02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Ali je najemanje inštruktorjev potuha pri učenju?

Ajdini nasveti za učenjeDanašnji Ajdin nasvet za učenje je namenjen vsem staršem, ki se znajdete v dilemi ali vaš otrok potrebuje inštrukcije.

 

Inštrukcije le podpiranje lenobe?

Če se za inštrukcije odločite prehitro, boste s tem na nek način le podprli lenobo svojih otrok. Namesto, da se ob prvi slabi oceni odločite za inštrukcije, se poskusite sami bolj vključiti v otrokove šolske obveznosti. Izogibajte se tega, da prevzamete otrokove zadolžitve nase in sami opravite levji delež obveznosti. Motivirajte ga, da domačo nalogo in učenje opravi samostojno, kjer potrebuje pomoč pa priskočite vi. Dobro je, da vsak večer preverite če (in kako) so narejene domače naloge. Če otrok določene snovi ne razume, mu nudite dodatno razlago, nato pa pripravite dodatne naloge, da lahko snov utrdi in bolje razume. Če so težave prisotne kljub vašemu delu z otrokom, je dobro razmisliti o inštrukcijah.

 

Tudi na inštrukcije se je potrebno pripraviti

Za inštrukcije lahko odštejete kar precej denarja, zato je dobro, da se otrok nanje pripravi. Tako učna pomoč poteka hitreje in učinkoviteje. Najslabše je, če so inštrukcije samo potuha in se otrok uči samo med učno pomočjo z inštruktorjem.

 

Po inštrukcijah je potrebno veliko samostojnega dela in utrjevanja, tudi z vašo pomočjo. Inštruktor namreč otroku pomaga pri učenju, nudi dodatno razlago snovi in po navadi določi tudi dodatne naloge za vajo doma. Vaša naloga je, da preverite kaj mora otrok narediti doma do naslednjih inštrukcij oz. po dogovoru z inštruktorjem in poskrbeti, da bo delo tudi opravil.

 

Bistvo problema: kako se učiti?

Pri številnih otrocih inštrukcije ne rešijo bistva problema, ampak samo gasijo požar. Veliko otrok se namreč ne zna "pravilno" učiti, ali povedano drugače: otroci se učijo, a se ne naučijo. V takšnih primerih inštrukcije predstavljajo le kratkoročno rešitev in so potrebne vedno znova, kar pa nenazadnje ni mali finančni zalogaj. Veliko boljša in dolgoročna rešitev (ki otroku koristi pri nadaljnjem šolanju, celo študiju) je, da se otrok "nauči učiti" - spozna različne učne sloge in ugotovi kateri mu najbolj ustrezajo, ipd. Dolžina tega procesa je v veliki meri odvisna od otrokove nadarjenosti, pridnosti in motivacije. Rezultati morda niso vidni takoj, a dolgoročno bo napredek vsekakor opazen.

 

Učne načine in metode ter drobne nasvete kako se učiti poiščite v preostalih Ajdinih nasvetih za učenje, na spletu ali obiščite knjižnico in skupaj z otrokom preberite kakšno knjigo oz. priročnik s tega področja. Z dodatnimi vprašanji pa se lahko obrnete tudi na ajdin.nasvet@kopija-nova.si.