02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Priprava govornega nastopa

Objavljeno: 03.04.2013

Ajdini nasveti za učenje

Imaš tudi ti pri govornih nastopih težave s tremo? Veliko učencev se ubada s to težavo, zato se bomo v novem Ajdinem nasvetu posvetili prav tej tematiki. In kako lahko tremo odpraviš ali vsaj minimaliziraš njen vpliv? Enostavno: z dobro pripravo.

 

Zbiranje podatkov in informacij

O temi, ki jo obravnavaš poišči čim več informacij – na spletu, v knjižnici, pri osebi, ki izbrano področje obvlada ipd. Pridobljene informacije ti bodo pomagale pri spoznavanju teme. Prvi pogoj za prepričljivo predstavitev pa je, da tematiko obvladaš.

 

Pripravi načrt

Iz zbranih informacij izberi najpomembnejše oz. tiste, ki jih želiš uporabiti v svojem govoru. To je lahko kar zahtevna naloga, saj se marsikomu zdi vse pomembno in ne želi ničesar izpustiti. V času, ki ga imaš na voljo ne moreš povedati vsega, zato izlušči le bistvo, ki bo dobro in celovito predstavilo tvojo temo. Načrt oblikuj na listu papirja, lahko v obliki miselnega vzorca ali alinej, kakor ti bolj ustreza.

 

Priprava besedila za govorni nastop

S pomočjo načrta oblikuj besedilo, ki ti bo v pomoč pri pripravi nastopa. Podobno kot pri spisu oz. eseju naj bo sestavljeno iz uvoda, jedra in zaključka. Pri pisanju pazi tudi na pravilno izražanje in slovnična pravila.

 

Učenje govora

Kako se boš lotil(a) učenja besedila je precej odvisno od tega kaj ti ustreza. Nekateri se zlahka naučijo besedilo predstaviti brez, da bi se ga morali naučiti na pamet in ga sproti s pomočjo narisanega osnutka povzemajo s svojimi besedami. To jim omogoča bolj sproščeno predstavitev, ki je po navadi zelo prepričljiva. Če zaradi prevelike treme takšen način učenja ni zate, se poskušaj besedilo čim bolj naučiti na pamet. Pri tem pa ne pozabi, da pri govornem nastopu šteje tudi sam nastop, zato besedila nikar ne beri z lista. Poskušaj ga povedati čim bolj doživeto in prepričljivo, zato moraš zvaditi tudi sam nastop, podobno kot pri pripravi na deklamiranje pesmice.

 

Uporaba pripomočkov

Svoj nastop lahko popestriš tudi z različnimi pripomočki - pripraviš plakat, predstavitev na računalniku, izbereš kratek filmček, ipd. Pri tem pazi, da ne pretiravaš, saj lahko zaradi prevelikega števila pripomočkov tvoj nastop izgubi bistvo.

 

Strokovnjaki pravijo, da je trema pred govornimi nastopi lahko tudi zdrava, saj se govorec zato še bolj trudi in je njegov nastop prepričljivejši. Vsekakor naj ti trema predstavlja še dodatno motivacijo, saj jo z vsakim nastopom premagaš. To je bilo vse v današnjem Ajdinem nasvetu za učenje. Za vprašanja, mnenja in pripombe smo ti na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.