Učenci tečejo »zadnji krog« v tem šolskem letu

Zapisala Mojca Klug, profesorica

 

Datum objave: 31.5.2022

 

Tudi vi se verjetno zavedate, koliko začetkov in koncev se zvrsti v naših življenjih. Vse kar se začne, je obsojeno tudi na konec. Prav tako kot življenje samo.

Tako začetke kot konce različno doživljamo in eden od koncev, ki se ga večina veseli, je konec pouka v tekočem šolskem letu. Veselimo se ga povečini vsi, mladi učenjaki, učitelji in drugi strokovni delavci, pa seveda tudi starši. Še posebej zato, ker konec pouka hkrati napoveduje začetek težko pričakovanih počitnic in dopuste.

 

Tudi šolsko leto 2021/22 počasi leze h koncu, ob tem pa učenci in vsi drugi deležniki brzimo, da bi iz njega iztisnili še tiste »zadnje kapljice«.

 

Da bi se pouk v tem šolskem  letu za vaše otroke in vas, dragi starši, čimbolj mirno zaključil, sem pripravila nekaj nasvetov. Seveda ob tem ne želim izpustiti svojih stanovskih kolegic in kolegov, ki so v tem času še posebej obremenjeni. Zato upam, da bo kateri od mojih nasvetov tudi njim olajšal zadnje tedne pouka. Če ne drugače s tem, da vas vse spodbudim, da prispevate k temu, da bo sodelovanje med učitelji in starši do zadnjega korektno.

 

Vztrajajmo pri rutini

Obveznosti v šoli in pri drugih dejavnostih se prav proti koncu pouka nakopičijo, zato vztrajajmo pri rutini, ki se je izoblikovala tekom celega šolskega leta. Zdaj ni čas za to, da bi popustili. Včasih so zadnji tedni pouka najbolj podobni končnemu šprintu teka na dolge razdalje. Prav med zadnjim šprintom se nemalokrat odloči o zmagi ali porazu.

 

Spodbujajmo otroke, da preživijo čim več časa, ki jim med obveznostmi ostane, na prostem.

Zaradi lepega vremena je otrokom še posebej težko sedeti za mizo, pa najsi le-ta stoji v razredu ali v domači otroški sobi. Spodbujajmo otroke, da preživijo čim več časa, ki jim med obveznostmi ostane, na prostem. Če imamo možnost, lahko otrokovo delovno-učno okolje uredimo kar na domačem vrtu v senci kakšne bogate drevesne krošnje.

 

Pomagajmo otrokom premagovati strahove

Bodimo pozorni na otrokove strahove. To so lahko strahovi pred tem, da starši ne bomo zadovoljni z ocenami, pred popravnimi izpiti ali tem, da otrok za nadaljevanje šolanja ne bo sprejet na željeno šolo. Še posebej velike stiske doživljajo nekateri otroci, ki se v tem času nahajajo pred pomembno prelomnico, na primer prehodom na predmetno stopnjo ali prehodom v srednjo šolo. Razumeti je potrebno, da se za njih končuje nekaj, kar so dobro poznali in česar so bili navajeni. Skrbi in strahu glede tega, kaj jih čaka v novem okolju, se pridruži še žalost, da bodo izgubili prijatelje in da se razhajajo s sošolci, s katerimi so skupaj »gulili šolske klopi« več let, morda celo osnovnošolsko obdobje.

 

Racionalizirajmo opravila

V tem napetem obdobju se poskušajmo izogniti preobremenitvam tako, da racionaliziramo čas za manj pomembna opravila. Po potrebi zmanjšajmo količino gospodinjskih in drugih opravkov, če zanje v trenutnem urniku težko najdemo čas. Nič hujšega se ne bo zgodilo, če bo avto kakšen dan več neopran ali če bodo to namesto nas storili v avtopralnici. Tudi košnja trave lahko morda še kakšen dan počaka.

 

Načrtujmo počitnice

V tem času je potrebno tudi že načrtovati počitnice, če tega nismo storili že prej. Če bi otroka radi prijavili na tabor ali v počitniško varstvo, pazimo, da ne zamudimo rokov ali da se termini ne napolnijo, preden smo to storili.

Za starše mlajših šolarjev so prav zdaj nujni tudi že dogovori s tistimi, ki bodo čez poletje otroke čuvali, ko bomo mi v službi.

Če smo se dogovorili, da bo otrok opravljal počitniško delo, da si zasluži kaj denarja in pridobi nekaj delovnih izkušenj, je tudi ustrezno delo zanj potrebno iskati prav zdaj.

 

Poskrbimo, da bodo vrnjeni učbeniki v čim boljšem stanju

Spodbujajmo otroke, da uredijo učbenike, ki jih bodo vrnili v šolski učbeniški sklad. Naj se ob vračilu zavedajo, da bodo te učbenike prihodnje leto uporabljali drugi otroci.

 

Valeta in druge zaključne prireditve

Končno smo po dveh »korona letih« dočakali čase, ko se v šolah spet dogaja malo več družabnosti. Pred nami je čas zaključnih prireditev, tudi valet.

Če je vaš otrok med nastopajočimi, mu pomagajte pri pripravah na nastop, kadar vas za to zaprosi ali če veste, da je bolj nagnjen k tremi in da močneje doživlja stres ob nastopanju pred množico. Če sodi v to skupino otrok, bo zanj še posebno pomembna pozitivna izkušnja in zadovoljstvo z lastnim nastopom. Zato naj bo nanj res dobro pripravljen.

 

Nujno se mi zdi, da si starši, kadar je njihov otrok nastopajoči, resnično vzamejo čas in se udeležijo prireditve! Za otroka je zelo pomembno, da so starši tam, ko se izpostavi in je zelo ranljiv in hkrati ponosen. Napnite vse moči, da si boste lahko otrokov nastop ogledali!

Ni odveč majhno darilce, ki bo otroka spominjalo na ta dogodek in vaš ponos ob njegovem nastopu. Za deklico morda preprost šopek drobnih cvetlic, za dečka mogoče žoga ali pa, ne glede na spol, knjiga s kakšno zanimivo vsebino primerno za počitniško branje ter lepo mislijo in pohvalo za nastop.

 

Zahvala in darila za učitelje

Bolj kot darilo se mi zdi pomembno, da se otroci in starši učiteljem ob koncu leta zahvalimo za njihov trud in požrtvovalnost. Učitelji bodo zagotovo veseli kratkega sporočila z zahvalo ali pa majhne pozornosti. Če se odločimo za darilo, bi bilo dobro, da se starši in učenci povežemo in poklonimo eno samo darilo, saj različni »praholovci«, kot jih imenujem sama, preveč posegajo v osebni prostor učitelja in po navadi tudi niso ekološki.

 

Med najljubša darila ob koncu šolskega leta, ki sem jih prejela od svojih učencev, prav zagotovo sodijo: lesena pručka, ki so jo otroci sami naredili pri tehniki, lesen klopotec v obliki petelinčka za moj vrt, ki so ga prav tako izdelali otroci sami, manjši fikus v loncu iz terakote, ki ga je poslikala ena od učenk, košarica s sezonskim sadjem in namizni prt, ki so ga s flomastri za tekstil porisali in popisali vsi učenci v razredu. Prav nad slednjim se še posebej navdušujejo moji obiskovalci, ko sedijo pri mizi in berejo zanimiva sporočila.

 

Praznujmo

Zadnji dan pouka je enako prazničen kot prvi, se vam ne zdi? Pripravimo prazničen zadnji dan pouka za vso družino ter skupaj praznujmo uspehe, doživetja in izkušnje šolskega leta, ki gre počasi h kraju.


Za konec

Otroci imajo majhne noge,

a delajo največje korake

do sonca,

do sreče,

čez svet

in puščajo za vse zanesenjake

v prihodnosti sled. (Tone Pavček)