Kako šolska torba vpliva na pravilno držo in optimalni razvoj hrbtenice?

 

 

Piše: doc. dr. Matjaž Merc, dr. med., specialist ortopedske kirurgije

 

 

Če se šolska torba v celoti prilega površini hrbta zagotavlja enakomerno obremenitev hrbtenice. Otrok pri tem v hrbtu ne čuti bolečin in se drži bolj vzravnano. V kolikor so izpolnjeni taki pogoji, lahko zmerna teža šolske torbe pozitivno vpliva na razvoj drže in telesa.


Prvošolec bo namreč na tak način pri nošenju šolske torbe krepil mišice nog, medeničnega obroča, hrbta in ramen. Anatomsko oblikovana šolska torba lahko zato celo pozitivno vpliva na razvoj telesa.

 

 Nakup šolske torbe Scooli

 

Če šolska torba ni oblikovana po obliki telesa in je odmaknjena vstran od hrbta, se sile ki delujejo na telo pomaknejo nazaj za otrokov hrbet. Da lahko te sile kontroliramo in telo poravnamo, se mora celo telo nagniti naprej. Posledica je pomik hrbtenice in ramen naprej ter navzdol, kar srednjeročno pogosto vodi v trajno nepravilno držo.

 

Pri otrocih do 10. leta starosti je hrbtenica še dokaj nezrela. Krivine hrbtenice so že nakazane, vendar še ne do konca oblikovane. Do 10. leta starosti je zato pomembno, da je hrbtišče šolske torbe bolj ravno, kasneje pa bolj poudarjeno, da se pravilno prilega hrbtu.

 

Mnenje strokovnjaka

 

Otroci ob vstopu v šolo in v prvih letih šolanja pogosto prenašajo na ramenih in hrbtu veliko težo. Posledično je zato izrednega pomena, da je hrbtenica čim bolj pravilno in enakomerno obremenjena. Če pri tem upoštevamo še slabo držo, ki jo pogosto srečujemo pri otrocih in različno konstitucijo otrok je ključno, da pri nakupu šolske torbe izberemo kvaliteten, udoben in predvsem ergonomičen izdelek.


Nahrbtnike Scooli odlikuje posebna površina hrbtišča, ki zagotavlja optimalno prileganje kar največ oblikam hrbta. Z ergonomičnim oblazinjenjem v ledvenem predelunudi oporo, ki se optimalno prilega krivini hrbtenice. Material hkrati odlično prepušča vlago zaradi česar, je hrbtišče primerljivo z nahrbtniki, ki jih poznamo v kolesarstvu in pohodništvu. Naramnice so oblikovane v obliki črke S, kar v kombinaciji s hrbtiščem nudi optimalen kompromis med obremenitvijo ram in hrbtenice.


Zaradi različne teže in velikosti otrok ob primerljivi starosti je nujno, da lahko šolsko torbo ustrezno prilagodimo vsakemu posamezniku. Hkrati pogosto pričakujemo, da bo šolska torba, ki smo jo kupili otroku, v uporabi več let. Zato je pri izbiri nahrbtnika nujno upoštevati možnost spreminjanja nastavitev in univerzalnost. Tako šolske torbe Scooli nudijo nastavitev prsnega paščka po meri in prilagoditev dolžine naramnic. Dodatno je omogočena še razbremenitev ramen ter hrbta s trakom, ki se pripne čez bok in je enostavno snemljiv z zadrgo. Glede na navedene lastnosti so nahrbtniki Scooli maksimalno prilagodljivi in predstavljajo univerzalno rešitev za vsakega otroka v prvih letih šolanja.

 

Če povzamem vse lastnosti šolske torbe Scooli, lahko zaključim, da sta pri razvoju bila v prvo vrsto postavljena ergonomija in skrb za optimalno obremenitev hrbta. Posledično lahko iz medicinskega oziroma ortopedskega vidika šolske torbe proizvajalca Scooli brez zadržkov priporočam.