02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Izvedba govornega nastopa

Objavljeno: 11.04.2013

Ajdini nasveti za učenjePri govornem nastopanju je osrednje mesto namenjeno dobremu besedilu, zato je njegova priprava ključnega pomena, kar smo obravnavali v prejšnjem Ajdinem nasvetu za učenje. Poleg besedila pa sta za odličen nastop pomembna tudi nebesedna komunikacija in sam govor.

 

Govor
Med govornim nastopom govori razločno in dovolj glasno, da te bodo slišali tudi sošolci v zadnji vrsti. Pazi tudi na hitrost - ni dobro, če govoriš prehitro, prav tako pa je moteče, če govoriš prepočasi. Zato poprosi starše ali druge sorodnike, prijatelje, da te poslušajo in ti iskreno povedo kaj moraš še izboljšati.
 
Če imaš preveliko tremo in si se besedilo naučil(a) na pamet, poskušaj med nastopom govoriti čim bolj zanimivo in doživeto. Seveda tudi to prej zvadi pred domačim občinstvom.
 
Kam usmeriti pogled?
Se sprašuješ kam lahko gledaš med govornim nastopom? Vsekakor ni dobro niti vljudno gledati v tla, strop ali skozi okno. Poskušaj se s pogledom sprehajati med sošolci in sošolkami, saj bodo imeli občutek, da res govoriš njim.
 

Nebesedno komuniciranje

S telesom lahko izdaš marsikaj - samozavest, samozaupanje, neprepričljivost, sram, ipd. Telo poskušaj imeti čim bolj sproščeno, da se boš počutil(a) samozavestno in naravno. Če med pripovedovanjem stojiš, ne stoj kot vojak ali s prekrižanimi nogami. Nogi daj narazen toliko kot imaš široka ramena in trdno stoj (težo porazdeli na obe nogi enakomerno saj tako preprečiš, da bi se med nastopom "zibal(a)"). Prav tako se med nastopom ne naslanjaj na steno ali mizo.
 
Pomembno je tudi kaj oblečeš za nastop. Nastopanje pred celim razredom je samo po sebi dovolj stresno, še toliko bolj pa če oblečeš nekaj, v čemer se ne počutiš dobro. Zato za nastop izberi oblačila, ki so ti všeč, vseeno pa pazi na primernost (nastopanje v pižami pred celim razredom odsvetujemo :-)).

To je bilo vse v današnjem Ajdinem nasvetu za učenje, z vprašanji in mnenji te pričakujemo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.