02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Kako se naučiti poštevanko?

Poštevanka povzroča preglavice marsikateremu osnovnošolcu. Čeprav osnovno učenje poštevanke spada v prvo triado (tretji razred), ti lahko slabše znanje poštevanke oteži računanje tudi kasneje. Prav zato v Ajdinem nasvetu za učenje predstavljamo nekaj zanimivih (in zabavnih) načinov za učenje ali utrjevanje poštevanke.

 

Kartice in mreža

Iz debelejšega papirja oz. šeleshamerja izreži kartice (poljubno velike pravokotnike). Če se učiš poštevanko enega števila, jih potrebuješ 10 oz. 20, odvisno za katero možnost se odločiš:

  • na 10 kartic napiši račune poštevanke št. 2 (ali poljubnega števila), na hrbtno stran pa rezultat. Kartice obrneš tako, da je račun na vrhu, jih premešaš, prebereš račun in poveš odgovor. Nato kartico obrneš in preveriš rezultat,
  • na 10 kartic zapiši račune poštevanke št. 2 (ali poljubnega števila), na drugih 10 kartic pa zapiši rezultate. Nato kartice med seboj pomešaš in iščeš pare. Naloga postane težja, ko imaš izdelane kartice z računi in rezultati poštevanke večih števil ter pare iščeš mešano. Če rad(a) igraš igro spomin, kartice samo obrneš s hrbtno stranjo navzgor in lahko pričneš z igro.

 

Na karo list narišeš večji kvadrat in ga razdeliš na manjše kvadratke (10 kvadratov vodoravno in 10 navpično), v male kvadratke napišeš račune poštevanke (glej spodnji vzorec). Vzameš drugi karo list, narišeš enako velik kvadrat in ga po istem vzorcu razdeliš na manjše kvadratke, v katere zapišeš rezultate. Kvadratke z rezultati izrežeš (vsakega posebej) in jih daš v škatlo. Vadiš tako, da z rezultati pokrivaš polja z računi. Lahko tudi natisneš spodnja dva vzorca, izrežeš rezultate in z njimi pokrivaš polja z računi. Če se učiš samo poštevanko določenega števila - npr.: 2, lahko rešuješ samo drugi stolpec, nato postopoma priključuješ še druga števila. Ko poštevanko že zadovoljivo obvladaš, se lahko lotiš reševanja celega kvadrata hkrati (poštevanke števil od 1 do 10) in štopaš kako hitro uspeš zapolniti vsa polja.

Poštevanka_računiPoštevanka_rezultati

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domine

Domine s poštevanko lahko poiščeš in kupiš v trgovini ali pa jih s pomočjo staršev izdelaš sam(a). Iz tršega papirja (npr. šeleshamerja) izreži pravokotnike. Vsakega razdeli na pol in na levo polovico zapiši poštevanko števila 2 (ali poljubnega števila), na desno polovico pa rezultate, ki jih dobiš pri poštevanki števila 2 (oz. prej izbranega števila). Zabavna igra domin se lahko prične!

 

Črni Peter

Iz šeleshamerja izreži karte (21 kart), na 10 kart napiši poštevanko št. 5 (oz. izbranega števila; 1 x 5, 2 x 5, 3 x 5,...), na 10 kart rezultate (npr.: 5, 10, 15,...), ena karta pa bo Črni Peter (okrasi jo po želji, lahko jo pustiš tudi prazno). In igra se lahko prične!

 

Sestavljanka

Potrebuješ: sliko po želji (velikosti A4), 2 lepenki (velikosti A4).

Izberi (ali natisni) sliko velikosti A4 in jo nalepi na lepenko prav tako velikosti A4. Na lepenko s sliko na hrbtni strani in drugo lepenko nariši mrežo manjših pravokotnikov (npr. 4 polja krat 5 polj). Pri naslednjem koraku ti naj vsaj v začetku pomaga kdo od staršev ali starejših sorojencev. Na lepenko s sliko v polja naj "pomočnik" v polja na hrbtni strani vpisuje račune poštevanke, ki jih želiš vaditi, v mrežo na drugi lepenki pa naj vpisuje rezultate istih računov (pazi naj na vrstni red!). Nato izreži pravokotnike, ki imajo na hrbtni strani sliko. Vzemi drugo lepenko, ki ostane cela in začni z reševanjem računov. Rezultate polagaš na polja z ustreznimi računi. Če si vse rešil(a) prav, boš na koncu sestavil(a) sliko, ki si jo uporabil(a) na začetku.

 

Za vprašanja in mnenja smo vam na voljo na elektronskem naslovu ajdin.nasvet@kopija-nova.si.