02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Učenje matematike

Objavljeno: 29.01.2013

Ajdini nasveti za učenjeMatematika je pravzaprav povsod okrog nas in predstavlja nekakšen temelj znanja za naprej.

 

Tudi učenje matematike je lahko zabavno

Seveda je pristop k učenju matematike odvisen od starosti in težavnosti snovi. Če imaš težave s predstavami (npr. deli celote, prostorsko zaznavanje, ipd.) prosi za pomoč starše, stare starše ali starejšega brata oz. sestro, da ti bodo v pomoč. Dele celote lahko na neobremenjen način spoznavaš npr. v kuhinji (npr.: recepti za peko. S pomočjo nekoga starejšega poskusiš speči pecivo iz polovice/tretjine mase, tako moraš pri vsaki sestavini uporabiti le del celote, ki je naveden v receptu. Poleg tega, da se na praktičen način spopadeš z deli celote, kot rezultat lahko pripraviš še svoj najljubši posladek.). Na podoben način se lahko spopadeš z merskimi enotami in pretvorbami med njimi. Znano je, da si bolj zapomnimo stvari, ki jih lahko tudi sami preizkusimo. Zato napolni z vodo litrsko steklenico in prelij vsebino v manjše kozarce (npr. 1dcl). Prav tako se lahko med pripravo jedi v kuhinji spoznavaš z grami, dekagrami in kilogrami. Namreč veliko receptov je napisanih prav v dekagramih, ki jih lahko pretvarjaš v grame, da lažje ustrezno zmanjšaš količino.

 

Če imaš težave s prostorskim zaznavanjem, je lahko učenje geometrije veliko težje kot sicer. S tem problemom se lahko spopadeš tako, da iz papirja (bolje, če je nekoliko debelejši) izdelaš mreže geometrijskih teles, ki jih lahko nato sestaviš in dobiš prava telesa! Opazuj jih iz različnih strani (zornih kotov), da dobiš predstavo o njihovem izgledu v prostoru. Lahko jih tudi popišeš s pomembnimi podatki in formulami ter poskusiš praktično preveriti zakaj določena formula sodi prav k določenemu telesu.

 

Matematika v igri

Tudi nekoliko težjo matematično snov se lahko naučiš s pomočjo iger. Ustvariš lahko npr. domine ali karte za spomin z aktualno snovjo (npr.: izrazi z ulomki, večkratniki, delitelji, pretvarjanje enot, ipd), povabiš še prijatelje in skozi zabavno igro rešujete matematične primere.

 

Opozori starše na to, da si lahko tudi pri matematiki pomagaš z računalnikom. Na spletu najdeš veliko spletnih strani (npr.: Otroci.org, 123 matematika, Moj učitelj in druge) z matematičnimi nalogami, ki jih je zelo zabavno reševati, ob tem pa utrjuješ tudi snov, ki ti manj leži.

 

Naloge z besedilom

Najpogosteje se težave z matematiko pojavijo pri nalogah z besedilom. Imaš tudi ti odpor in strah pred njimi? To je pogosto tudi pri tistih, ki jim matematika sicer ne dela težav, v resnici pa so besedilne naloge različnih zahtevnostnih stopenj, a nobenih se ni potrebno bati. Na začetku se uri v manj zahtevnih nalogah, nato pa postopoma prehajaj na težje. Pri reševanju nalog si lahko pomagaš z naslednjimi koraki:

  • nalogo vsak dvakrat preberi od začetka do konca,
  • podčrtaj ključne besede in izpiši podatke,
  • premisli kaj naloga od tebe zahteva (po čem te sprašuje, kaj iščeš...),
  • reši nalogo,
  • oblikuj odgovor - zelo pomemben del; pred tem še enkrat preberi vprašanje in premisli ali je tvoj odgovor smiseln.

 

To je bilo vse v današnjem Ajdinem nasvetu za učenje. Za vprašanja, mnenja in pripombe smo ti na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si