Kako šolski nahrbtnik vpliva na pravilno držo in optimalni razvoj hrbtenice? 

 

 

Piše: doc. dr. Matjaž Merc, dr. med., specialist ortopedske

doc. dr. Matjaž Merc, dr. med.,

 

 

Če se šolski nahrbtnik v celoti prilega površini hrbta zagotavlja enakomerno obremenitev hrbtenice. Otrok pri tem v hrbtu ne čuti bolečin in se drži bolj vzravnano. 

 

V kolikor so izpolnjeni taki pogoji, lahko zmerna teža šolskega nahrbtnika pozitivno vpliva na razvoj drže in telesa. Otrok bo namreč na tak način pri nošenju šolskega nahrbtnika krepil mišice nog, medeničnega obroča, hrbta in ramen. 

 

Anatomsko oblikovan šolski nahrbtnik lahko zato celo pozitivno vpliva na razvoj telesa. Če šolski nahrbtnik ni oblikovan po obliki telesa in je odmaknjen vstran od hrbta, se sile, ki delujejo na telo pomaknejo nazaj za otrokov hrbet. Da lahko te sile kontroliramo in telo poravnamo, se mora celo telo nagniti naprej in navzdol, kar srednjeročno pogosto vodi v trajno slabo držo. 

 

Tekom intenzivne rasti hrbtenice, se ledvena in prsna ukrivljenost dokončno poudarita in oblikujeta. Zato je pomembno, da je hrbtišče šolskega nahrbtnika nekoliko manj ravno in torej bolj poudarjeno, da se pravilno prilega hrbtu. 

 

 

 

 

 

 

 

Z odraščanjem otroka in s približevanjem pubertetnemu obdobju postaja, ob funkcionalnosti, vse bolj pomemben tudi popolni trendovski izgled šolskega nahrbtnika. Kljub „trendovstvu“ ob tem nikakor ne smemo zanemariti dejstva, da ravno v tem obdobju hrbtenica najhitreje raste in se njena oblika najintenzivneje spreminja. Posledično zato relativno pogosto ugotavljamo deformacije hrbtenice in slabo držo. S pravilno izbiro šolske torbe bo kljub obremenitvam, ki jim je izpostavljena hrbtenica razporeditev sil nanjo bolj enakomerna.

 

Zaradi ergonomičnosti, trendovskega izgleda in funkcionalnosti so nahrbtniki proizvajalca Explore odlično izbira pri nakupu šolskega nahrbtnika. Odlikuje jih posebna anatomska oblika hrbtišča, ki zagotavlja optimalno prileganje. Večina sil, se zato prenese iz ramen neposredno na ledveni in križnični del hrbtenice, kjer posebno oblazinjenje skrbi za enakomeren stik s površino.

 

Hrbtišče sestavlja dvojno podložen material, ki je dovolj čvrst, da ščiti otroka pred pretiranimi sunki, ki se lahko pojavijo na primer med tekom. Tkanina sicer odlično prepušča vlago zaradi česar, je hrbtišče primerljivo s športnimi nahrbtniki.

 

Otroci in mladostniki so pogosto med noše-njem nahrbtnika zelo aktivni. Zaradi teže, ki takrat še dodatno obremenjuje hrbtni predel je pomembno, da je vsak nahrbtnik opremljen s prsnim stabilizacijskim jermenom. Stabilizacijski jermeni torbo približajo srednjemu in zgornjemu delu prsne hrbtenice. Torba je tako bolj čvrsto v stiku s telesom, posledično je zato aktivnost lažja, bolj kontrolirana, obremenitve na hrbtenico pa so manjše.

 

Šolski nahrbtniki Explore združujejo vse pomembne lastnosti, ki jih more imeti šolski nahrbtnik za varno in neškodljivo nošenje šolskih potrebščin. Z ortopedskega vidika jih zato priporočam tako za šolsko, kot obšolsko uporabo.