02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Učenje tujih jezikov s pomočjo spominskih (flash) kartic

 Zapisala: Mojca Klug, profesorica

Tokrat bomo nekaj besed zopet namenili učenju tujih jezikov. Za začetek naj vas spomnim na nekatere prispevke na to temo, ki smo jih v Ajdinih koristnih informacijah že objavili. V prispevkih Prepoznavanje in poznavanje glagolov v tujem jeziku (https://www.kopija-nova.si/koristni-nasveti/ajdine-koristne-informacije/prepoznavanje-in-poznavanje-glagolov-v-tujem-jeziku) in Delam, delaš, dela – nekaj nasvetov za učenje spreganja glagolov (https://www.kopija-nova.si/koristni-nasveti/ajdine-koristne-informacije/delam-delas-dela-nekaj-nasvetov-za-ucenje-spreganja-glagolov) smo se osredotočili na glagole.

 

 

Spoznali smo tudi zvezek za učenje tujih jezikov, lastni izdelek podjetja Kopija - nova d.o.o., in njegovo uporabo. Če zvezka še ne poznate, si oglejte predstavitev na povezavi https://www.kopija-nova.si/zvezek-za-ucenje-tujega-jezika ali pa predstavitveni video https://www.youtube.com/watch?v=8UzuE9GZMVg. Predlogi za uporabo zvezka za učenje tujega jezika (https://www.kopija-nova.si/koristni-nasveti/ajdine-koristne-informacije/predlogi-za-uporabo-zvezka-za-ucenje-tujega-jezika) pa vam nudijo še nekaj dodatnih nasvetov za to, kako lahko zvezek uporabljamo še drugače.

Danes vam bi rada predstavila spominske ali tako imenovane flash kartice, ki bodo otrokom in mladostnikom prišle prav pri učenju tujega jezika. Seveda pa lahko idejo uporabijo pri učenju skoraj vseh predmetov. Še posebej takrat, ko si je potrebno zapomniti veliko novih informacij, na primer neznanih ali manj znanih besed, obrazcev in podobnega.

 

Kaj so spominske oziroma flash kartice?

Učenje s spominskimi karticami je znano že dolgo časa. To so kartončki, na katerih so nove besede napisane ali narisane, najbolje pa je, da je na eni strani kartončka sličica, na drugi pa beseda. Kartončki sestavljajo zbirko, ki se neprestano dopolnjuje, kartice v njej pa so lahko razvrščene tematsko ali pa so kar pomešane med seboj. Lahko pa so na primer razdeljene glede na besedne vrste, ki so predstavljene na kartončku. Lahko jih naredimo tudi na barvnih podlagah, tako da je na vsaki barvi ena tema, ena besedna vrsta ali besedišče posameznega poglavja. Tako lahko po učenju kartončke brez težav pospravimo po skupinah oz. hitro najdemo tiste, katere bomo pri ponavljanju in utrjevanju uporabili. Če v kartončke izsekamo še luknjico, bomo kartončke lahko hranili tako, da bodo nanizani na vrvico ali pa kar na obročke za ključe. 

Komu so namenjene flash kartice?

Flash kartica z zapisom ima to prednost, da si jo otroci, ki so bolj vizualni tipi, celostno zapomnijo kot sliko, kar jim kasneje pomaga ne samo pri priklicu besede temveč tudi pri tem, da besedo pravilno zapišejo. Seveda je slikovna podpora ob tem dobrodošla, saj še dodatno pripomore k zapomnitvi. Flash kartica je lahko narejena tudi tako, da so na njej samo besede, na primer beseda v enem in drugem jeziku, ali pa dve sličici brez zapisov besed. Uporabljajo pa jih lahko predšolski otroci, šolarji in odrasli. Učenje s flash karticami omogoča hitrejše in lažje pomnjenje določene snovi. Z njim lahko bodisi zmanjšamo čas potreben za učenje bodisi povečamo obseg naučenega.

 

Kako uporabljamo flash kartice?

Flash kartice uporabljamo redno, saj je redno ponavljanje in utrjevanje predpogoj za zapomnitev. Pomembno je, da je uporabnik pri vaji sproščen in da izbere udoben položaj. V prostoru naj bo mir, lahko se odločimo tudi za nežno glasbeno kuliso, na primer na youtubu izberemo kakšno glasbo, ki je namenjena sproščanju ali boljši koncentraciji. Kartice razporedimo v vrstnem redu, ki ga želimo, ali pa pustimo pomešane in jih izbiramo naključno. Otroku pokažemo prvo kartico, tako da vidi samo sprednjo stran npr. zapis besede v tujem jeziku. Po treh do petih sekundah pa pričakujemo odgovor (zato se kartice tudi imenujejo flash kartice, pri čemer flash pomeni bliskovit). Seveda pravilen odgovor otroku za tri do pet sekund tudi pokažemo. Predlagam, da kartice, pri katerih je bil otrok uspešen, postavljamo na en kup, na drugega pa polagamo tiste, pri katerih ni bil uspešen. Naslednji krog učenja ponovimo nato samo s tistimi karticami, pri katerih je imel otrok še težave.

 

Izdelava flash kartic

Flash kartice izdelamo iz kartona tako, kot nam najbolj ustreza. Nanje lahko pišemo z roko ali pa besede natisnemo. Tudi sličice lahko bodisi narišemo, izrežemo iz časopisa ali revije oziroma natisnemo. Obstaja že tudi množica programov oziroma aplikacij, s pomočjo katerih lahko flash kartice izdelamo tudi na računalniku, tablici ali pametnem telefonu. V nekaterih programih so narejene že nekatere predloge oz. kartice v celoti. Na primer  spletna stran https://flashcard.online/ Editor Ready Flashcards ali pa http://nadarenadeca.com/flash-kartice-za-ucenje-engleskog-jezika/

Sama imam največ izkušenj s programom Anki. To je brezplačen program, ki ga najdete na povezavi https://apps.ankiweb.net/ . Program temelji na dvostranskih karticah za učenje po principu vprašanje-odgovor. Spominske kartice, ki jih ustvarimo, lahko delimo na internetu in tako omogočimo tudi drugim uporabnikom, da jih uporabijo. Prav tako pa si tudi mi lahko pomagamo z že ustvarjeno bazo. Program lahko prenesemo tudi na druge elektronske naprave z (npr. pametni mobilni telefon in tablični računalnik) in podatke (spominske kartice, ki jih ustvarjamo) sinhroniziramo med temi napravami.

 

Pri izdelavi flash kartic naj sodeluje tudi otrok, saj je izdelava kartic že del učenja. Saj veste, da pravijo, da je tudi izdelava »plonk listkov« učenje, saj pri pripravi in izpisovanju tudi ponavljamo in utrjujemo učno snov.

 

Mojca Klug, profesorica