02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Ustno preverjanje in ocenjevanje znanja

Objavljeno: 20.03.2014

Ajdini nasveti za učenje

V tokratnem Ajdinem nasvetu za učenje smo se lotili ustnega preverjanja znanja – kakšno je lahko ustno ocenjevanje, kako lahko optimalno izkoristiš čas med spraševanjem, za konec pa smo razkrili še nekaj drobnih trikov, ki ti bodo pomagali pri ustnem preverjanju znanja.

 

Ustno ocenjevanje

Napovedano ustno ocenjevanje nekateri imenujejo tudi podpiranje kampanjskega učenja, saj točno veš kdaj boš vprašan(a) in lahko temu datumu prilagajaš svoje učenje. Kljub temu se ne uči zadnji dan, saj ti bo zmanjkalo časa za utrjevanje snovi.

 

O delno napovedanem ustnem ocenjevanju znanja govorimo takrat, ko učitelj oz. profesor pove datum, ko bo ustno preverjanje potekalo, ne napove pa natančno kdo bo vprašan oz. določi npr. deset potencialnih kandidatov, med katerimi bo na dan ocenjevanja izbral tri, ki bodo ustno ocenjeni.

 

Pri nenapovedanem ustnem ocenjevanju moraš biti vedno pripravljen(a), saj si lahko na vrsti za ustno oceno katerokoli uro. Takšno ocenjevanje spodbuja sprotno učenje.

 

Dobro izkoristi čas med ustnim preverjanjem

Med ustnim ocenjevanjem znanja sošolcev in sošolk lahko z drobnimi triki poskrbiš za aktivno poslušanje. Ko nisi na vrsti za ustno ocenjevanje pozorno spremljaj in si zapisuj vprašanja, ki jih drugim postavlja učitelj oz. profesor. Velika verjetnost je, da boš med spraševanjem dobil(a) podobno vprašanje. Pogosto se določena vprašanja ponavljajo, zato pozorno spremljaj odgovore ali za njimi pobrskaj sam(a) – večkrat določeno snov slišiš oz. prebereš, bolj si jo zapomniš.

 

Pri učenju nato upoštevaj zapisana vprašanja in poskušaj samostojno odgovoriti na vsa. Tako boš doma porabil(a) manj časa za učenje in pripravo na ustno ocenjevanje.

 

Ko si na vrsti…

Nekaj nasvetov za ustno preverjanje znanja: 

  • nekateri učitelji oz. profesorji zahtevajo urejene zvezke ali sproti rešene delovne zvezke; že pred ustnim preverjanjem poskrbi, da imaš te zadeve urejene; neposredno sicer na ustno oceno ne vplivajo, pustijo pa dober vtis,
  • če ustno ocenjevanje poteka pred tablo, poskrbi za samozavestno pokončno držo,
  • dobro poslušaj vprašanje; če nisi prepričan(a), da si vprašanje pravilno razumel(a), povprašaj učitelja oz. profesorja še enkrat,
  • vzemi si minuto za razmislek,
  • v glavi že oblikuj odgovor na vprašanje,
  • na glas smiselno odgovori na vprašanje,
  • če se ne spomniš točnega odgovora, veš pa nekaj o snovi, ki je s tem povezana, govori o tem; morda te bo učitelj oz. profesor s podvprašanji spomnil na točen odgovor.

 

Se tudi ti pri ustnem ocenjevanju spopadaš s tremo? Kako jo omiliti bomo preverili v novem Ajdinem nasvetu za učenje prihodnji teden. Do takrat pa smo za dodatna pojasnila in mnenja dosegljivi na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.