02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Kako se lotiti knjige za domače branje?

Objavljeno: 26.02.2014

Ajdini nasveti za učenjeV prejšnjem Ajdinem nasvetu za učenje smo kolebali med branjem knjige in branjem kratke obnove, tokrat pa bomo preverili kako se lahko najbolj učinkovito lotiš knjige, ki jo moraš prebrati za domače branje.

 

Pred branjem...

Dobro je, da pred branjem vsaj okvirno poznaš obdobje v katerem je bilo delo ustvarjeno, za kakšne vrste delo sploh gre (npr.: fantazijski roman, črtica, poezije, ipd.) in kdo je avtor. V kolikor ti nič od naštetega ni znano, preveri v učbeniku oz. berilu, enciklopediji ali na spletu. Tako vsaj okvirno izveš kaj lahko od branja pričakuješ. Neposredno pred branjem si pripravi list, beležko ali zvezek ter pisalo.

 

Branje naj bo čim bolj učinkovito

Med branjem se poskusi čim bolj skoncentrirati. Na pripravljen list (beležko ali zvezek) si izpisuj pomembne podatke iz zgodbe. Primer: izpisuješ lahko osebe in v besedi ali dveh njihovo vlogo v delu ter osebnostne lastnosti, kraj in čas dogajanja (npr. če se glavni junak sprehaja po parku Tivoli izveš, da se zgodba dogaja v Ljubljani; včasih kraj in čas nista neposredno podana, ampak ju moraš izluščiti iz zgodbe. Prav tako se lahko zgodba dogaja v večih različnih krajih in tudi časih (npr. potovanje v preteklost/prihodnost)). Prav tako je dobro, da si izpišeš kjučne trenutke zgodbe (velikokrat si lahko pri tem pomagaš z dramskim trikotnikom), saj ti bo to zelo koristilo pri pisanju obnove oz. pripravi ustnega nastopa (odvisno od naloge, ki jo učitelj določi).

 

Po branju je čas za urejanje

Po branju si izpisane podatke uredi. Uporabiš lahko različne možnosti, ki smo jih predelali že v preteklih Ajdinih nasvetih za učenje (npr. miselni vzorec, tabela, časovni trak, ipd.). Tako bo reševanje naloge o domačem branju (ali prestavitev v šoli) potekalo brez težav.

 

Za dodatna vprašanja in mnenja smo dosegljivi na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.