02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Pisanje spisa oz. eseja

Ajdin nasvet za učenjeTokrat bomo v Ajdinem nasvetu za učenje obravnavali prvino, ki ti bo še kako koristila pri slovenščini in tudi pri drugih predmetih - pisanje spisa oz. eseja.

 

Mnogi so mnenja, da dar za pisanje imaš ali nimaš in da v slednjem primeru tvoji sestavki nikoli ne bodo izvrstni. Seveda je tistim, ki jim pisanje zelo leži, veliko lažje, a s pomočjo drobnih trikov se prav vsak lahko nauči napisati dober spis oz. esej, čeprav zaradi pomanjkanja literarne žilice nikoli ne bo pisatelj.

 

Spis ali esej?

Poenostavljeno je spis "mini esej", saj se prav s pomočjo spisov učimo pisanja. Nekako je pisanje spisov uvod v bolj zahtevno delo, ki ga predstavlja pisanje esejev. Slednji se po navadi začnejo pisati konec osnovne šole, v srednji šoli torej poznamo samo še pisanje esejev - glavni preizkus pa za marsikoga predstavlja maturitetni esej. Za pisanje je pomemben besedni zaklad, ki ga najlažje širiš tako, da veliko bereš.

 

Ne pozabi, pri spisu lahko uporabiš premi govor, v eseju je uporaba premega govora prepovedana (dogodek lahko povzameš s svojimi besedami, brez dobesednih navedkov). Pri eseju je zaželeno vključiti kakšen citat, predvsem pa mora biti opisovanje besedno bogato, argumentirano. Za večjo prepričljivost lahko uporabiš tudi nagovore, ki pa naj ne bodo preveč vsiljivi.

 

Od spisa do eseja

Oblika spisa in eseja je podobna, oba sta namreč sestavljena iz uvoda, jedra in zaključka - z razliko, da je esej obsežnejši in zahteva več poglobljenega znanja. To pomeni, da moraš najprej obvladati tematiko, če želiš napisati dober esej. Kot že omenjeno, se v osnovni šoli najprej srečaš s spisom. Najpogostejše tematike so: moja pot v šolo, kako sem preživel(a) počitnice, ipd. Postopoma se ti z vajo izboljšuje način pisanja, ko osvojiš še pravilne oblike in pravopis (predvidoma konec OŠ) pa si pripravljen(a) na pisanje eseja. Ti se velikokrat navezujejo na gradivo, ki ga moraš prebrati in predelati za domače branje. Največkrat se prav tukaj pojavi problem, saj če ne poznaš dovolj dobro literarnega dela (ker ga nisi prebral(a) ali si to storil(a) zelo površno), ni nobene možnosti, da ti uspe napisati dober esej. O učinkovitem branju si lahko prebereš v naših prejšnjih nasvetih, pri dobri pripravi na esej pa ti lahko pomaga še en trik - med šolsko uro, ki je namenjena pripravi na esej pozorno poslušaj in sledi dogajanju, saj boste zagotovo ponovili in obnovili tudi tematiko, ki jo boš kasneje moral(a) obravnavati v eseju.

 

Kako pisati esej?

Pri eseju v uvodnem delu (ni nujno, da v uvodu) postaviš trditev (tezo), o kateri razpravljaš v glavnem delu (jedru), v zaključku pa podaš glavne ugotovitve. Če pišeš esej, ki je tematsko vezan na domače branje ali literarno obdobje je dobro, da na kratko predstaviš tudi zunanje okoliščine (avtorja, obdobje, politične/ekonomske razmere, časovna umestitev, ipd), to lahko storiš neposredno v uvodu ali uvodnem delu. Seveda je razlika kakšen esej pišeš - pri vodenem se moraš držati navodil in napisati besedilo, ki bo odgovorilo na vsa posredna in neposredna vprašanja v navodilih (pri tem mora biti besedilo zaokrožena celota, ne pa odgovori na vprašanja), pri interpretativnem pa pride bolj do izraza tvoja lastna kreativnost in povezovanje znanja ter dejstev.

 

Če interpretiraš odlomek najprej v grobem oriši celotno dogajanje (v nekaj stavkih). Nato odlomek povzemi v stavku ali dveh, ter izpostavi dilemo, vprašanje, ki ga lahko iz  njega razbereš. V nadaljevanju lahko problematiziraš o aktualnosti problematike, ki je izpostavljena v odlomku (npr. kakšna moralna dilema, politično dogajanje, itd.). V zaključku pa povzameš kaj je želel avtor z besedilom povedati in zakaj je problematika aktualna še danes.
 

Načrtovanje je ključ do uspeha 

Nikoli se ne loti pisanja eseja brez predhodnega načrtovanja. Četudi meniš, da ti bo načrtovanje vzelo preveč časa, ki bi ga lahko porabil(a) za pisanje, poskusi napisati esej, kjer si na začetku narediš osnutek pisanja. Tako se izogneš, da bi med pisanjem preveč zašel(a) iz tematike, prav tako ne rabiš razmišljati kdaj kaj napisati in naknadno vstavljati odstavke, saj si potek zastaviš vnaprej. Pisanje po predhodnem načrtu ti bo vzelo manj časa, bolj bo učinkovito in tekoče, prav tako pa preprečuje zmedenost med samim pisanjem in paniko kam umestiti kateri del.

 

S vprašanji in mnenji se lahko oglasiš na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.