02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Vrste inteligenc: značilnosti

Objavljeno: 24.10.2013

Ajdini nasveti za učenjeŽe v prejšnjem Ajdinem nasvetu za učenje smo spoznali, da vsaka izmed naštetih vrst inteligenc predstavlja drugačen način učenja in razvija drugačne sposobnosti ter kompetence. Danes bomo spoznali tipične značilnosti prvih štirih učnih stilov in kakšen način učenja je za posameznega najprimernejši. 

 

Logično-matematična inteligenca

Ta inteligenca je v osnovi nejezikovna, gre za sposobnost logičnega mišljenja in reševanja matematičnih problemov:

  • učne snovi se loti po korakih,
  • uči se tako, da najprej našteješ (si izpišeš) glavne točke po pomembnosti.

 

Jezikovna inteligenca

Gre za sposobnost dobrega pisnega in ustnega izražanja. Če imaš dobro razvito jezikovno inteligenco (in posledično tudi dobro razvit čut za jezik) znaš svoje misli dobro in tekoče izraziti, kar ti je lahko pri učenju v veliko pomoč:

  • med poukom si delaj zapiske,
  • obnovi snov s svojimi besedami (pisno ali ustno, kakor ti bolje ustreza),
  • posnemi se pri obnavljanju učne snovi in nato posnetek poslušaj.

 

Glasbena inteligenca

Veliko tistih, ki imajo dobro razvito glasbeno inteligenco, se uči ob glasbi. Ker imajo dober občutek za ritem in si hitro zapomnijo melodijo, si lahko ob preverjanju znanja zamislijo melodijo, ki so jo poslušali in spomnili se bodo snovi, ki so se je učili. Če imaš dobro razvito glasbeno inteligenco poskusi takšen način učenja (v kolikor te inteligence nimaš dobro razvite ti takšen način učenja ne bo ustrezal). Lahko pa poskusiš na drugačen način:

  • bodi kreativen(a), napiši pesem ali rimo, ki bo vsebovala jedro snovi in jo ponavljaj.

 

Gibalna inteligenca

Za posameznika, ki ima dobro razvito gibalno inteligenco na splošno velja, da uživa v športu, raznih igrah in plesu ter v dejavnostih, ki zahtevajo ročne spretnosti. Zato poskušaj čim več najljubših aktivnosti vključiti tudi v učenje snovi:

  • snov razširi s telesno dejavnostjo,
  • kar se učiš poskusi izvesti tudi v praksi, saj si zapomniš veliko več, če snov preizkusiš sam(a).

 

V prihodnjem Ajdinem nasvetu za učenje, ki bo objavljen po zasluženih jesenskih počitnicah, preveri še značilnosti in učne nasvete za preostale tri vrste inteligenc. Za dodatna vprašanja, mnenja in pripombe smo dosegljivi na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.