02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Prostorska, avtorefleksivna in medosebna inteligenca

Objavljeno: 07.11.2013

Ajdini nasveti za učenjePo jesenskih počitnicah smo ponovno nazaj z novim Ajdinim nasvetom za učenje. Nazadnje smo obravnavali tipične značilnosti prvih štirih učnih stilov, ki temeljijo na Gardnerjevi teoriji sedmih različnih vrst inteligenc, danes pa bomo podrobneje spoznali še preostale tri.

 

Prostorska inteligenca

Dobro razvita prostorska inteligenca je zelo pomembna pri arhitektih in podobnih poklicih. Za posameznike je značilno, da si znajo dobro predstavljati in zamišljati stvari, dobro se orientirajo v prostoru in pozorno opazujejo stvari iz okolja. Če je ta vrsta inteligence pri tebi dobro razvita, pri učenju preizkusi naslednje tehnike:

  • oblikuj miselne vzorce,
  • v miselne vzorce vključi tudi skice, grafe in tabele ali jih iz snovi oblikuj ločeno,
  • najpomembnejše dele snovi podčrtaj z markerji ali barvnimi svinčniki,
  • preizkusi učenje s pomočjo filmov o tematiki, ki jo moraš obvladati.

 

Avtorefleksivna (intrapersonalna) inteligenca

Pri tej vrsti inteligence gre na kratko za sposobnost objektivne samoanalize. Če si bolj individualen tip in si rad(a) neodvisen(a) od drugih ter ti timsko delo ne leži najbolj, je ta nasvet pravi zate. Rad(a) si sam(a) s sabo, uživaš v sanjarjenju in razmišljanju. Ker v vsem poskušaš najti smisel in si hkrati zelo individualna oseba:

  • premisli, kako se snov navezuje na tvoje dosedanje znanje; ponovi to kar že veš in z novo snovjo nadgradi svoje dosedanje znanje.

 

Medosebna inteligenca

Za osebo z dobro razvito medosebno inteligenco je značilna družabnost, dobra medosebna komunikacija in navezovanje stikov z drugimi. Če je pri tebi dobro razvita ta vrsta inteligence si oseba, ki jo zanima mnenje in občutenje drugih, znaš prisluhniti sočloveku in priskočiti na pomoč ljudem v težavah. Naravnost obožuješ skupinske dejavnosti in timsko delo, zato:

  • organiziraj debato s sošolci in sošolkami na izbrano temo, ki jo obravnavate pri pouku,
  • o snovi razpravljaj z drugimi (sošolci, prijatelji, starši, ipd.),
  • ko snov že obvladaš jo lahko utrjuješ tako, da učiš sošolce, ki jim učenje dela težave.

 

To je bilo vse v današnjem Ajdinem nasvetu za učenje, za dodatna pojasnila in vprašanja smo vam na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.