02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Delam, delaš, dela – nekaj nasvetov za učenje spreganja glagolov

 Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Tisti ki redno prebirate moje članke na Kopiji novi, že veste, da je ena od mojih strasti učenje tujih jezikov. Vsako leto se lotim učenja kakšnega novega, vsaj toliko da spoznam osnove jezika in da vem, da se bom lahko jezika kdaj kasneje, ko bom upokojena in bom imela več časa, učila kar sama. Še bolj pa se mi zdi to pomembno za to,  da se lahko na potepanjih po Evropi vsaj malo sporazumevam z domačini tudi v njihovem jeziku. Saj veste, kako fino se nam zdi, če nas kakšen tujec pozdravi v našem jeziku, pa čeprav je njegova izgovorjava tako polomljena, da komaj razumemo, kaj nam želi povedati. Če pa mu uspe izdahniti še kakšno besedo v slovenščini več, smo pa tako navdušeni, da ga imamo že kar za svojega.

Seveda je učenje tujih jezikov, kot rada poudarim, tudi miselna gimnastika za naše možganske celice in s to dejavnostjo ostajajo naši miselni procesi aktivnejši. Karkoli lahko storimo v prid preprečevanja demence, je vredno čistega zlata.

 

Danes vam bom ponudila nekaj nasvetov v zvezi s spreganjem glagolov.

Najprej pa moramo ločiti pojma sklanjanje in spreganje, mnogo ljudi namreč uporablja oba izraza precej svobodno in neredko lahko slišim, da se nekdo uči sklanjanja glagolov. Takrat se malce pomenljivo vprašam, kako se človek lahko uči nečesa, kar sploh ne obstaja.

 

O sklanjanju samostalnikov sem že pisala in če ste članek spregledali, ga še vedno lahko najdete na tejle povezavi.

 

Sklanjamo torej samostalnike. Rečemo lahko tudi, da jih pregibamo. Šalo o tem, kako se sklanja dedek, pa verjetno že poznate. »Sklanja se težko. S pomočjo palice.« 😊

 

Torej: KADAR GLAGOLOM SPREMINJAMO OSEBO IN ŠTEVILO, PRAVIMO, DA JIH SPREGAMO.

Kako izgleda spreganje pravilnega glagola v nemščini si lahko za pokušino ogledate na youtubu. Predlagam posnetek na tejle povezavi.

 

Kako si še lahko pomagamo pri učenju in utrjevanju spreganja?

1. IZDELAVA TABELE

Predlagam, da si na računalniku izdelamo in natisnemo tabele, v katere vpišemo posamezne osebe, potem pa vanje vpisujemo ustrezne oblike glagola tako, da z rdečo barvo poudarimo končnico in vse druge posebnosti.

 

Takole bi to izgledalo za nemščino:

OSEBA

nedoločnik:

ICH

 

DU

 

ER, ES, SIE

 

WIR

 

IHR

 

SIE, SIE

 

 

Sama za to uporabljam kar zvezek za učenje tujih jezikov (https://www.kopija-nova.si/zvezek-za-ucenje-tujega-jezika), ki smo ga skupaj s Kopijo novo pripravili zato, da bi otrokom, mladim in odraslim olajšali izdelavo slovarčka novih besed in učenje besedišča tujega jezika. Kako zvezek deluje, si lahko ogledate na temle filmčku: https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=8UzuE9GZMVg

 

Prednost je v tem, da imam hkrati narejeno preglednico, ob tem pa še lahko utrjujem zaporedje tako, da počasi vlečem pokrivni kartonček navzdol in sproti odkrivam posamezne oblike glagola in preverim pravilnost.

 

Takole sem si ga prilagodila za učenje spreganja nemških glagolov:

 

S pomočjo tabele ponavljamo zaporedje, dokler ga ne osvojimo. Če smo bolj dejavni ali slušni tipi »učencev« in imamo ob ponavljanju radi več akcije, lahko zaporedje ponavljamo tudi ob ritmični glasbi ali ploskanju, udarjanju ob rob mize, topotanju z nogo ob tla in podobno. Lahko v sobi, kjer se učimo, izberemo šest točk in ob hoji od točke do točke glasno pripovedujemo ustrezne oblike glagolov.

 

2. IZDELAVA KARTONČKOV

Oblike glagola lahko zapišemo na kartončke, potem pa le-te urejamo po vrsti. Lahko pa se urimo tudi tako, da izžrebamo kartonček in ob obliki glagola, ki je napisana na naključno izbranem kartončku, povemo kratko poved.

 

3. VAJE ZA SPREGANJE NA MEDMREŽJU:

Tudi na medmrežju lahko najdemo veliko različnih interaktivnih vaj za spreganje. Njihova prednost je običajno takojšnja povratna informacija o tem, kako dobro nam že gre. Za vas sem poiskala nekaj možnosti za utrjevanje nemščine:

https://zgo-nem.weebly.com/oip---9-razred/dodatne-vaje-za-spreganje-glagola

http://www2.arnes.si/~osljjk6/nemscina/wortschatz/zbirke/zbirke.html

 

Tudi za ostale jezike boste našli veliko strani ki ponujajo vaje za spreganje glagolov.

In nikar se ne trudite z iskanjem vaj za spreganje angleških glagolov. V angleščini se le-ti ne spregajo.

 

4. RAZNA GRADIVA ZA SAMOUČENJE JEZIKOV ALI POGLABLJANJE ZNANJA

Na tržišču lahko najdemo veliko različnih gradiv za učenje in utrjevanje jezikov. Tako da predlagam, da malo pokukate tudi v knjigarne in se posvetujete s prodajalci.

 

Da bomo leto začeli čimbolj pametni ob tem pa še nasmejani, dodajam tole:
Samostalnika ne moremo spregati, glagola pa ne moremo sklanjati. Saj je razlika tudi med slonom in mišjo, kajne? Tako se na slona lahko naslonimo, na miš pa se ne moremo namišiti!" 😉

 

Mojca Klug, profesorica