02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Domače branje: knjiga ali obnova?

Objavljeno: 20.02.2014

Prej ali slej se vsak šolar znajde v dilemi ali prebrati knjigo, ki je določena za domače branje ali le skrajšano obnovo knjige.

 

Obnova je lahko tudi pomanjkljiva ali napačna

Splet je poln takšnih in drugačnih obnov knjižnih del. Nekatere so natančne (po navadi tudi daljše), druge pa le površno orišejo dogajanje in osebe v knjigi. Če boste pri pouku izbrano knjižno delo obdelali v podrobnosti (npr. da boste na tematiko knjige pisali tudi esej ali pisni preizkus znanja), se bo tvoje pomanjkljivo poznavanje knjige hitro opazilo.

 

Tudi če knjigo prebereš pa ti je lahko dobra obnova v pomoč pri izpostavljanju ključnih točk v zgodbi. Npr.: zapiši svojo obnovo knjige in jo primerjaj s tisto na spletu - lahko kakšen podatek izpustiš, si zajel(a) najpomembnejšo dogajanje, osebe, ipd.

 

Zakaj brati knjige?

Branje knjig je koristno zaradi:

  • širjenja besednega zaklada,
  • izboljšanja pisnega izražanja (npr. pisanje spisov oz. esejev),
  • razvijanja domišljije,
  • izboljšanja sposobnosti samostojnega dela in učenja.

 

Fantje in dekleta berete drugače?

Morda se sliši neverjetno, vendar strokovnjaki trdijo, da je temu res tako. Fantje raje berejo humoristične vsebine, grozljivke, stripe, pustolovske zgodbe (z moškimi junaki), prav tako so bolj naklonjeni elektronskim knjigam. Torej fantje izbirajo (glede na tematiko) drugačne knjige kot dekleta, ki se največkrat odločajo za pustolovske knjige in romane z najstniško (tudi ljubezensko) tematiko. Zelo zanimivo pa je dejstvo, da tudi iste leposlovne knjige fantje doživljajo precej drugače od deklet. Med tem, ko dekleta največkrat najbolj pritegne odnos med osebami pa fantje zavzeto iščejo nove informacije, ki jih v zgodbi pridobijo.

 

Kljub delitvi na spol pa imate veliko skupnih točk - večje besedišče imaš, bolje boš tudi razumel(a) prebrano, prav tako bo razumevanje večje, če poznaš in uporabljaš različne bralne strategije, o katerih smo govorili že v Ajdinih nasvetih za učenje. Nenazadnje, pomembna je tudi motivacija.

 

Ključna je motivacija

Motivacijski dejavniki kot so trud, vztrajnost, zadovoljstvo z branjem, zanimanje za tematiko, ipd. imajo pomembno vlogo pri bralnih navadah. Če ti branje predstavlja osebno zadovoljstvo in rad(a) bereš, potem ti tudi knjige v okviru domačega branja ne bodo delale težav (vsaj v večini ne). V nasprotnem primeru pa se poskušaj čim bolj motivirati in poišči vzroke zakaj je dobro, da svojo nalogo izpelješ (npr. dobra ocena pri predmetu, izboljšanje pisnih sposobnosti, ipd).

 

V prihodnjem Ajdinem nasvetu za učenje sledi še kako se lotiti knjige (oz. zgodbe), ki jo moraš prebrati za domače branje. Za nasvete, mnenja in pripombe pa smo na voljo na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.