02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Tehnike za učinkovitejše branje

Ajdini nasveti za učenjeKer ima veliko učenk in učencev težave z učinkovitim branjem, kar konec koncev vpliva tudi na njihov učni uspeh, smo se odločili predstaviti še nekaj tehnik, s katerimi lahko branje optimiziramo. Katere uporabimo je seveda odvisno od vsakega posameznika (kako se najlažje zapomniš snov, ipd.) in učne snovi (že imaš kaj predznanja, zahtevnost snovi, obsežnost, ipd.).

 

Podčrtovanje in označevanje

Pomembne dele snovi lahko označiš s pomočjo podčrtovanja oz. označevanja. Pri tem ne pozabi:

  • odstavek moraš najprej prebrati, šele nato lahko podčrtaš najpomembnejše dele (POZOR: podčrtanega ne sme biti več kot 20% besedila),
  • uporabi različne načine podčrtovanja (debela/tanka, vijugasta, prekinjena črta, ipd.) in različne barve (npr. učiš se o starih Rimljanih, z rdečo podčrtaš pomembne letnice, z rumeno pomembna dejstva o tem kako so živeli, z zeleno njihove bogove, z modro pomembna vojaška osvajanja, ipd.),
  • najpomembnejše dele lahko poleg črte, označiš še s kakšnim dopisom (npr. klicajem; s vprašajem pa označiš snov, ki jo moraš še nekoliko predelati).

 

Robne oznake

Med branjem si lahko na rob zapisuješ najpomembnejša dejstva in asociacije v zelo skrajšani obliki. Seveda lahko zapisuješ lahko tudi svoja vprašanja in pripombe, o katerih se nato pogovoriš s starši, pri pouku (vprašaš učitelja) ali predebatiraš s sošolkami in sošolci.

 

Tehnika filtriranja

Pri tehniki filtriranja je pomembno, da si določiš cilj branja. Npr. pri zgodovini se moraš naučiti pomembna dejstva o vladanju Ludvika XIV. Lahko si še dodatno zabeležiš, na katere informacije moraš biti še posebej pozoren(a) (npr. kdaj je začel vladati, kako so ga imenovali (vzdevek), oblika vladavine; manj pomemben je način življenja v tistem času, saj to že veš).

 

Nato začni z branjem, vendar tako, da s pogledom preletiš skupine besed in jih "filtriraš". Ker si že pred branjem določil(a) na katere podatke in informacije moraš biti pozoren(a), bo tvoj filter zaznavanja poskrbel, da ti bodo v spominu ostale samo pomembne informacije. Na tak način poskrbiš, da si ne zapomniš "odvečnih" podatkov, ki jih ne potrebuješ.

 

Da bo pregled teksta lažji, si lahko pomagaš z majhnim trikom. Snov razdeli na 4 vzporednice, saj tvoje oko avtomatsko zazna besede med dvema črtama kot celoto in jih registrira skupaj. Ko to osvojiš, si snov razdeli na 3 in nato še na 2 vzporednici. Ko se bodo tvoje oči in možgani navadili na to tehniko, črt sploh več ne boš potreboval(a)! Seveda si lahko pomagaš tudi z odstavki, ki ti lahko predstavljajo ločnico.

 

Izpisovanje

Poznamo dve vrsti zapiskov - linearne (v alinejah) in miselne vzorce. Tudi pri tem načinu si lahko pomagaš s tehniko filtriranja, saj na izpiske sodijo le najpomembnejše informacije in podatki. Izberi tisti način, s pomočjo katerega se najlažje naučiš, saj nekateri prisegajo na miselne vzorce, drugi pa se lažje učijo po alinejah. O tem, kako učinkovito pripraviti miselni vzorec oz. linearne izpiske pa več v enem od prihodnjih nasvetov želvice Ajde.

 

Toliko zaenkrat o učinkovitem branju. S vprašanji se lahko obrneš na ajdin.nasvet@kopija-nova.si, kjer ti bomo z veseljem pomagali.