02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Kako učinkovito pripraviti miselni vzorec?

Objavljeno: 09.01.2013

Ajdini nasveti za učenjeV novem letu je čas za nov Ajdin nasvet za učenje. Tokrat bomo preverili kako učinkovito pripraviti miselni vzorec, ki ti bo pomagal pri učenju ali utrjevanju snovi.

 

Izdelava miselnih vzorcev je pravzaprav zapisovanje pomembnih (ključnih) besed v razvejano razporeditev. Učenju s pomočjo miselnih vzorcev sloni na domišljiji, povezavah in asociacijah, s pomočjo katerih si ustvariš novo podobo o snovi, ki si jo lažje zapomniš (zato je dobro, da miselni vzorec pripraviš sam(a)). Miselni vzorci so zelo primerni za učence z vizualnim stilom zaznavanja, poleg domišljije in asociacij pa spodbujajo tudi možganske zmožnosti.

 

Smernice za izdelovanje miselnih vzorcev na papirju:

  • začni na sredini lista; če uporabljaš papir velikosti A4, ga postavi horizontalno, da imaš več prostora za širjenje miselnega vzorca,
  • zapiši le ključne besede (po navadi samostalnike) z velikimi tiskanimi črkami,
  • ključne besede piši v središče, med seboj jih povezuj s puščicami,
  • pomagaš si lahko z različnimi barvami, simboli, slikami, grafi ipd.

 

List papirja pa ni edini pripomoček, na katerem lahko ustvariš svoj miselni vzorec. Obstaja namreč več programov za oblikovanje miselnih vzorcev, od enostavnih do bolj zahtevnih. Če te veseli delo z računalnikom poišči enega izmed zastonjskih programov in ustvarjanje miselnih vzorcev se lahko prične!

 Miselni vzorecPrimer računalniško ustvarjenega miselnega vzorca

 

 

Sicer pa miselni vzorci niso edini način za grafični prikaz snovi. Še nekatere druge bomo spoznali v prihodnjem Ajdinem nasvetu za učenje zato ostani z nami. Za morebitna vprašanja, mnenja in pripombe smo na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.