02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Kako obdržati zbranost med učenjem?

Objavljeno: 05.12.2013

Ajdini nasveti za učenje

Imaš težave s koncentracijo in se težko učiš dalj časa, saj ti misli uhajajo drugam? V tokratnem Ajdinem nasvetu bomo preverili kako lahko izboljšaš koncentracijo, da bo čas za učenje optimalno izkoriščen in ti bo ostalo več prostega časa za tvoje priljubljene dejavnosti.

 

Koncentracija je sposobnost usmerjanja misli, gre za osredotočenost na delo (snov, dejavnost, ipd.) in sposobnost izločanja vseh motečih dejavnikov. Pri težavah s koncentracijo se priporoča rutina – uči se vedno na istem prostoru (npr. tvoj prostor za učenje) in ob približno enakem času. Pred učenjem si prostor za učenje primerno pripravi (zvezki, pisala, učbeniki, prazni listi, ravnilo, kalkulator oz. vse kar v tistem trenutku potrebuješ za učenje).

 

Odstrani moteče dejavnike

Na kratko: izklopi zunanji svet in se popolnoma posveti snovi. Zvonjenje telefona ali samo vibriranje ob novem SMS-u zmoti tvojo osredotočenost na delo. Najbolje je, da telefon med učenjem popolnoma izklopiš ali ga celo daš v varstvo staršem.

 

Ne pozabi na odmore

O pomembnosti odmorov med učenjem smo že govorili. Zato tokrat samo toliko: dobro je, da si med učenjem nastaviš budilko (na 45 min ali eno uro) za kratek odmor (10-15 min sprostitve). Po treh takšnih ciklusih učenja si privošči malo daljši odmor, ki ga izkoristi za sprostitev (npr. kratek sprehod v naravi ali kakšno drugo obliko rekreacije).

 

Samokontrola

Pri učenju ima samokontrola velik pomen, saj se bo prej ko slej zgodilo, da ti bodo misli kljub trudu odtavale kam drugam. Takrat se skoncentriraj, v mislih ali na glas si ponovi "Zberi se!" in se čim prej znova "potopi" v učno snov - ponovi kaj si do takrat že predelal(a), če je predelane snovi nekoliko več, postavi vprašanja, vezana na predelano snov in poskusi nanje odgovoriti brez pomoči literature. Česar ne znaš poišči v literaturi, nato pa preveri še preostale odgovore.

 

ZA STARŠE

Vzpodbujajte in pohvalite otroke za dosežene uspehe in pravilno opravljene naloge. Tako boste povečali njihovo vztrajnost in motiviranost, nikar pa nalog namesto njih ne opravljajte sami. Med učenjem otroka ne prekinjajte z raznimi načrti (npr. na kakšen izlet se boste skupaj odpravili čez vikend, ipd.), vprašanji in pripombami. Prihranite jih za čas po učenju, saj otroku zbranost hitreje popusti kot odraslemu človeku in boste dosegli popolnoma nasproten učinek od dodatne motivacije. Nepravilno opravljene naloge naj otrok najprej poskuša popraviti sam (tako si napake še bolj zapomni in je pri naslednjih nalogah tudi bolj pozoren), šele nato mu ponudite svojo pomoč.

 

Univerzalnega nasveta, ki bi pomagal vsem, žal ni. Zato preizkusi različne možnosti, in zagotovo boš našel(a) najprimernejšo. Za dodatna vprašanja smo ti na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.