02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Grafični prikazi

Objavljeno: 16.01.2013

Ajdini nasveti za učenjeMiselni vzorci niso edini grafični prikazi snovi, s katerimi si lahko poenostaviš učenje. Zato bomo v tokratnem Ajdinem nasvetu za učenje skupaj spoznali še nekatere druge.

 

Pojmovne mreže

Pojmovne mreže so zelo podobne miselnim vzorcem, le da so v njih vsi odnosi (povezave) poimenovani. Lahko jih uporabiš tudi kot obliko preverjanja, koliko si se že naučil(a). Poznamo pa tudi hierarhične pojmovne mreže, s katerimi ponazarjamo hierarhijo pojmov v snovi.

 

Diagram bistvo-podrobnost

Je grafični prikaz z bistvom snovi (ključna beseda ali stavek), in levim ter desnim stolpcem, kjer so zapisani argumenti za in proti predstavljenemu dejstvu. Primeren je kot pripomoček za učenje v višjih razredih.

 

Vennov diagram

Gre za diagram z dvema krogoma, ki se delno prekrivata. Z njim prikazujemo skupne značilnosti dveh primerjanih pojmov, predmetov, oseb ali dogodkov, ki so zapisane v prekrivajočem se delu.

Primer Vennovega diagrama 

Primerjalna matrika

Pod zapletenim imenom se skriva preprosta tabela, s pomočjo katere primerjamo dve ali več enot po različnih značilnostih.

Primer primerjalne matrike

Ribja kost

Najbrž gre za prikaz z najbolj zabavnim imenom. Takšno poimenovanje je zaradi oblike, saj gre za mrežo, ki je sestavljena iz "glavne" premice, iz katere gor in dol izhajajo črte (kot pri ribji kost).

Primer ribje kosti 

 

Časovni trak

Gre za prikaz časa v obliki traku ali linije, pogosto ga srečamo pri zgodovini in slovenščini.

 

Zaporedje dogajanja

Prikaz zaporedja dogajanja (npr. v knjigi, ki jo moraš prebrati za domače branje) s pomočjo praznik okvirčkov, v katere nato vpisuješ ključne besede ali povedi po vrstnem redu, kot si sledijo.

 

Preizkusi opisane načine in popestri svoje učenje. Za predloge in mnenja smo ti na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.