02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Sposobnost hitrega branja

Objavljeno: 12.12.2013

Ajdini nasveti za učenjeO branju smo se veliko naučili že v preteklem šolskem letu (priprave na branje snovi, tehnike med in po branju, tehnike za učinkovitejše branje, itd.), tokrat pa se bomo posvetili sposobnosti hitrega branja, ki je uporabna predvsem pri učenju večje količine snovi.

 

Nasveti za hitrejše branje:

  • pri branju uporabljaj prst oz. pisalo, ki ti pomaga osredotočiti pogled na tekst,
  • za hitro branje potrebuješ zelo veliko koncentracije, zato med branjem spreminjaj hitrost - zahtevnejše dele beri počasneje, lažje oz manj pomembne pa hitreje,
  • med branjem glej malo nad tekst oz. pogled osredotoči na zgornjo polovico črk. Oči se namreč zatikajo ob kotih črk, ki jih je največ v spodnjem delu in te upočasnjujejo pri branju,
  • izogibaj se izgovarjanju besed v mislih. Izgovarjanje besed "v glavi" aktivira samo naš slušni spomin in ne vizualnega, ki omogoča, da si snov veliko hitreje zapomnimo (pomoč: povprečna hitrost branja je 250 prebranih besed na minuto, 450 prebranih besed na minuto pa je meja, pri kateri ne izgovarjamo več besed v mislih; z vajo je mogoče doseči med 800 in 2000 prebranih besed na minuto).

 

Veščino hitrega branja lahko vadiš tako, da si nastaviš štoparico ali odštevalnik na eno minuto in bereš tekst. Po eni minuti prešteješ prebrane besede (ali vrstice, da je nekoliko lažje) in nato v drugo količino teksta povečaš (npr. podvojiš število besed oz. vrstic; če si na začetku prebral(a) 10 vrstic, jih poskušaj prebrati 20). Branje ponavljaj tako dolgo, dokler ne uspeš prebrati izbranega teksta (20 vrstic) v eni minuti. Nato ponovno dodaj prvotno število vrstic (to v našem primeru pomeni skupaj 30 vrstic) in jih poskušaj prebrati v eni minuti. Ponavljaj tako dolgo, dokler ti ne bo uspelo, tudi če se za to zmanjša razumevanje prebranega. Vajo nekajkrat ponovi, nato še enkrat preberi tekst z normalno hitrostjo (tako kot si ga bral(a) prvič). Če si tehniko izvajal(a) pravilno, bo rezultat boljši kot pri prvem branju (več prebranih vrstic v eni minuti).

 

Pri usvajanju veščine hitrega branja sta ključnega pomena vaja in disciplina. Te prvine ne moreš obvladati čez noč, z vsakodnevno vajo pa bodo rezultati vidni približno v enem mesecu. Toliko o hitrem branju, za dodatna pojasnila smo vam na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.