02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Kako se naučiti pesmico?

Objavljeno: 13.02.2014

Ajdini nasveti za učenje

Učenje pesmic oz. besedil na pamet je bolj pasivno, zato lahko hitro postane dolgočasno. Da bo tokrat drugače, si preberi nekaj trikov, s katerimi lahko popestriš učenje. In še najboljše - tudi pesmico se boš naučil(a) hitreje!

 

Da ti bo učenje vzelo manj časa, si razdeli tekst na dele (npr. pesmico se lahko učiš po kiticah, tekst pa razdeliš po odstavkih). Najprej vsak del preberi trikrat na glas, nato pa ga poskušaj ponoviti sam(a), najprej s pomočjo teksta, nato pa vedno bolj samostojno. Ko misliš, da si besedilo že dobro usvojil(a) posnemi svoje deklamiranje (s telefonom ali mp3 predvajalnikom). Ob predvajanju posnetka boš takoj opazil(a) kje se ti še zatika in katere dele moraš še dodatno izpiliti.

 

Naprej se lahko učiš s poslušanjem svojega posnetka. Morda pa ti bo bolj ustrezalo, da med poslušanjem hkrati bereš besedilo z lista ali da si med učenjem dejaven(a) oz. se gibaš: pleši, hodi, karkoli ti ob učenju ustreza. Kateri način ti najbolj ustreza je odvisno tudi od tega kateri učni stil ti je najbližji.

 

Lažje se boš učil(a) tudi, če boš tekst razumel(a) in se vanj poskušal(a) čim bolj vživeti (npr. predstavljaj si življenje v tistih časih, kontekst nastanka teksta, ipd.).

 

Predstavitev je pomembna

Ko se pesem oz. besedilo naučiš na pamet ne pozabi, da šteje tudi doživeta predstavitev. Najlažje vadiš tako, da stopiš pred ogledalo in deklamiraš. Na začetku zna biti nekoliko nerodno in smešno, a zadeva preverjeno deluje. Če si bolj tehnični tip je ena od možnosti, da se posnameš s kamero in nato oceniš kje se moraš še izboljšati.

 

Starši: ko otrok še ne bere...

Starši, pri učenju pesmic v prvem in (delno tudi) drugem razredu bodo otroci, ki še ne znajo brati, potrebovali vašo pomoč. Primer za pesmico s tremi štirivrstičnimi kiticami: pesmico razdelite na kitice, te pa še na verze (po navadi sta to dve vrstici). Preberite prvi verz, otrok naj ga ponovi za vami, preberite drugi verz, otrok naj ga ponovi za vami, nato preberete celo prvo kitico in otrok naj jo poskuša ponoviti. Na začetku se mu bo pri kakšni besedi še zataknilo, s ponavljanji pa bo celo kitico kar hitro osvojil. Nato tako nadaljujete naprej s preostalimi kiticami, dokler otrok ne zna cele pesmice.

 

V kolikor zna otrok že sam brati naj se pesmico uči samostojno, vi mu samo priskočite na pomoč, če mu kakšna težja beseda dela težave. Po učenju naj vam naučeno ponovi, vi pa ga pohvalite za dobro opravljeno delo (kako velik je že, da se lahko celotno pesmico nauči sam).

 

Za dodatna vprašanja, mnenja in pripombe smo dosegljivi na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.