Kaj je pomembno pri izbiri nezgodnega zavarovanja za otroke?

 

Novo šolsko leto se hitro približuje in otroci bodo spet sedli v šolske klopi, starši pa bomo morali razmisliti, kako poskrbeti za varnost naših otrok. Da bo odločitev lažja, smo pripravili nekaj nasvetov o tem, kako izbrati primerno nezgodno zavarovanje.

 

1. Zakaj je pomembno, da otroka nezgodno zavarujemo?

Starši, vzgojitelji in učitelji si prizadevajo, da bi naše otroke obvarovali pred nezgodami. Žal to vedno ni mogoče in v trenutku, ko se dejansko soočimo z resnejšo poškodbo svojega otroka, se ponavadi zavemo pomembnosti nezgodnega zavarovanja. Takrat se soočimo z dodatnimi stroški zdravljenja, odsotnostjo staršev z dela in drugimi finančnimi posledicami.

 

Kaj torej pridobite s sklenitvijo nezgodnega zavarovanja?

Z nezgodnim zavarovanjem otrok ublažimo finančne posledice, ki jih utrpijo starši zaradi posledice nezgode otroka. Kaj to pomeni? Poglejmo informativni primer*:

 

Nejc je padel med vožnjo s kolesom in se ujel na desno roko, pri čemer se je udaril tudi v glavo (kljub čeladi). Ob tem si je zlomil zapestje in spodnjo čeljust. Zaradi udarca v glavo je ostal v bolnišnici na opazovanju, roko pa so mu imobilizirali z mavcem, ki ga je nosil tri tedne. Izplačilo zavarovalnine je bilo izvedeno iz naslova kritja dnevnega nadomestila za bolnišnično zdravljenje, zloma kosti in trajne invalidnosti zaradi nezgode - skupno v znesku 1.600,00 EUR.**

 

* Vzajemna, zdravstvena zavarovalnica

** Izplačilo izhaja iz nezgodnega zavarovanja Ajda pri Vzajemni, zdravstveni zavarovalnici, z naslednjimi kritji in zavarovalnimi vsotami: trajna invalidnost 25.000 EUR, izplačilo v primeru 100 % trajne invalidnosti 50.000 EUR, težje bolezni 1.500 EUR, zlom kosti, opekline in izpahi do 500 EUR, dnevno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje (na noč) 10 EUR. Premija za otroka v 3. razredu osnovne šole znaša 10,95 EUR.

 

 

 

2. Kateri kriterij je najpomembnejše pri izbiri nezgodnega zavarovanja?

V množici ponudb se boste srečali z različnimi kombinacijami kritij, višino zavarovalnih vsot, popusti in premijami. Predlagamo vam, da se pri odločanju za ustrezno kombinacijo osredotočite na višino izplačila zavarovalne vsote za primer invalidnosti in ne zgolj na dnevno nadomestilo in nadomestilo za bolnišnično zdravljenje. Stroški, povezani z invalidnostjo otroka, bi namreč predstavljali največje breme za družinski proračun. Ob težji invalidnosti otroka je morda treba preurediti dom, hkrati pa starše lahko doletijo visoki stroški negovanja, specialističnega zdravljenja in medicinske opreme. Izključena ni niti možnost, da bi moral eden od staršev pustiti službo. Čeprav je težko vnaprej predvideti stroške takšnega nesrečnega primera, se je smiselno odločiti za čim višjo zavarovalno vsoto, ki bi družini oziroma otroku še naprej omogočala normalno življenje.

 

3. Kako izberemo primerno nezgodno zavarovanje?

Ob začetku šolskega leta boste s strani zavarovalnic prejeli številne ponudbe za sklenitev nezgodnega zavarovanja. Zavarovanja se med seboj razlikujejo tako po vsebini kot tudi zavarovalni vsoti. Preden se odločite za zavarovanje, si dobro preberite ponudbe, splošne pogoje, dodatne ugodnosti in se posvetujete s svetovalcem. Brezplačni posvet s svetovalcem lahko naročite pri našem pogodbenem partnerju Vzajemni zdravstveni zavarovalnici na telefonski številki 080 20 60 ali elektronskem naslovu: info@vzajemna.si.