02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Otroci ustvarjajo iz testa

 Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Stara mama je kruh pogosto pekla doma. V krušni peči. V hladnih dneh je bilo še posebej lepo poležavati na njej in vonjati sveže pečeni kruh in druge izdelke, ki smo jih otroci izdelovali iz kepice testa, ki je vsakomur od nas pripadal. To je bilo povsem samoumevno. Medtem, ko je stara mama izdelovala hlebce, saj nikoli ni spekla le enega ali dveh, smo se otroci smeli poigrati s testom. Testo smo oblikovali v karkoli, v vse kar smo si zamislili. Ker naše ročice še niso bile prav spretne, smo izdelek večkrat »podrli« in se lotili uresničevanja nove zamisli. Pod našimi prsti so nastajale rožice, živalce, poskušali smo testene kačice prepletati tako, kot smo videli, da je to počela »omica«. Spominjam se, da so naši končni izdelki pogosto imeli rahel pridih sivkaste barve, saj naše roke verjetno nikoli niso bile povsem čiste. Ko so bili naši izdelki pečeni, tudi niso bili puhasti in mehki kot »omičin« kruh, saj niso imeli časa vzhajati, ker smo do zadnjega poskušali izdelati res nekaj izjemnega.

 

Sprašujem se, koliko priložnosti, da bi takole »mrcvarili« kvašeno testo, imajo otroci danes. Čeprav se ponekod še peče kruh doma, pa je tempo tako hud, da se to naredi čisto  mimogrede in le še na podeželju morda pečejo večje količine kruha naenkrat. Otroci pa imajo le redko možnost za tovrstno spontano ustvarjanje,

 

 

Zato vas bom danes spodbudila da, če že ne pečete kruha, ponudite svojim otrokom testo, ki ga bodo lahko gnetli ure in ure in ob tem ne le razvijali fino motoriko, kreativnost in vztrajnost, temveč tudi masirali in stimulirali akupresurne točke v dlaneh in prstih. Na spletni strani http://trenutekzate.si/refleksoterapija/ sem našla tole sliko, ki prikazuje takšne točke oziroma področja. Seveda bi želela pri tem poudariti, da o teh stvareh nimam strokovnega znanja, verjamem pa, da masaža prstov in dlani zagotovo ne more škoditi. Vsekakor pa taka masaža ne sme biti nadomestilo za obisk zdravnika, če se pojavijo bolezenski znaki.

 

Na spletu lahko najdemo različne recepture za izdelavo različnih mas, ki so namenjene oblikovanju in ustvarjanju oziroma igri.

 

Kuhano testo

Potrebujemo: 2 skodelici moke, ne povsem polno skodelico soli, 4 čajne žličke vinskega kamna, 2 skodelici tople vode, 2 žlički rastlinskega olja in barvilo za živila, če želimo izdelati barvno maso.

Postopek:

Moko, sol in vinski kamen zmešamo in dodamo vodo in olje. Kuhamo na rahlem ognju in nenehno mešamo, dokler se masa ne zgosti in se začne oblikovati v kepo. Odstranimo s toplote in nato postavimo na peki papir, da se ohladi. Ko je hladna, jo dobro pregnetemo in po želji dodamo barvo za živila. Najbolje če barvo v maso dodamo v vrečki, da si ne umažemo rok. Maso nato kar v vrečki dobro pregnetemo, da se barva enakomerno porazdeli in je povsem gladka. Zdaj je pripravljena za ustvarjanje.

Maso hranimo v vrečkah, da ostane mehka.

Slano testo

Potrebujemo: 150 g gladke moke, 150 g soli,1 dl vode,1/2 žlice olja, barvila za živila po želji.

Postopek:

V posodi zmešamo moko in sol. V drugi posodi zmešamo vodo, nekaj kapljic barvil za živila in olje. Obarvano vodo z oljem nato prilijemo k mešanici moke in soli ter dobro premešamo z žlico. Nato maso dobro pregnetemo.

Shranjujemo v vrečki, iz katere dobro iztisnemo zrak, da se masa ne izsuši.

Izdelke iz slanega testa sušimo počasi v pečici ali na zraku. Občasno jih rahlo navlažimo, da se ne sušijo prehitro in da ne razpokajo.

»Vlecljiva masa« za igro oz. takoimenovani »slime« ali sluz

Na internetu je objavljenih veliko receptov za »vlecljivo maso« ali sluz. Meni je najbolj všeč tale, ki sem ga našla na povezavi: https://www.kopija-nova.si/images/kopija_nova/slime_recepture.pdf saj je prikazan lepo po korakih. Sama sem poskusila sluz narediti iz sesirjenega mleka in sode bikarbone, pa se masa ni dobro povezala. Tako da velja opozorilo, da je prav to maso najtežje narediti in zato ne bodite razočarani, če ne uspe ob prvem poskusu.

Kvašeno testo za kruh je najboljše, ker lahko izdelek na koncu pojemo.

Seveda lahko uberemo še drugo možnost in različne mase za oblikovanje, ustvarjanje in igro kupimo tudi v trgovinah s tovrstnimi pripomočki.

Kakršnokoli maso za ustvarjanje boste naredili ali kupili, pa ne bo mogla povsem zamenjati ustvarjanja iz pravega testa, takšnega, ki ga na koncu spečemo in pojemo. Zato predlagam, da v načrt preživljanja počitnic ali kakšnega vremensko manj ugodnega vikenda zapišete: »Peka kruha skupaj z otroki.«

Morda bo pa po zeleni zimi spomladi vendarle še snežilo? Potem lahko v stanovanja prinesete skledo polno snega in otroci bodo lepo na toplem ustvarjali iz njega različne oblike, vse dokler se sneg ne bo stopil. Če pa bo nastalo res kaj lepega, lahko otrokov izdelek date kar v zmrzovalnik in otrok ga bo lahko obiskovalcem pokazal tudi kasneje. Verjamem, da bo navdušenje otrok nadomestilo to, da bo kasneje treba po tleh pobrisati nekaj mokrote.

Za konec

Ko sem bila turistična vodička na otoku Karpathos v Grčiji, smo turiste vsak teden vozili v tradicionalno vasico na drugi strani otoka, ki je bila takrat dosegljiva zgolj z ladjico. Tam so živeli še precej po starem. In sredi vasi je na prostem še vedno stala peč za peko kruha, ki so jo uporabljali vsi prebivalci vasi. Lepo so se zvrstili čez teden in se znali dogovoriti, kdaj bo katera družina na vrsti za peko. Tako je bilo tudi v marsikateri drugi grški vasici in marsikje je tako še danes.

Zakaj torej peka kruha ne bi bila tudi družaben ali družinski dogodek? Mislim, da nobena druga dišava ne more zamenjati prijetnega vonja po pravkar pečenem kruhu. Kaj menite?

 

Vir: https://gastrotourismos.gr/

 

Mojca Klug, profesorica