02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Tehnike pomnjenja

Objavljeno: 21.11.2013

Ajdini nasveti za učenjeV prejšnjem Ajdinem nasvetu za učenje smo preverili kako lahko izboljšaš svoj spomin, tokrat pa se bomo posvetili različnim tehnikam pomnjenja s katerimi lahko prav tako vplivaš na izboljšanje spomina.

 

Mnemonika

Tako najpogosteje poimenujemo tehnike, ki temeljijo na besedah, še posebej na akronimih. Akronim je beseda, sestavljena iz začetnih črk ali zlogov, s katero okrajšamo večbesedna imena. Primer: beseda Beneluks je okrajšava za tri države: Belgijo, Nizozemsko in Luksemburg (okrajšava na podlagi angleških imen držav), ZDA je okrajšava za Združene države Amerike, itd. Pri učenju si lahko pomagaš tako, da posebne izraze, zgodovinska imena oz. poljubno snov združiš v besedo. Npr. zapomniti si moraš imena petih najvišjih Slovenskih vrhov - ŠMTJV: Škrlatica, Mangart, Triglav, Jalovec in Visoki Rokav.

 

Oporne točke

V mislih poveži podatek, ki si ga moraš zapomniti, s predmetom (ali mislijo) iz domišljije, ki ga uporabiš kot vizualno oporo. Najprej si izberi oporne točke, pripravi seznam podatkov, nato pa jih med seboj povežeš.

 

Metoda zgodbe

Pri tej metodi ima ključno vlogo domišljija, gre pa za nadgradnjo tehnike opornih točk. Na podlagi snovi, ki si jo moraš zapomniti, si izmisli oz. prikroji zgodbo tako, da vsebuje vse pomembne podatke in informacije iz snovi. Zgodbico si najlažje zapomniš, če vsebuje pretiravanja, je smešna ali že bizarna.

 

Primer: 1. Balada je dolga kača, avtor hkrati pripoveduje o dogajanju in izpoveduje svoja občutja, zato gre za lirsko-epsko pesem. Ker je balada zelo zelo zelo dolga, v njej nastopa malo oseb. Balada je stara, zato je snov po navadi iz zgodovine (npr. Povodni mož), konec pa sploh ni vesel, ampak tragičen. V baladi se dogaja drama, ki po poti pobere trikotnik, zato je zgodba dramski trikotnik -> bistvo: balada je daljša lirsko-epska pesem z malo osebami in tragičnim koncem. Vsebuje snov iz zgodovine, zgodba je zgrajena po dramskem trikotniku.

 

2. Kateri je Apeninski in kateri Pirenejski polotok? Italijani živijo na škornju, obožujejo paninije in pice, ne marajo pa (krompirjevega) pireja, ki ga imajo radi Španci in Portugalci -> Pirenejski polotok: Španija in Portugalska, Italija: Apeninski polotok.

 

Metoda potovanja

Ta metoda združuje obe predhodni, metodo opornih točk in zgodbe. V antiki so jo uporabljali, da so si zapomnili govore. Predstavljaj si znano pot (lahko je pot iz šole domov, po stanovanju, pot do babice in dedka, ipd.). V mislih hodi po tej poti in si predstavljaj "postaje", s katerimi poveži del snovi (npr. učiš se pesmico, zato na vsako postajo postavi vrstico ali verz besedila - odvisno od dolžine). Ko moraš besedilo priklicati v spomin, se v mislih sprehodi po znani lokaciji, odkrivaj postaje eno za drugo in spomnil(a) se boš besedila, ki si se ga naučil(a).

 

Sistem preoblikovanja številk

Metoda preoblikovanja številk je ena izmed najbolj priljubljenih metod za zapomnitev številk. Vsako število od 0 do 9 v mislih poveži s predmetom, ki je podobne oblike kot posamezno število (tako si povezavo tudi najlažje zapomniš - npr. 0 = sod, 1 = zlomljena puščica, 2 = labod, 4 = jadro, 8 = snežak, 9 = balon na vrvici, itd...). Ko ustvariš miselne povezave, sestavi zgodbice, s pomočjo katerih se boš spomnil(a) zaporedja številk. Npr.: zapomniti si moraš letnico 1489 - Bil je mrzel zimski dan, ko je zlomljena puščica (1) prestrelila jadro (4) in je prestrašen snežak (8) v roki držal pisan balon na vrvici (9).

 

Za dodatna vprašanja in pojasnila smo na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.