02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Novi Ajdini nasveti za učenje: organizacija

Objavljeno: 09.10.2013

Učinkovito učenje zahteva dobro pripravo. Nekaj podrobnosti o organiziranemu pristopu k učenju smo si pogledali že lansko šolsko leto, sedaj bomo dodali še nekaj novih prvin.

 

Pred pripravo samega načrta učenja (le-ta je podrobneje opisan pri Organiziranem pristopu k učenju) je ključnega pomena poznavanje in realna ocena trenutnega stanja. Dobro moraš poznati sebe in svoje zmožnosti za učenje. Prav tako premisli kateri način učenja, ki si ga uporabljal(a) v preteklosti ti je prinesel največ uspeha (in če je oz. ni primeren za snov, ki jo moraš osvojiti), ter kakšno je tvoje predznanje na področju, ki se ga moraš naučiti.

 

O tem kako si pripraviš mesto za učenje s čim manj motnjami smo že govorili, pomembna pa je tudi primerna osvetlitev mize oz. delovnega kotička. Najbolje je, če ti prostor osvetljuje kar dnevna svetloba, vendar je v jeseni in zimi le malo takšnih dni, ko bi naravna svetloba zadostovala, zato poskrbi za primerne luči v prostoru, kjer se učiš. Luči naj ne bodo premočne, da se strani v zvezku in knjigi ne bleščijo, kar otežuje učenje, prav tako pa se ni dobro učiti v premalo osvetljenem prostoru, saj lahko postaneš zaspan(a).

 

Pred učenjem še dobro prezrači sobo in poskrbi, da imaš pri roki vse za učenje snovi, ki jo želiš osvojiti. Primer: če se učiš o značilnostih Slovenije si je že vnaprej dobro pripraviti zemljevid, atlas oz. pripomočke, ki jih uporabljate v šoli, saj z iskanjem gradiva med učenjem zgubljaš koncentracijo in pa seveda čas.

 

V prihodnjem Ajdinem nasvetu bomo spoznali sedem različnih vrst inteligenc, do takrat pa se lahko z mnenji, vprašanji in pripombami oglasiš na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.