02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Organiziran pristop k učenju

Objavljeno: 22.05.2013

Ajdini nasveti za učenjeČe si med tistimi, ki ti organizacija dela velike preglavice preveri tokratni Ajdin nasvet za učenje in si organiziraj obveznosti tako, da ti ne bo več zmanjkovalo časa. Če si med pridnimi, ki se učijo sproti pri organizaciji učenja tako nimaš posebnih težav, saj moraš pred preverjanji znanj snov le še ponoviti in utrditi kar še ne veš najboljše. Večje težave imaš, če spadaš med tiste, ki so za sprotno učenje nekoliko (pre)leni.

 

Naredi si učni načrt

Pripravi si načrt za učenje. Na steno prilepi velik stenski koledar, lahko uporabiš tudi namiznega ali si narediš koledarček po svoji meri na računalniku ali preko spleta. Vanj vpiši vse svoje šolske obveznosti do konca šolskega leta (preverjanja znanj - pisna in ustna, govorne nastope, itd.), spodaj dopiši še predmete, kjer še moraš pridobiti oceno, a še nimaš določenega datuma.

 

Nato si razporedi obveznosti kdaj se boš učil(a) katero snov. Označi si dneve in okvirno tudi ure (npr. dopoldan, popoldan in približno koliko časa bi naj trajalo učenje). Ne zapolni si vseh dni, saj moraš imeti kakšen dan tudi prosto. Poleg tega se včasih prikradejo še nepredvidene obveznosti, zaradi katerih predvideno učenje odpade. V teh primerih si zamujen čas prestavi na drug dan, ko si planiral(a) prosto oz. povečaj število ur namenjenih učenju kateri drugi dan. Sama priprava načrta pa ni dovolj za učinkovito učenje, sledi namreč najpomembnejši del - načrta se je potrebno držati.

 

Pomembna je tudi lokacija

Vsaka lokacija za učenje ni primerna. Najbolje je izbrati tako s čim manj motnjami oz. jih poskušaj minimalizirati (televizor, računalnik, mobilnik, prisotnost drugih oseb, ipd.). Če meniš, da doma težko minimaliziraš vse morebitne motnje in je še vedno preveč stvari, ki te med učenjem zmotijo, za nabiranje znanja raje izberi knjižnico ali kateri drugi prostor, ki ti bolj ustreza in kjer se lahko učenju popolnoma posvetiš.

 

Marsikdo pozablja, da so sestavni del učenja tudi premori. Brez njih si možgani zapomnijo bistveno manj, saj se lahko informacije med dolgotrajnim učenjem med seboj pomešajo. Na vsako uro ali uro in pol si privošči nekaj minut premora. Sploh pri učenju za računalnikom je dobro delati več krajših premorov, da se nekoliko pretegneš (lahko narediš počep ali dva), predvsem pa je pomembno, da si odpočiješ oči (glej v steno, zazri se skozi okno, ipd.). Ko z učenjem nadaljuješ najprej ponovi oz. utrdi snov, nato pa se loti učenja nove snovi. 

Za tiste, ki želite več

Če ciljaš na najvišje ocene oz. bi rad(a) še dodatno znanje si po poglavjih dopiši kje boš poiskal(a) dodatno literaturo in predvidi čas za iskanje in obravnavo le-tega. Prav tako lahko v načrt učenja vključiš kritično debato s sošolci in sošolkami na izbrano temo.

 

Dragi moji, do konca šolskega leta je še dober mesec. Čeprav je pomlad v polnem razcvetu, se teh nekaj tednov le še posvetite šoli, dosezite zastavljene cilje, da bo poletje toliko bolj brezskrbno in sladko. Vsa vprašanja, mnenja in pripombe pa lahko pošljete na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.