitem terenu vedno manj, saj so poti, ceste in pločniki lepo poravnani in prekriti z asfaltom in betonom. Tudi doma hodimo po ravnem. Tudi tla telovadnic so ravna. Če temu dodamo še dolge ure sedenja v službi, šoli in nato še pred televizijo in računalnikom, bi morala zasvetiti rdeča lučka za alarm.

 

»In kaj potem?« me boste vprašali. 

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z nevroznanostjo pravijo, da se zaradi pomanjkanja dejavnosti ki pozitivno vplivajo na razvoj povezav med živčnimi celicami, razvije manj teh povezav. Posledica tega je manjša intelektualna sposobnost in nemalokrat težave, ki se pokažejo kasneje v šoli, npr. specifične učne težave, kot so disleksija, disgrafija, diskalkulija.

 

Vsak laik lahko ugotovi, da je res, da so otroci veliko manj aktivni na prostem in razgibanem terenu kot nekoč in da je tudi učnih in specifičnih učnih težav več kot nekoč, ko so otroci še veliko tekali čez drn in strn. Torej bi utegnilo biti res kaj na tem. Sama se na nevroznanost ne spoznam, lahko pa iz prve roke povem, da me hoja po gozdovih in travnikih osrečuje, napolnjuje z energijo in voljo do življenja in ustvarjanja.

 

Poskusite tudi vi. Če ne zaradi vas, naredite to zaradi vaših otrok.

 

Ker pa ni vseeno, kako se boste v gozdu obnašali, sem vam za dolge počitniške večere pripravila še igrico, s pomočjo katere bo otrok spoznaval »gozdni« bonton in ob tem vadil tudi branje. Če se že uči brati, mu pustite, da sam prebere zapis s kartončka, saj mu motivacije za-to ne bo manjkalo, ko ga bo zanimalo, ali bo nagrajen ali kaznovan. Izbirate lahko med velikimi tiskanimi in malimi tiskanimi črkami.

 

Navodila za igro:

  1. Natisnite kartončke in predlogo za igro.
  2. Razrežite kartončke in jih, če jih želite uporabljati dalj časa, nalepite na trši papir (npr. embalažo od žitaric). Lahko jih tudi plastificirate.
  3. Pojdite na sprehod in poiščite nekaj različnih zanimivih kamenčkov, ki bodo služili kot figurice. Lahko so tudi suhi gozdni plodovi.
  4. Poiščite še igralno kocko s pikami. Zagotovo imate kakšno doma. Če je ne najdete, lahko naredite šest kartončkov z različnim številom pik (od 1 do 6) in se igrate tako, da namesto metanja kocke žrebate kartončke.
  5. Kartončke dobro premešajte in kupček položite ob igralno predlogo. Besedilo naj bo obrnjeno navzdol.
  6. Igro se lahko igra poljubno število igralcev.
  7. Igra se začne takoj in ni potrebno čakati »šestice«
  8. Zelena polja, zvezdice in smejkoti so polja po katerih igralec normalno napreduje. Ko pa igralec pride na oranžno polje, mora vzeti s kupčka zgornji kartonček in prebrati besedilo na Iz besedila ugotovi, kaj mora storiti. Če se vede v skladu z »gozdnim bontonom« bo napredoval. Če pravil vedenja ne upošteva, bo kaznovan in se bo morda moral vrniti na začetek.
  9. Če je ravnanje opisano na kartončku v skladu z »gozdnim bontonom« bo morda smel napredovati na zvezdico ali smejka. To pomeni, da gre na prvi tak znak, ki je pred njim.

 

Če imate čas in voljo in če vaš otrok rad ustvarja, lahko skupaj z njim izdelate svojo predlogo za igro. Narišite nanjo gozd, morda kakšno gozdno žival. Vrišite igralna polja poljubnih oblik, smejka nadomestite z risbico gozdnega škrata, zvezdico pa s smrečico, kostanjem, storžem… Pustite domišljiji prosto pot!

 

Za kakšen hladnejši večer, ko si boste po dolgem sprehodu po gozdu zaželeli kakšnega dobrega filma, pa morda še ena »hoja po gozdu«. V mislih imam film A walk in the woods iz leta 2015. Pri nas je bil naslov preveden v Sprehod po gozdu. Gre za komično pustolovščino. V njem igrata že malce osivela in »pomečkana« Robert Redford in Nick Nolte.

Toplo priporočam.