Šolski copati

Kako pravilno izbrati šolske copate, da bodo zdravo in varno obuvalo?

 

Izbira pravilne obutve za otroke glede na starost je pogost razlog, zaradi katerega se starši obrnejo na pediatra ali ortopeda. V zadnjih letih je namreč v slovenskem prostoru na tem področju veljala precejšnja zmeda. 

 

Obuvalo s trdim podplatom in ortopedskimi vložki, ki je pred desetimi leti in več predstavlajlo edino "pravo" izbiro, je zamenjal popolno drugače formiran čevelj, katerega osnovna lastnost je mehak podlplat brez ortopedskega vložka. Razlog za to popolno preobrazbo so bile številne raziskave, ki so pokazale, da je za pravilen razvoj stopala nujno, da otrok dobiva naravne dražljaje iz okolice, ki čim bolj posnemajo boso hojo, kar pa omogoča zgolj mehak, tanek podplat obuvala. Na tak način se oblika in lok stopala hitreje in pravilneje formirata. Stopalo je namreč pri takih lastnostih obuvala med aktivnostjo ves čas polno obremenjeno, s čimer si otrok okrepi vezi in mišice stopala. 

 

Tem načelom sledimo tudi pri izbiri šolskih copat. Pomembno je torej, da je copat čim bolj mehak, da se dovolj prilega peti in prstom in da ne drsi. Optimalno je, da je copat iz naravnih materialov, ki dihajo. Podplat, ki ima dober oprijem s podlago, bo zmanjašal verjetnost za morebitne zvine in poškodbe gležnja, ki bi lahko nastali ob nenadnem zdrsu stopala med intenzivnejšo telesno aktivnostjo otroka. Na splošno velja, da se izogibamo copatom, ki bi imeli v kakršnemkoli smislu dvignjeno peto ali bi nudili pretirano oporo stopalnemu loku.

Poudariti velja še, da moramo biti pozorni na hitro rast otroškega stopala. Pričakujemo lahko, da noga otroku v štirih do šestih mesecih zraste do pol številke. Da copatov ne bomo menjavali prepogosto, lahko otorku kupimo do pol številke večji copat. Večja razlika med copatom in dejansko velikostjo stopala ni priporočljiva, saj sicer tvegamo poškodbo gležnja in stopala zaradi naključnega sezuvanja copata ali nestabilnosti pri hoji.