02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Prostor oz. soba in učenje

Ajdini nasveti za učenjeMed učenjem se moraš počutiti karseda udobno, da se lahko osredotočiš le na snov. K temu pripomore tudi sama urejenost prostora, svetloba in barve. Preveri drobne trike, ki ti lahko pomagajo k boljšemu počutju in posledično k učinkovitejšemu učenju.

Urejenost prostora

Prostor oz. soba v kateri se učiš naj bo redno prezračena, da v njej ne bo neprijetnega vonja, saj možgani za dobro delovanje potrebujejo kisik. Prav tako ni dobro, da je prostor pretopel, saj lahko postaneš utrujen(a) in zaspan(a). Najboljša temperatura za učenje oz. delo na sploh naj bi bila med 18 in 20°C.

 

Če se učiš v svoji sobi, poskusi prostor za učenje ločiti od prostora za spanje in prosti čas. To je v veliki meri odvisno od velikosti sobe, vendar si lahko prostor preurediš tudi z nekaj domišljije in kreativnosti (npr. mizo in posteljo loči z zaveso, omaro za knjige, montažno pregradno steno ipd.). Najboljši prostor za mizo naj bi bil v kotu sobe, najbolj oddaljenemu od vrat.

Delovni prostor

Urejenost tvojega delovnega kotička je ključnega pomena. Poskrbi za urejene zapiske, razporeditev snovi, uporabljaj mape, barvna pisala, markerje, listke za označevanje in ostale pripomočke, ki jih pri učenju uporabljaš.

 

Tvoja miza naj bo vedno čista in pregledna, vse odvečne stvari ostrani oz. pospravi drugam. Na steno ali mizo daj koledar šolskega leta (npr. namizni koledar, stenski planer ali si ga na računalniku izdelaj sam(a) in ga natisni) in si sproti označuj vse pomembne datume (preverjanje znanja, ocenjevanje znanja, govorne nastope, tekmovanja, ipd.).

Barve in osvetlitev

Barve, ki bi naj po mnenju strokovnjakov dobro vplivale na učenje so modra, zelena in črna. S slednjo pazljivo, saj vzpodbuja razmišljanje, ko je prisotna v manjši meri (npr. črna mapa, zvezek, lonček za pisala, ipd.), modra pripomore k nastajanju dobrih idej, zelena pa pomirja in spodbuja ustvarjalnost.

 

Za učenje je najboljša naravna svetloba. Ker pa to ni vedno mogoče (učiš se zvečer, v oblačnem vremenu, okno v sobi je daleč od mize, ipd.), si na mizo postavi namizno svetilko, ki naj na mizo sveti iz leve strani.

 

Še zadnji današnji namig: na pisalni mizi si omisli zeleno rastlino, saj le-te v prostor prinašajo navdih za rast in razvoj (izogni se kaktusom in suhim rožam). Za dodatna pojasnila, vprašanja in mnenja pa smo dosegljivi na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.