02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Kako si olajšati učenje slovenščine?

Ajdini nasveti za učenjeTokrat preveri kako si olajšaš učenje slovenščine. Uporabiš lahko nekatere nasvete iz poglavja o učenju tujih jezikov, nekaj novih trikov pa si preberi spodaj.

 

Branje je osnova

Gre za verjetno najbolj oguljen nasvet, a še kako učinkovit. Z branjem si namreč širiš besedni zaklad, kar se še kako pozna pri pisanju spisov in esejev, hkrati pa osvojiš tudi stavčne strukture. Ob omembi besede "branje" si marsikdo predstavlja dolgočasne debele knjige, ki jim ni videti konca, a temu še zdaleč ni tako. Za branje si lahko izbereš literaturo, ki te zanima. Če med širokim izborom knjig ne najdeš ničesar zase, lahko še vedno posežeš po časopisih in revijah s tematiko, ki ti je blizu in te zanima. Bolj kot to kaj bereš je pomembno, da bereš.

 

Književnost in slovnica

Pri učenju književnosti si pomagaj s časovnim trakom, na katerega vpisuješ obdobja, morda kakšno glavno značilnost in ustvarjalce tistega časa. Tak časovni trak lahko uporabljaš skozi več razredov oz. letnikov, vsako leto ga le dopolnjuješ (podaljšuješ). Skrbno preberi umetnostna besedila, ki jih moraš poznati - pomagaj si tudi z nasveti o učenju iz učbenikov ali s tehnikami za učinkovitejše branje.

 

Zabavna je tudi slovnica. Se ti pogosto zgodi, da ne veš kdaj moraš pred besedo uporabiti predlog z in kdaj s? V tem primeru si pomagaj s preprostim trikom. Predlog s se veže z besedami, kjer je prva črka nezveneči nezvočnik. Zveni zapleteno? Sprva morda, a vse nezveneče nezvočnike najdeš v stavku "Ta suhi škafec pušča", ko prečrtaš samoglasnike (torej: t, s, h, š, k, f, c, p, č), vsi ostali glasovi (oz. prve črke v besedi) se vežejo s predlogom z. Podobno si pomagaj pri delitvi soglasnikov - poznamo namreč zvočnike in nezvočnike, slednji se delijo še na zveneče in nezveneče nezvočnike. Zvočniki so soglasniki v besedi "Mlinarjevi" (torej: m, l, n, r, v, j), zveneči nezvočniki so soglasniki v stavku "Gad zbeži" (torej: g, d, z, b, ž), kot že omenjeno pa se nezveneči nezvočniki skrivajo v stavku "Ta suhi škafec pušča". Na podoben način si poenostavi tudi druga slovnična pravila.

 

Učenje na pamet je lahko tudi nuja

Čeprav se učenje na pamet vse bolj odsvetuje in se poudarja učenje z razumevanjem, se mu včasih kljub temu ni moč izogniti. Z učenjem na pamet uriš svoj spomin, temu gre pripisati, da se moraš občasno naučiti na pamet kakšno pesmico ali krajši odlomek. Da ti bo učenje vzelo manj časa, si razdeli tekst na dele (npr. pesmico se lahko učiš po kiticah, tekst pa razdeliš po odstavkih). Ko besedilo osvojiš, ga izpiliš tako, da posnameš svoje deklamiranje (s telefonom ali mp3 predvajalnikom). Ob predvajanju posnetka boš takoj opazil(a) kje se ti še zatika in katere dele moraš še dodatno izpiliti. Lažje se boš učil(a) tudi, če boš tekst razumel(a) in se vanj poskušal(a) čim bolj vživeti (npr. predstavljaj si življenje v tistih časih, kontekst nastanka teksta, ipd.).

 

Tudi učenje na pamet je lahko kreativnejše od sedenja za mizo in ponavljanja besedila. Preberi pesmico in se posnemi ter se nato uči s poslušanjem (najprimernejše za slušni učni tip). Seveda pa to metodo uporabi tudi, če sta ti bližje preostala učna stila - če spadaš med vidni učni tip med poslušanjem hkrati beri besedilo z lista, za telesno-gibalni stil pa je priporočljivo, če si med učenjem dejaven(a) - gibaj se: pleši, hodi, karkoli ti ob učenju ustreza. Ko se pesem oz. besedilo naučiš na pamet ne pozabi, da šteje tudi doživeta predstavitev. Najlažje vadiš tako, da stopiš pred ogledalo in deklamiraš. Na začetku zna biti nekoliko nerodno in smešno, a zadeva preverjeno deluje. Če si bolj tehnični tip je ena od možnosti, da se posnameš s kamero in nato oceniš kje se moraš še izboljšati.

 

Toliko zaenkrat o učenju slovenščine. Z vprašanji in mnenji te pričakujemo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.