02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Dobro je vedeti

Kako šolska torba vpliva na pravilno držo in optimalni razvoj hrbtenice?

Če se šolska torba v celoti prilega površini hrbta zagotavlja enakomerno obremenitev hrbtenice. Otrok pri tem v hrbtu ne čuti bolečin in se drži bolj vzravnano. V kolikor so izpolnjeni taki pogoji, lahko zmerna teža šolske torbe pozitivno vpliva na razvoj drže in telesa.


Prvošolec bo namreč na tak način pri nošenju šolske torbe krepil mišice nog, medeničnega obroča, hrbta in ramen. Anatomsko oblikovana šolska torba lahko zato celo pozitivno vpliva na razvoj telesa.


Če šolska torba ni oblikovana po obliki telesa in je odmaknjena vstran od hrbta, se sile ki delujejo na telo pomaknejo nazaj za otrokov hrbet. Da lahko te sile kontroliramo in telo poravnamo, se mora celo telo nagniti naprej. Posledica je pomik hrbtenice in ramen naprej ter navzdol, kar srednjeročno pogosto vodi v trajno nepravilno držo.


Pri otrocih do 10. leta starosti je hrbtenica še dokaj nezrela. Krivine hrbtenice so že nakazane, vendar še ne do konca oblikovane. Do 10. leta starosti je zato pomembno, da je hrbtišče šolske torbe bolj ravno, kasneje pa bolj poudarjeno, da se pravilno prilega hrbtu.

 

 

asist.dr. Matjaž Merc, dr.med.

specialist ortopedske kirurgije,
usmerjen v področje otroške ortopedije,
bolezni gležnja, stopala in športnih poškodb