02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Dobro je vedeti

Kako pravilno izbrati ortopedsko šolsko torbo z optimalnim prileganjem?

Ključna za udobno in neškodljivo uporabo šolske torbe je predvsem oblika in površina hrbtišča. Zato je pomembno izbrati šolsko torbo z ergonomsko oblikovanim hrbtiščem.

 

Ustrezna šolska torba ima široke in oblazinjene naramnice. Tako se teža nahrbtnika in njegove vsebine porazdeli čez večjo površino ramena. Mišice, skelet in živci v neposredni bližini so tako manj obremenjeni, kar preprečuje bolečino v ramenih in morebitno mravljinčenje po rokah.


V optimalnih pogojih teža šolske torbe in njegove vsebine naj ne bi presegala 15% otrokove telesne teže. Če za otroka izberemo preveliko in pretežko šolsko torbo, lahko zaradi nizke telesne teže otroka, še posebej prvošolcev, hitro presežemo priporočeno obremenitev.


Pri pripravi šolske torbe je potrebno težje stvari naložiti bližje hrbtu, lažje pa bližje zunanjemu delu šolske torbe. To je pomembno tudi, če šolska torba ni do konca napolnjena. Pri nalaganju šolske torbe namreč želimo težo čim bližje hrbtu, saj otroka pri hoji manj „vleče nazaj“, pri nenadnem obračanju telesa pa so obremenitve na hrbtenico manjše.
Pri uporabi šolske torbe bodimo pozorni, kako otrok šolsko torbo dviguje in kako jo nosi. Naučimo ga pravilnega dvigovanja bremen. To pomeni, da mora težko torbo dvigniti tako, da se počepne in s pomočjo stegenskih mišic oziroma nog premagati večino bremena. Sklanjanje nad torbo ob stegnjenih nogah namreč nepravilno obremeni in preobremeni celotno hrbtenico, kar lahko na dolgi rok vodi v trajne bolečine v hrbtu. Otroka že ob vstopu v šolo vedno znova opozarjamo, kako pomembno je, da torbo nosi na obeh ramenih s primerno pritegnjenimi naramnicami in prsnim paščkom.

 

Pomembno:

  • Prileganje hrbtišču
  • Oblazinjene naramnice
  • Nizka teža
  • Priprava in nalaganje
  • Dvigovanje in nošnja

 

 

asist.dr. Matjaž Merc, dr.med.

specialist ortopedske kirurgije,
usmerjen v področje otroške ortopedije,
bolezni gležnja, stopala in športnih poškodb