02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Video predstavitve izdelkov iz naše ponudbe

Na kaj morate paziti pri izbiri in nošnji šolske torbe?

 

V tej video predstavitvi bomo preverili najpogostejše napake pri izbiri šolske torbe, kako jo pravilno napolnimo ter kakšne so lahko posledice nepravilnega nošenja.

Torba za najmlajše in najmanjše učence

Deklica je visoka 110 cm in tehta 18 kilogramov. Torba naj ne bo širša od telesa, da lahko učenka roke prosto premika tudi nazaj. Če ima torba prevelike stranske žepe je manj stabilna in lahko oteži ravnovesje pri gibanju. Naramnice nastavimo tako, da je vrh torbe nižje od višine ramen, prepričati se moramo, da lahko nemoteno premika glavo levo in desno. Za pravilno razporeditev teže na ramena in medenico naj bo spodnji rob torbe v višini pasu, nad zadnjico. Naramnice nastavimo med vratnim in ramenskim predelom, nikakor pa ne na robu ramen ali na ramenskem zglobu, saj v tem primeru otrok ne more prosto dvigniti rok navzgor, predse in na stran. Nekateri modeli torb imajo možnost nastavitve naramnic tudi pri zatilju, tako lahko najmlajšim in najmanjšim učencem optimalno nastavimo višino torbe, jo oprtamo in nastavimo pasove, da se popolnoma prilega otrokovi hrbtenici.

Nošnja torbe v 2. triadi

Naš učenec je visok 120 cm in tehta 28 kg. Maksimalna teža njegove torbe ne sme presegati 4,2 kilograma. Takšno težo ima torba s tremi delovnimi zvezki, tremi zvezki A4 formata, tremi zvezki formata B5 in peresnico. Učenci stari med 6 in 9 let v povprečju nebi smeli nositi torb težjih od 3 do maksimalno 5 kg.

 

Poglejmo kakšna je drža učenca, če torba presega 15 % njegove teže. Učenec ves zgornji del, ramena in vrat, zgrbi. Od pasu navzgor je nagnjen naprej. V tej drži bi vso pot nesel torbo v šolo in domov. Za kontrolo teže torbe svetujemo staršem, da otroku pregledate vsebino torbe dokler se tega ne navadi sam. Prepogosto gradiva, ki naslednji dan niso na urniku, knjige izposojene iz knjižnice, delovne mape in podobno, dodatno otežijo šolsko torbo.

Pravilno in napačno oprtana šolska torba

Sedaj mu bomo oprtali torbo, ki je napačno napolnjena. Teža gradiv se je prenesla na sprednjo stran torbice, vleče jo stran od hrbta, učenca pa sili v nezdrav položaj - ramena in s tem ves zgornji del potegne nazaj, glavo pa naprej. Torba se ne prilega telesu in vso težo prenaša na medenico. Da bi to preprečili, so številni modeli torb izdelani z manjšim predalom v sprednjem delu.

 

Sedaj bomo torbo napolnili pravilno. Najtežje knjige, učbenike, delovne zvezke in zvezke formata A4 vedno zložimo na tisto stran torbe, ki se prilega hrbtu. Ob njih razporedimo tanjše knjige in beležke ter na koncu peresnico. V stranske žepe vstavimo le lažje stvari, da torba ohrani ravnotežje. Bližje kot je težišče nahrbtnika težišču telesa, toliko bolj je nahrbtnik stabilen in se lažje nosi.

Dobro je, da imajo učenci 1. in 2. triade samostoječe torbe

Dobra torba za učence 1. in 2. triade je samostoječa, saj olajša dvigovanje in brskanje po njej. Ker se torba ne prevrača ni potrebno iskati mesta, da torbo naslonimo. Učenci v višjih razredih niso več toliko pozorni na strukturo hrbtišča torb oz. nahrbtnikov, zato se pogosto odločijo tudi za mehak nahrbtnik ali tak z ojačenim hrbtiščem, čeprav je tudi zanje najbolje kadar je hrbtišče oblazinjeno in prilagojeno anatomiji hrbtenice. Običajno je tako, da višji razred obiskuje učenec, težja je torba. Prav tako jo dlje časa nosi sam.

 

Učenci stari med 10 in 16 let naj ne bi nosili torb težjih od 5 do maksimalno 7 kg. Za lažjo predstavo smo za vas težo torbe preračunali. Povprečno težak odrasli moški bi tako dnevno nosil torbo težko 12,5 kg, povprečno težka odrasla ženska pa torbo težko 9,8 kg.

Najpogostejše napake pri nošnji šolskih torb

Če so naramnice nameščene preširoko narazen na samem ramenskem zglobu, otroci pri gibanju ne morejo prosto premikati rok. Ozke in tanke naramnice ne bodo sprostile pritiska in pravilno razporedile teže, le ribale bodo v ramenske vezi. Če niso prekrite z mrežo za lažje odvajanje zraka, se učenec pod njimi poti. V tem primeru so premalo zategnjene, zato torba pri gibanju opleta okoli telesa, ramena pa prenašajo večjo težo kot je potrebno. Ko je spodnji rob torbe več kot 10 cm nižji od pasu oz. medenice, prisili učenca v nenaravno držo, zgornji del pa nagiba nazaj. Če učenec nosi torbo na enem ramenu, tisto ramo neizogibno vedno privzdigne in to držo ohrani tudi, ko torbe ne nosi. Če torbo nosi napačno vsak delovnik 10 mesecev v letu, postane to navada in navade najtežje spremenimo. Posledica prevelike in napačne obremenitve so lahko bolečine v ramenih in križu, odrevenelost in utrujenost vratnih ter hrbtnih mišic in nepravilno ukrivljena hrbtenica. Po nekaterih virih ima po končani osnovni šoli skoraj 50 % učencev težave s hrbtenico.

Kako pravilno oprtamo šolsko torbo?

Naramnice namestimo med vratnim predelom in ramenskim zglobom. Široke in oblazinjene bodo sprostile pritisk in težo razporedile. Zategnemo jih tako, da je približno 2/3 celotne teže razporejene na bokih in 1/3 na ramenih. Spodnji rob torbe naj bo v višini pasu. Pravilno nameščen nahrbtnik se lepo prilega hrbtenici in pri gibanju ne moti. Bližje kot je težišče torbe težišču telesa, lažje se nosi, še posebej kadar je ta res težka.

 

Odlična rešitev, ki popolnoma razbremeni hrbtenico so torbe s kolesi, v naši ponudbi najdete pet različnih modelov. Svetujemo, da jih vozite v čim bolj vzravnani drži in izmenjujete roki. Lahko jih vozite tudi pred seboj. Ko mora torbo učenec dvigniti, stopiti na avtobus ali jo nesti po stopnicah, naj to vedno stori z obema rokama. Z eno roko prime ročaj na vrhu torbe, z drugo pa drži teleskopski ročaj.

 

Kakovostna torba vedno omogoča svobodno gibanje in poskrbi za pravilno držo telesa. Želimo, da vam ne glede na izbrani model, nudi maksimalno udobje. S pravilno nošnjo in veliko gibanja pa najlažje vzdržujete dobro zdravje.