Telovadba za oči 

Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Datum objave: 29.3.2022

 

 

Na začetku moram vse bralke in bralce tega prispevka opozoriti, da vaje za oči niso nadomestilo za posvet pri zdravniku oftalmologu ali okulistu, če imate vi ali vaš otrok kakršnekoli težave z očmi oziroma vidom.

 

V tokratnem prispevku vam bom ponudila nekaj nasvetov in vaj, ki so namenjene preprečevanju slabšanja vida zaradi dolgotrajnega sedenja pred računalnikom, gledanja v telefonski ekran, napetosti in stresa ter drugih vplivov nezdravega življenjskega sloga, pa seveda tudi starosti.

 

 

 

 

Skrb za oči je še posebej pomembna tudi za otroke in mlade, ki veliko časa presedijo pred računalniki ali s telefoni v rokah! Najstnika bomo težko prepričali, da si z gledanjem v ekrane kvarijo oči. Zato mu raje pokažimo nekaj trikov, kot je na primer mežikanje ali polaganje toplih dlani pred oči. Mlajše otroke pa bo najlažje pridobiti, če vaje za oči predstavimo na igriv način.

 

 1. Stres in čustvene napetosti neugodno vplivajo na celo naše telo. Tudi na oči. Naučimo se čimbolj učinkovito soočati s stresom in napetostjo. Uporabimo vaje globokega trebušnega dihanja in večkrat zavestno sprostimo celo telo. Ne pozabimo sprostiti mišic vratu in ramenskega obroča ter obraznih mišic. Sproščanje bo ugodno vplivalo tudi na »počutje« naših oči.

Poskusimo se večkrat dnevno zavestno sprostiti in umiriti.

 

 1. Očem je tudi všeč, če med delom večkrat pogledamo naokoli in se zazremo v daljavo. Pa tudi to, da jih od časa do časa za nekaj trenutkov zapremo in ob tem sprostimo celoten obraz. Če ob tem še podrgnemo dlan ob dlan in ogrete dlani postavimo pred obraz, bomo začutili prijetno olajšanje napetosti.
 2. Ko delamo z računalnikom ali brskamo po telefonu poskusimo to časovno omejiti, saj modra svetloba neugodno vpliva na naš vid. Pa ne samo to, tudi na naš spanec, saj ta svetloba moti sproščanje in učinkovanje melatonina, hormona, ki nam prinese miren in trden spanec. Seveda pri delu z računalnikom ali kakim drugim ekranom poskrbimo za primerno razdaljo med očmi in ekranom.

 3. Pri branju lahko za naše oči poskrbimo tudi tako, da izberemo kotiček, ki je primerno osvetljen, čtivo pa držimo tako, da ni preblizu našim očem, pa tudi ne predaleč od njih.

 4. Oči morajo biti za nemoteno delovanje vedno nekoliko vlažne. Če so suhe imamo občutek, da je v njih pesek ali kak drug tujek ter opazimo da so pordele ali celo otekle. K vzdrževanju vlažnosti očesa veliko pripomore hitro mežikanje ali zehanje. Še posebej pozimi, ko centralno ogrevanje zelo izsuši zrak v prostorih, si pomagamo z vlažilci zraka. Pri zelo suhih očeh si lahko vlažnost oči izboljšamo tudi s kapljicami, ki jih v ta namen kupimo v lekarni. Pomembno je še, da svojemu telesu z rednim pitjem zagotovimo zadostne količine tekočine.

 5. Morda bo dobra investicija nakup pripomočkov, kot so na primer očala za računalnik ali zaščita na samem računalniškem ekranu. Veliko pozornosti namenimo tudi izbiri kakovostnega ekrana, ko se odločimo za nakup nove elektronske naprave ter nastavitvam ekrana tako, da bodo najbolj optimalne za delo, ki ga z računalnikom opravljamo.

 6. S sončnimi očali zaščitimo oči tudi ob močnem soncu in kadar v lepem vremenu dalj časa zremo v morsko gladino ali s snegom pokrito pokrajino.

 7. Če pretežno delamo z računalnikom, bi si morali redno vzeti tudi čas za odmore. Vsake štiri ure vsaj pol ure ali še bolje vsako uro po deset minut, ko ne bomo napenjali oči. Ne čakajmo, da se težave z očmi pojavijo, da bi se začeli zavedati, kako pomembno je skrbeti za naše »okno v okolje«.

 

Naučimo vsega naštetega tudi naše otroke in mladostnike.

 

Preventiva je vedno boljša od kurative!

 

Vaje za oči

Z vajami za oči sem se srečala dan po pogovornih urah pred nekaj leti. Obiskala me je mamica učenca, ki bila zaposlena v okulistični ambulanti. Ko sva pregledovali nek dokument, ki je bil napisan s precej drobnimi črkami, sem se pošalila, da opažam, da moje roke postajajo prekratke, saj sem besedila lažje brala, če so bila bolj oddaljena od mojih oči. Če so bila preblizu, je bilo vse malce motno in nejasno.

 

Gospa mi je povedala, da obstajajo vaje, ki mi bodo pomagale nekoliko omiliti starostno slabšanje vida in obljubila, da mi jih bo po svojem sinu poslala že naslednji dan. Seznam in opis vaj imam še danes in nekatere od njih vam bom predstavila v nadaljevanju.

 

Priznati pa vam moram, da sem se jih na začetku lotila z veliko vnemo in jih redno delala, potem pa, kot običajno to gre, izgubila navdušenje. Zadnje čase si vedno pogosteje obljubljam, da jih bom spet redno delala. Ja, moje oči si resnično zaslužijo, da bi jim namenila več pozornosti, saj vse kar z njimi vidim, bogati moje življenje, pa naj je to komunikacija z ljudmi, branje, gledanje televizije ali opazovanje narave med mojimi dolgimi sprehodi.

 

Za gibljivost oči

Dobro je redno delati vaje gibljivosti oči, ko oči nekajkrat obrnemo v vse smeri in s tem aktiviramo vse očesne mišice. Gibi naj bodo mehki in počasni.

 1. Poglejmo gor in dol
 2. Poglejmo levo in desno
 3. Krožimo z očmi v eno in nato še v drugo smer
 4. Poskusimo ponoviti vse naštete vaje še z zaprtimi očmi.

Pri vajah za gibljivost se izogibamo vsaki sunkovitosti in med obračanjem zrkel ne premikamo glave in mišic obraza.

Med vajami naj bodo odmori, ko oči zapremo in sprostimo mimične mišice.

 

Pogled v svinčnik

Za ohranjanje elastičnosti očesnih mišic in spodbujanje naravnega načina gledanja pogled usmerimo v nek predmet, najpogosteje je pri opisu vaj predlagan svinčnik. Le-tega držimo na višini oči in na razdalji 20 do 30 centimetrov stran od obraza. Vajo naredimo tako, da za nekaj trenutkov pogled usmerimo v svinčnik, nato pa ga za nekaj trenutkov usmerimo skozi okno v daljavo. Pogled ponovno usmerimo na svinčnik in vajo večkrat ponovimo.

 

Približevanje svinčnika

Glejmo svinčnik, oddaljen približno pol metra od obraza. Svinčnik premikajmo proti sebi toliko časa, dokler ne postane dvojen. Vajo izvajajmo pet minut na dan, dokler ne zmoremo svinčnika približati na razdaljo deset centimetrov od oči in njegova slika ne postane dvojna.

 

Vaja za akomodacijo očesa

Za to vajo pokrijemo eno oko. Pred drugo oko postavimo na razdalji 30 centimetrov stran svojo dlan. Dlan počasi približujemo prostemu očesu in jo ob tem ves čas opazujemo. Nato dlan spet počasi oddaljimo. Ponovimo večkrat z enim in nato še z drugim očesom.

 

Nemudoma obiščimo zdravnika, če:

 • opazimo nagle in drastične spremembe vida,
 • je vse videti motno,
 • čutimo v očeh bolečino,
 • vidimo bliskanje ali svetle kroge okrog luči,
 • imamo dvojni vid.

 

Za konec

Namen mojega današnjega prispevka ni v tem, da pametujem in svetujem na področju, o katerem nimam strokovnega znanja. Želela sem predvsem opozoriti na to, da so naše oči pomemben organ in da moramo za njih dobro poskrbeti, še posebej v času tehnološkega vzpona.

 

Na spletu sem na primer našla podatek, da je pretežno delo z računalniki povzročilo, da naše oči petkrat manj mežikajo.

Hkrati sem vas s svojim prispevkom želela informirati, da lahko nekatere težave z vidom preprečimo ali vsaj omilimo, če z očmi redno »telovadimo«.

Na medmrežju boste našli še mnogo drugih vaj in predlogov za varovanje oči.

 

Predlagam, da pobrskate po spletu in poiščete vaje opisane na spletnih straneh optik in okulističnih ambulant. Na predloge strokovnjakov se vendarle lahko najbolj zanesemo.