02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Kako izdelati plakat?

Objavljeno: 24.04.2013

Ajdini nasveti za učenjeV tokratnem Ajdinem nasvetu za učenje bomo preverili kako izdelati dober plakat. Ker pri pripravi plakata v prvi triadi otrokom večinoma pomagajo starši, smo v nasvet vključili tudi njih.

 

Kako se lotiti izdelave plakata v prvi triadi?

Ob prvih šolskih korakih je še posebej pomembna pomoč staršev pri otrokovi organizaciji obveznosti, predvsem pri domačih nalogah. Izdelava plakata je lahko zabavno skupno opravilo, ki vas bo približalo otroku in njegovemu razmišljanju, prav hitro pa se lahko spremeni v nočno moro.

 

Dragi starši! Nikar ne pozabite, vaša naloga je otrokom pomagati in jih usmerjati pri pripravi, nikakor pa ne prevzemite izdelave celotnega plakata nase. Najmlajši naj izdelajo plakat čim bolj samostojno, upoštevajte njihove želje in zamisli, naj sami izberejo iz katerih virov bi radi črpali (knjige, splet, druga gradiva), nato skupaj prelistajte izbrane knjige, preverite na spletu. Vendar imejte v mislih, da naj odločitve o tem kaj vključiti in kaj ne čim bolj samostojno sprejema vaš otrok in ne vi. Če se  s čim ne strinjate mu razložite vaš pogled, a mu ga ne vsiljujte, naj se odloči sam, saj se bo le tako naučil sprejemati odgovornost za svoje delo. Pri izdelavi plakata ga vodite, nikar ga ne delajte sami. Naj otrok sam razporedi gradivo po listu in ga nato skupaj prilepite. Če je na plakat potrebno dodati besedilo, ga naj napiše otrok sam. Plakati, kjer so besedilo napisali starši se vidijo že od daleč, ne samo učiteljica, to bodo opazili tudi drugi. Velikokrat se celo zgodi, da otroci postanejo tarča posmeha s strani vrstnikov, ker so jim plakat izdelali starši.

 

Kakšen je dober plakat?

Kako iz virov poiskati bistvo, ki ga predstaviš na plakatu si poglej v prejšnjih Ajdinih nasvetih za učenje (zapiski, kako izluščiti bistvo iz knjig, priprava miselnega vzorca), kjer je bilo veliko govora o tem. Danes pa se bomo posvetili bolj tehnični izdelavi plakata. Dober plakat nemudoma vzbudi pozornost publike. Te zanima kako to doseči? Plakat naj vsebuje čim več slikovnega gradiva (odvisno od teme lahko gre tudi za grafične ponazoritve) in malo besedila. Prav tako naj bo plakat zaokrožena celota - kar pomeni, da je gledalcu razumljiv brez dodatnih pojasnil avtorja (gledalec lahko brez težav razbere temo in glavne značilnosti, ki so na plakatu predstavljene). Podatki naj bodo v logičnem zaporedju - preden vso gradivo prilepiš na plakat in dodaš besedilo preizkusi različne postavitve. Za mnenje katera je najprimernejša lahko vprašaš prijatelje, starše ali brate in sestre.

 

Še nekaj uporabnih napotkov

Za dober celosten vtis so pomembni prav vsi detajli. Pri izboru papirja bodi pozoren(a) tudi na barvo. Ne uporabljaj kričečih podlag, raje posezi po nevtralnih (npr. krem barve, svetle različice zelene, rumenkaste, rjave, ipd.). Obstaja tudi nepisano pravilo glede izbire podlage in slikovnega materiala. Če imaš svetel slikovni material izberi temnejšo podlago in obratno (pri temnejših slikah izberi svetlejšo podlago). Besedilo naj bo zapisano dovolj na veliko (plakat bi naj bil čitljiv iz razdalje treh metrov), posebej poudari naslov (črke naj bodo velike tiskane, velikosti približno 4 centimetre). Besedila ne natisni na listke, ampak ga sam(a) dopiši na plakat - tako se boš izognil(a) predolgemu tekstu, poleg tega bo plakat bolj pristen.

 

Ne pozabi beležiti virov! Seznam si zapisuj na list ali v zvezek, da se kasneje ne boš vračal(a) k zapisom, ki si jih že preveril(a). Prav tako je dobro, da oddaš seznam literature (posebej, če plakat potrebuješ kot podporo za govorni nastop ali predstavitev), da lahko vsak preveri od kod si povedano črpal(a).

 

To je bilo vse v današnjem Ajdinem nasvetu za učenje, skupaj bomo znova po prvomajskih počitnicah. Za vprašanja, mnenja in pripombe smo na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.