Vaja št. 2: Vaje za zapestje

Cilj vaje:
Otroci vadijo tekoče zapestne gibe in jih vedno pogosteje uporabljajo pri pisanju.

 

Pripomočki:

 

Razvoj pisanja vedno poteka iz večjih sklepov v manjše in iz velikih gibov v manjše. Ko se otroci začnejo učiti pisati, je koordinacija ročnih in zapestnih gibov navadno že razmeroma dobro razvita. Zapestje že uspešno uporabljajo pri mnogih vsakdanjih opravilih (npr. seganje, ujemanje, hranjenje). Od samega začetka učenja pisanja je treba izvajati in izpopolnjevati že usvojene gibe zapestja.

 

Otroci s precejšnjo lahkoto izvajajo širokopotezne, pisanju podobne gibe. Preprosti gibi, kot so tekoči gibi zapestja, podobni nihanju avtomobilskih brisalcev, na papirju pustijo rahlo ukrivljene črte. Zapestje je v sredinskem položaju, podlaket pa sproščeno počiva na mizi. V tem položaju lahko otrok z zapestjem riše poševne črte na mestu in – če od tukaj roko premakne v položaj pisanja – riše prekinjene poševne črte. Te poteze se lahko razlikujejo po velikosti, kotu in obliki. Otrok naj bi na igriv način spoznal, kako različni gibi ustvarjajo različne oblike. Pomembni so tekoči gibi in pravilen ter enakomeren ritem.

 


Gibanje zapestja

 

Pomembno je, da roka na papirju počiva pod kotom približno 45 stopinj, zato da otrok pri risanju navpičnih črt uporablja zapestje, pri risanju vodoravnih črt pa prste.

 

 

 

Stran 1683
Preusmeritev:
Skrij naslov
Uredi naslov
Uredi podnaslov
Uredi glavno besedilo
Pogled: 
Dodaj odsek
Skrij stran
Izključi iz seznama nadrejenih
Izbriši stran
ergonomija-pisanja--vaja-2.jpg
ergonomija-pisanja--vaja-2-1.jpg
Dodaj slike