02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Kako se pripraviti na učinkovito branje učne snovi?

Ajdini nasveti za učenje

Velik del učenja, predvsem v višjih razredih poteka s prebiranjem učne snovi, zato je obvladovanje bralnih spretnosti še toliko pomembneje pri učinkovitem učenju. Vendar pa ima veliko učencev težave z učenjem iz učbenikov in drugih tiskanih virov, zato se učijo le iz zapiskov, ki so si jih naredili med poukom.

 

Bralne učne strategije lahko razdelimo po večih kriterijih, najprej si bomo pogledali njihovo razdelitev po časovnem kriteriju - strategije pred, med in po učenju z branjem.

 

Strategije pred učenjem z branjem:

  • priprava gradiv in pripomočkov za učenje,
  • predvidevanje vsebine: pomen predznanja, ki ga imaš. Pred branjem zapiši ključne besede, ki ti pridejo na misel ob tematiki, ki jo obravnavaš,
  • določi namen branja - to je ena od pomembnejših prvin za učinkovito branje. Ko določiš najpomembnejše točke oz. cilje branja, si veliko bolj skoncentriran(a) med samim branjem in lažje izluščiš pomembne podatke. Lahko si pomagaš tudi tako, da si postaviš pomembna vprašanja, na katera poskušaš odgovoriti med branjem - tako se osredotočiš na ključne podatke, ki si jih moraš zapomniti.

 

Katere prijeme pa uporabiti med in po branju, da si boš zapomnil(a) čim več pomembnih informacij? Odgovor sledi naslednji teden, v novem nasvetu za učenje. S predlogi in mnenji pa se lahko oglasiš na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.