02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Kakšne pa so vaše novoletne zaobljube?

 Zapisala: profesorica Mojca Klug

 

Tako. Pisma z željami za decembrske može so napisana. Miklavž je že izpolnil svojo nalogo. Božiček in Dedek Mraz ter njuni pomočniki pa že pridno pripravljate pakete in paketke. Vsak po svojih zmožnostih. Včasih tudi preko njih, samo da se bodo na praznično jutro našim otrokom čim bolj svetile oči.

 

Morda je zdaj čas za nov zapis. Zapis novoletnih zaobljub.

 

Ljudje bi vedno radi kaj spremenili. Odrasli bi morda radi nehali kaditi, morda bi radi shujšali ali bolj sproti opravljali svoje obveznosti v službi in/ali doma, da se nam ne bi v določenem trenutku nabralo toliko, da bi nas »dušilo« in spravljalo v občutek, da ne bomo zmogli. Vemo, da bi se morali več gibati ali manj sedeti pred televizijo. Zato čakamo na pravi trenutek, da bomo naše želje po spremembi tudi uresničili. Sama za tak trenutek določim marsikateri ponedeljek in ponavadi je že sreda tista, ki vse pokvari. Moji veliki dnevi, primerni za hujšanje, ali kakšno drugo spremembo, so tudi takoj po Veliki noči ali po katerih drugih praznikih. Božično-novoletnih, na primer.

 

 

 

Podobno je pri naših otrocih in najstnikih. Tudi oni se zavedajo, na katerih področjih so šibki in kje bi želeli kaj spremeniti ali popraviti. Nekateri si želijo, da bi bolj redno in sproti urejali šolske zapiske, drugi bi radi končno enkrat v šolo prinesli vse, kar potrebujejo. Da ne govorim o željah, da bi dosegali boljše učne rezultate, se znali upreti neprimerni družbi, imeli bolj urejeno sobo ali izgubili kakšen kilogram in podobno.

 

Slaba novica, ki jo imam za vas in vaše otroke ali mladostnike je ta, da (po raziskavah ameriške univerze v Scrantonu) le osem odstotkov tistih, ki si postavijo novoletne zaobljube, tudi zdrži do konca novega leta.

 

Da bi bili med temi srečneži, nekaj nasvetov:

 1. Novoletne zaobljube vedno zapišemo. Tako bomo čutili večjo zavezo, da jih tudi izpolnimo.
 2. Novoletne zaobljube lahko družinski člani pišejo skupaj, tako da vsakdo v družini ve, kaj bi radi dosegli drugi člani. Tako se bodo lahko medsebojno spodbujali, ko bo kateri izmed njih začel zgubljati voljo.
 3. Seznam novoletnih zaobljub naj ne bo podoben nakupovalnemu seznamu. Na njem naj ne bo spisek želja, temveč tista ena (morda dve), ki je za posameznika najbolj pomembna. Če jih bomo zapisali več, smo že na začetku obsojeni na neuspeh.
  Pa saj lahko kakšno zaobljubo dodamo tudi med letom, če bomo ugotovili, da zmoremo.
 1. Ker je pogosto lažje zgraditi na novo, kot popravljati obstoječe, svetujem, da si namesto spremembe našega vedenja za cilj postavimo novo vedenje. Namesto, da bi na primer rekli, da bomo manj gledali televizijo, si raje zastavimo cilj, da bomo vsak dan šli vsaj na enourni sprehod.
 2. Postavimo si cilje, ki nas vlečejo in so v skladu s tem, kar zmoremo, če se res potrudimo. Če smo do sedaj veliko sedeli pred televizijo, pa bi se radi več gibali, ni potrebno, da začnemo takoj intenzivno teči in se udeležiti maratona. Začnimo z majhnimi koraki.
 3. Ko si postavimo novoletno zaobljubo, moramo vedeti, da smo samo mi tisti, ki jo lahko izpolnimo. Nihče je ne more izpolniti namesto nas, še posebej pa ne čudežni preparat iz tega ali onega »xx-shopa«.
 4. Ko poskušamo izpolniti svojo novoletno zaobljubo, se izogibajmo ljudi, ki naše odločitve ne cenijo in nas prepričujejo, da take zaobljube sploh ne potrebujemo. Obkrožimo se z ljudmi, ki nam bodo pomagali ostati zvesti naši odločitvi. Mnogim namreč ne bo všeč, če nam bo uspelo, saj sami nimajo volje, da bi v svojem življenju kaj spremenili. Družimo se s storilci in ne z opazovalci!
 5. Najpomembnejši so prvi tedni. Če nam bo uspelo zdržati prvi mesec, smo najverjetneje že na konju. Vsakič, ko bomo premagali skušnjavo, da bi odnehali, bomo močnejši in lažje bo.
 6. Ne izgovarjajmo se na pomanjkanje časa ali denarja. Vse, kar zares potrebujemo je volja. Vse ostalo so le izgovori. Poznam gospo, ki vsako jutro vstane ob štirih zjutraj, da lahko telovadi in meditira, preden se začne dnevna družinska in službena rutina. Zvečer je zato, da gre spat »s kurami« sicer prikrajšana za kakšno »limonadasto« nadaljevanko ali studijsko razglabljanje o tem, kaj vse v naši državi ne »štima«. Toda, videti je bolj srečna od večine ljudi, ki jih poznam.
 7. Ne glejte na nikogar s tistim pogledom, ki pravi:«Njemu je lahko. On to naredi z levo roko.« Ni res! Resnica je ta, da ponavadi ne vidimo odrekanja in truda drugih, temveč se samo osredotočimo na uspeh. Uspeha ni brez truda. Vprašajte športnika Filipa Flisarja, uspešnega podjetnika Iva Boscarola ali katero od televizijskih voditeljic, ki ji zavidate brezhibno postavo, kaj so storili za njihov uspeh. Zagotovo vam bodo postregli z dolgimi zgodbami o tem, kolikokrat so morali reči NE in iti preko sebe. Bodite veseli, da vaša ali otrokova novoletna zaobljuba ni postati vrhunski športnik. Ali pač?

 

Kakršnakoli že bo vaša novoletna zaobljuba, naj vas ob uresničitvi le-te spremljajo volja in ljudje, ki vas imajo radi. Pa še veliko zdravja vam želim.