02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Kako se lotiti učenja tujih jezikov?

Ajdini nasveti za učenjeUčenje tujih jezikov lahko predstavlja velik izziv šolarjem, tudi tistim, ki jim jeziki (kot radi rečemo) bolj ležijo. Da bo učenje tujih jezikov zabavno, učinkovito in predvsem dolgoročno, si pomagaj s spodnjimi nasveti.

 

Učenje s karticami in listki

Iz debelejšega papirja izdelaj kartice. Na eno stran zapiši besedo v tujem jeziku, na drugi strani pa jo nariši ali zapiši njen slovenski prevod.

Pomagaš si lahko tudi tako, da samolepilne listke z besedami, ki jih želiš osvojiti, polepiš po stanovanju (na hladilnik, mizo, stol oz. druge predmete, ki jih še ne poznaš).

 

Izdelaj svoj slovarček

Nove besede si zapisuj v poseben zvezek ali beležko in tako ustvari svoj slovarček. Zraven pripiši slovenski prevod. Da pogled na tvoj slovarček ne bo dolgočasen pa lahko izbrane besede okrasiš tudi z ilustracijami.

 

Kako se spopasti z nepravilnimi glagoli?

Nepravilni glagoli so največja mora pri učenju tujih jezikov. Če se ti dogaja, da pogosto zamenjuješ oblike glagolov med seboj, pobarvaj vsako obliko s svojo barvo (npr. angleščina pozna tri oblike, zato izbereš npr. rdečo, modro in zeleno barvo ter vsako obliko primerno pobarvaš. Tako lahko že takoj po barvi ločiš za katero obliko glagola gre). Učenje nepravilnih glagolov pa lahko spremeniš v pravo zabavo! Iz debelejšega papirja izreži enako velike kartice. Na vsako kartico zapiši po eno obliko glagola (npr. pri učenju angleščine potrebuješ za vsak glagol štiri kartice - tri za oblike glagolov in eno za slovenski prevod). Nato kartice premešaš in igra se lahko prične. Tvoja naloga je, da poiščeš vse besede, ki sodijo skupaj (vse oblike enega glagola in slovenski prevod). Seveda lahko k igranju povabiš tudi prijatelje, brate in sestre ter starše. Da bo igra bolj zanimiva lahko omejite čas za iskanje in nato preštejete, kdo je sestavil največ pravilnih skupin.

 

Če ti nepravilni glagoli po večini ne predstavljajo težave in je le malo takšnih, ki si jih težko zapomniš, je dobro, da si jih v tabeli nepravilnih glagolov posebej označiš (npr. pobarvaš). Pri učenju namreč obarvane besede izstopajo, na njih si bolj pozoren, kar pomeni, da si jih tudi prej zapomniš.

 

Učenje v prostem času?

Da, tudi prosti čas lahko izkoristiš za urjenje v tujem jeziku. Poišči film, različne glasbene izvajalce ali knjige v jeziku, ki se ga učiš. Za začetek si poglej film s slovenskimi podnapisi, izberi knjigo z lažjim besediščem, besedila pesmi pa si lahko celo sam(a) prevedeš v slovenščino. Seveda lahko na ogled filma povabiš tudi prijatelje, tako se boste skupaj zabavali hkrati pa se mimogrede naučili še kaj novega.

 

V prihodnjih Ajdinih nasvetih za učenje bomo spoznali še nasvete za učinkovitejše učenje drugih predmetov, zato ostani z nami. Z vprašanji in mnenji pa se lahko oglasiš na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.