02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Naravoslovje

Objavljeno: 09.05.2013

Ajdini nasveti za učenjeV nasprotju z družboslovnimi predmeti, kjer je potrebno pomnjenje velikih količin podatkov, je pri naravoslovju ključnega pomena logično sklepanje. Veliko znanja je namreč moč utrditi s pomočjo praktičnih poizkusov.

 

Učenje z eksperimenti

Marsikdo temu nasprotuje, češ da se je definicije in formule potrebno naučiti na pamet. To je morda res, a zapomniš si jih veliko lažje če jih tudi razumeš. Razumevanje pa je povezano s tem, da si znaš snov oz. delovanje stvari tudi predstavljati. Ena od naravoslovnih ved, ki smo jo že obravnavali, je matematika. Slednja je pravzaprav podlaga za ostale, saj vsak naravoslovni predmet tako ali drugače nosi v sebi nekaj matematike - vsi namreč zahtevajo dobro logično mišljenje in prostorske predstave.

 

Fizika marsikomu predstavlja pravo nočno moro. Kot smo že omenili, formule in zakone moraš razumeti, nikakor se jih ni dobro učiti samo na pamet. V veliko pomoč pri boljši logični in prostorski predstavi fizikalnih pojavov so ti lahko skice, fizikalni zakoni ter njihova razlaga, grafični prikazi in tudi formule. Seveda ti je lahko v pomoč tudi splet. Poišči zanimive fizikalne naloge ali preveri poučne eksperimente na kateri od znanih strani za izmenjavo videoposnetkov. Kemija se velikokrat zdi zelo zapletena veda. Vendar si lahko veliko znanja nabereš s pomočjo domačih eksperimentov, ki jih najdeš v učbeniku ali na spletu (ena od spletnih strani je Kemija.org, kjer najdeš tudi smernice za zanimive domače eksperimente). Pri tem vsaj osnovnošolci prosite za pomoč starše oz. odraslo osebo, da vam pri pripravi poizkusa pomaga. Biologija je pravzaprav veda o naravi, zato ti bo v veliko pomoč, če znaš dobro opazovati okolje in njegove "prebivalce". V pomoč so ti lahko tudi različni tabori, katerih namen je preučevati izbrane pojave in opazovati dogajanje. Lahko s prijatelji sami organizirate tabor, se podate na najbližji travnik, gozd ali drugo naravno okolje in preučujete živali, kamnine, vodo, prst, ipd.

 

Najmlajši naj se učijo skozi igro

Dragi starši, da bodo naravoslovje vzljubili že naši najmlajši, jim ga moramo predstaviti skozi igro. Zelo smo ponosni, ko naš malček šteje, računa, piše in bere, na drugi strani pa velikokrat nenamerno pozabljamo na preostale veščine in znanja, med katerimi je tudi spoznavanje okolja in naravoslovja ter tehnike. Da bo otrok pridobil tudi ta znanja in izkušnje ne potrebujemo posebnih prijemov, dovolj je že, da popestrimo vsakodnevne aktivnosti in s tem vzbudimo otroško radovednost. Tako je kuhinja lahko prva učilnica kemije, osnove fizike spoznava med igranjem žoge ali vožnjo s kolesom, zanimiva znanja pa lahko otrok odnese tudi pri sestavljanju pohištva, košnji trave, vožnji z avtomobilom, itd. Nenazadnje pa tudi na spletu najdete veliko zanimivih in poučnih pripomočkov (npr. na spletnem naslovu Devetka.net boste med drugim našli veliko nalog in iger z naravoslovno tematiko).

 

Lep majski pozdrav do prihodnjič, za vprašanja in mnenja smo dosegljivi na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.