Šolski program

Domača pisarna

Gradiva za pomoč pri učenju

Jana Fak

Slovenska ilustratorka Jana Fak je tista ilustratorka, ki vidi skozi vse filtre in maske človeka, ki vidi v srce. Od tam izvirajo tudi vse njene ilustracije – iz srca in iz bogatega notranjega sveta, v katerem se rojevajo intimne zgodbe čarobnih bitij, ki jih srečuje na svoji poti in prepoznava v vsakem izmed nas. Zna biti čista in igriva, kot nedolžna otroška duša, zato lahko hitro vstopi v bujno otroško domišljijo. Najmlajši v njenih ilustracijah prepoznajo sopotnike, prijatelje, začutijo, da jih nekdo razume in predvsem to, da niso sami. Svet pošasti, živali in ostalih bitij, še nikoli ni bil tako živ in blizu otroškemu razmišljanju in čutenju, a iz mavrice živahnih barv, se ilustratorka elegantno zapelje tudi v svet odraslih in njihovih senc, njihove ranljivosti in šibkosti.

Njene ilustracije pišejo življenjske pripovedi, v katerih se najde sleherni posameznik, ki si upa pogledati v svojo temo, saj ve, da je to edina pot v svetlobo, mnogokrat pa sporočajo tudi to, naj življenje ne jemljemo tako resno in nas s hudomušnimi liki in citati spravi v smeh. Pogosto ravno takrat, ko smo na robu joka in nam pogled na njeno ilustracijo spremeni razpoloženje. Rada riše ljudi, njihove portrete, ki jih oblikuje skozi svoje oči, tako kot jih vidi ona – takšne, kot v resnici so.


Na svoje ustvarjanje ne gleda kot na delo, to je del nje, to je ona. Po študiju na ArtHouse, šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, je svojo ustvarjalno pot nadaljevala v Nemčiji, kjer je zadnjih deset let nabirala izkušnje in znanje, trenutno pa deluje v svojem rodnem Mariboru, kjer se rojevajo novi in novi projekti. Ilustracije so se iz papirja in digitala preselile na blago, ustvarila je svojo kolekcijo oblačil, njena kreativna sila je še močnejša, sporočila intenzivnejša in izdelkov, ki bodo zaznamovana z njenim umetniškim dotikom bo vedno več. Z njimi in njo je svet lepši, svetlejši, bolj čuten in ljubeč.

 

Katja Štingl