Pravilno sedenje pri pisanju

Pri pisanju mora roka natančno in z minimalno silo drseti po površini mize, zato mora imeti stabilno oporo v trupu. Za dolgoročno stabilizacijo trupa pri sedenju je potrebna precejšnja aktivacija stabilizacijskih mišic trupa, ki se s tem utrujajo. Utrujanje obhrbteničnih mišic sili učence v drže, ki te mišice razbremenijo, kot je npr. upogib trupa naprej z naslonom preko podlahti na mizo ter naslon trupa nazaj na stol z izravnavo ledvene krivine. Takšne drže okvarjajo hrbtenico, hkrati pa onemogočajo natančno in prosto drsenje roke po površini mize. Okvare hrbtenice z bolečinami v križu in vratu se začnejo pojavljati pri učencih po prvem triletju šolanja.


Glede na evropske študije je pogostost bolečine v hrbtu med učenci starimi od 11 do 15 let od 10 do 50% in s starostjo učencev narašča.

 

Pri sedenju je bistveno, da se ohranja naravna ukrivljenost hrbtenice v ledvenem delu, kot jo imamo pri stoji. Pri sedenju na običajnem sedežu se medenica zvrača nazaj in izravnava ledveno krivino hrbtenice. Kadar je ledvena krivina izravnana, se v hrbtenici pojavijo pritiski, ki so veliko večji kot so v nevtralnem položaju hrbtenice, s tem pa se hrbtenica okvarja. Kadar je sedenje s predklonom trupa, je proces obrabe hrbtenice še hitrejši. Če hočemo vzdrževati ledveno krivino, jo moramo aktivno vzdrževati z mišicami, kar pa utruja mišice in slej ko prej nam mišična bolečina zaradi utrujenosti mišic prepreči aktivno vzdrževanje ledvene krivine.


Izbira ustreznega stola

Poskus vzdrževanja ledvene krivine hrbtenice le z oblikovanjem naslonjala stola, ki naj bi dajal zadostno oporo ledvenemu delu hrbtenice, se v praksi ni izkazal zadostno. Vse več strokovnjakov zato zagovarja naprej nagnjena sedala, tako da je sedeči v položaju pol sedenja pol stoje oz. jahača. S tem se namreč medenica težje vzvrača nazaj, zato je pri tem potrebna manjša mišična stabilizacija ledvene krivine. Takšni stoli so od običajnih stolov višji za 10-20 cm in zahtevajo prilagoditev višine mize.


Izbira ustrezne mize

Kadar je miza prenizka, se učenec pri pisanju s trupom nagne naprej in s tem izravna ledveno krivino. Svetujejo se mize, katerim lahko prilagajamo višino. Mize z nagnjeno površino proti učencu omogočajo bolj vzravnano držo učencev in zmanjšajo upogibanje trupa naprej. Takšne mize morajo imeti police ali predale za odlaganje šolskih potrebščin, pri tem pa je treba učencu omogočiti zadosten prostor pod mizo za nemoteno premikanje nog.

Stran 1681
Preusmeritev:
Skrij naslov
Uredi naslov
Uredi podnaslov
Uredi glavno besedilo
Pogled: 
Dodaj odsek
Skrij stran
Izključi iz seznama nadrejenih
Izbriši stran
Dodaj slike