02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Družboslovni predmeti

Objavljeno: 16.04.2013

Spoznavanje okolja, družba, geografija, zgodovina, sociologija, psihologija, itd., so družboslovni predmeti, ki običajno zahtevajo zapomnitev velikih količin podatkov.

 

Glavna spretnost, ki jo moraš pri teh predmetih uporabiti je memoriranje oz. pomnjenje, saj si moraš zapomniti določena dejstva, dogodke, celo letnice. Pri učenju iz samostojnih delovnih zvezkov in učbenikov in  si lahko pomagaš s triki iz poglavja Kako si olajšati učenje iz učbenikov? Če si moraš zapomniti letnico lahko to storiš tako, da jo "razbiješ" na posamezna števila in jim pripišeš pomen (npr. 948 -> 9 = pri tej starosti sem dobil(a) mojega psa Pikija, 48 = letnica rojstva moje babice).

 

Zapiski so zakon!

V višjih razredih in srednji šoli učenci in učenke že vedo, da je učenje po zapiskih zakon in prva osnova za spoznavanje snovi. Se pogosto znajdeš v težavah, ker ne moreš zapisati vseh informacij in razlag učitelja oz. učiteljice? So zato tvoji zapiski napisani površno in neuporabni pri učenju? Najprej moraš sprejeti dejstvo, da le redki srečneži zmorejo zabeležiti prav vsako učiteljevo besedo in da je bolj kot to pomembno, da si zabeležiš bistvo oz. tiste najpomembnejše informacije. Ostale, dopolnilne lahko poiščeš kasneje v drugi literaturi (v učbeniku, knjigah, na spletu). Zapiske oblikuj tako kot najbolj ustreza tebi, v obliki miselnega vzorca ali linearnih zapiskov (obe snovi smo že predelali v prejšnjih Ajdinih nasvetih za učenje).

 

Pripomočki in sodelovanje med poukom

Morda se sliši že izpeto, a za hitrejše učenje je pomembna zbranost in sodelovanje pri pouku ter prinašanje pripomočkov pri predmetih, kjer so potrebni. Npr. pri geografiji boš veliko lažje sledil(a) razlagi učiteljice oz. učitelja, če boš imel(a) svoj zemljevid oz. atlas. Podobno pri zgodovini, kjer si lahko pomagaš z zgodovinskim atlasom, da si boš  lažje predstavljal(a) Hitlerjeva osvajanja med II. svetovno vojno. Prav tako ti ne sme biti nerodno vprašati, če česa ne razumeš. Bolje, da vprašaš takoj in ti učiteljica ponovno razloži snov, kot pa da ti je nerazumljiva oz. nejasna še pri preizkusu znanja.

 

Podobno se loti učenja doma - uporabljaj pripomočke in si poskušaj snov čim bolj predstavljati. Npr. pri spoznavanju okolja, družbi in sociologiji si lahko informacije in teorije popestriš z aktualnimi primeri iz vsakdanjega življenja.

 

Pomagaš si lahko tudi tako, da na spletu poiščeš zabavne kvize, povezane z učno tematiko in vaje. Presenečen(a) boš koliko zanimivih spletnih strani namenjenih prav učenju ti je na voljo. Eno izmed njih najdeš tukaj. Kot po navadi smo za vprašanja, mnenja in dodatne razlage na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.