02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Ne mečite stran starega stenskega koledarja!

 Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Za Gorenjce velja, da so zelo varčni. Da sem po desetih letih bivanja na Gorenjskem tudi jaz postala taka, vam bom dokazala z današnjimi predlogi, kako uporabiti letošnji stenski koledar, ko bo odslužil svojemu namenu.

 

KUPITE TOLE SLIKO

Stenski koledarji imajo običajno kakšne zanimive slike. Kaj če bi le-te izrezali in se pretvarjali, da gre za dragocene umetnine, ki jih prodajamo na dražbi? Vsak od sodelujočih naključno izbere eno sliko, potem pa pripravi govor, s katerim bo ostale prepričal, zakaj je prav njegova slika vredna veeelikoooo denarja in zakaj bi si jo kupci sploh želeli imeti v svoji zbirki. Igra le lahko tekmovalne narave in se nastop posameznega govorca ocenjuje, lahko pa je namenjena zgolj zabavi in razvijanju kreativnosti.

 

SESTAVLJANKA

Iz slik na koledarju lahko naredimo sestavljanko. Lahko jo nalepimo na karton in razrežemo, lahko pa razrežemo kar takšno. S pravili lahko določimo čas za razrezovanje, na primer s pomočjo peščene ure za kuhanje jajc ali umivanje zob. Vsak udeleženec lahko sliko razrezuje toliko časa, kot teče pesek. Potem si razrezane slike zamenjamo in vsak od udeležencev poskusi sliko ponovno sestaviti v čim krajšem času.

 

Ko bodo slike razrezane, pa nam bo ostal še preostali del koledarja, ki ga predstavljajo imena mesecev in števila do 30 ali celo 31. Pri februarju pa do 28, ker je imel letošnji tako malo dni.

 

VOJNA ŠTEVIL

Števila posameznega meseca lahko izrežemo (lahko nalepimo na karton ali pa tudi ne), premešamo, naredimo kupčke obrnjene navzdol in se igramo Vojno. Vsak igralec na mizo obrne svoj vrhnji kartonček oziroma listič s številko. Vse lističe z mize pobere tisti, ki ima najvišje število. Če imata dva igralca ali več enako število, se med seboj pomerita ta dva (ali več) tako, da dodata še vsak po eno število z vrha svojega kupčka in tisti, ki ima večje število pobere vse. Igre je konec, ko nekdo pobere prav vse lističe s števili.

 

Če ima vaš otrok težave s poimenovanjem  števil, se lahko dogovorite, da morajo vsi igralci število, ki ga položijo na mizo, poimenovati na glas. Tako se bo otrok mimogrede uril v veščini, ki mu dela težave.

 

SPOMIN

Če poiščemo dva meseca, ki imata enako število dni, lahko števila razrežemo in se igramo spomin. Lahko izrežemo števila treh enako dolgih mesecev in se igramo trojni spomin tako, da ne iščemo zgolj parov ampak trojice enakih števil.

 

IMENA MESECEV

Ostala so nam še imena mesecev, mi pa želimo porabiti cel koledar. Tudi imena mesecev izrežemo in se prepustimo domišljiji. Lahko se igramo tako, da imena mesecev razdelimo med udeležence. Nekdo opisuje določen praznik, tisti udeleženec ki ima ime meseca, ko praznujemo ta dan ali praznik, se mora oglasiti.

 

Lahko pa ob imenih mesecev obujamo spomine na leto, ki se počasi izteka. Udeleženec iz kupčka z imeni izvleče en mesec, potem pa ostalim pove, po čem si bo ta mesec zapomnil in opisuje dogodke, ki so se zgodili.

 

Lahko urejamo imena mesecev po vrsti ali pa naštevamo določene besede, ki se začnejo na isto črko kot mesec, ki smo ga izžrebali. Na primer po tri fantovska imena, dekliška imena, po tri rastline, živali, predmete, mesta in še kaj.

 

Če sem na primer izvlekla februar naštejem imena za fante: Franci, Florjan, Ferdinand, ženska imena: Francka, Fiona, Fani,  živali: fazan, flamingo, fox terier, rastline: fižol, figa, fikus ali mesta: Firence, Frankfurt, Fram. in tako naprej. Ali se boste igrali na izpadanje ali samo za kratek čas pa prepuščam vaši odločitvi.

 

Kot običajno vas bom ob koncu spodbudila k temu, da si se sami izmislite kakšno igro ali nalogo s koledarjem.

 

Mojca Klug, profesorica