02 2345 100

Moja košarica

Moja košarica

0,00 €
Skupaj:
Ajdine koristne informacije

Adventni koledar malo drugače

 Zapisala: Mojca Klug, profesorica

 

Tako kot bi optimnist rekel, da je do polovice napolnjen kozarec napol poln, pesimist pa bi trdil, da je le-ta napol prazen, bi vsakdo izmed nas lahko prihajajoči predpraznični čas opredelil drugače. Eden bi rekel, da prihaja nori december, spet nekdo bi trdil, da prihaja tisti umirjeni čas, ko so noči bolj svetle kot običajno in se iz zvočnikov sliši ušesom prijazna božična glasba v spremstvu vonja po cimetu, ingverju in klinčkih. Trgovci bi čas opredelili za najbolj dobičkonosno obdobje leta, potrošniki pa bi menili, da prihaja čas, ko največ zapravimo in smo velikokrat »prekratki« za vse, kar bi radi nakupili. Osamljeni bi rekli, da je to čas, ko se počutijo še bolj osamljene in si želijo, da bi prazniki čim hitreje minili. Tisti drugi pa si želijo,  da bi čas ko skačejo z zabave na zabavo trajal in trajal.

 

Jaz pa bom v tem prispevku rekla takole: Prihaja adventni čas, ki ga lahko izkoristimo tudi za razvijanje neke nove navade. Če bomo le dovolj vztrajni. Zakaj bi čakali na novo leto in številne zaobljube, ki se jih najverjetneje ne bomo držali dlje od tedna, dveh?

 

V nedeljo, 2. decembra bomo na adventnem venčku prižgali prvo svečko, otroci pa se bodo posladkali s prvo čokoladico ali pokukali v prvo nogavičko oziroma škatlico adventnega koledarja.

 

V času, ko imajo mnogi otroci vsega dovolj in nemalokrat še preveč in ko ne ločijo več med darilom in nagrado, predlagam, da letos dnevna darilca otroci za spremembo »zaslužijo« da ne bodo tako samoumevna.

 

Adventni koledar za spodbujanje branja

Če otroka težko pripravite, da bi redno bral ali če se nikakor ne more lotiti knjige za domače branje, lahko to aktivnost povežemo z adventnim koledarjem. Ustvarimo lahko neko dnevno rutino, na primer zvečer, ko se vse umiri. Takrat otrok prebere dogovorjeni del besedila, čemur sledi nagrada – čokoladica ali tisto, kar smo mu skrili v škatlico, vrečko ali nogavičko. Ni potrebno, da bere veliko, mnogo bolj pomembno je, da bere redno. Prepričana sem, da se bodo do novega leta izboljšale bralne navade, saj je obdobje ravno prav dolgo. Če nimamo v mislih branja knjige, ki je določena s strani »šole«, lahko posežemo po zgodbah, ki so povezane s prazniki, zimo ali medčloveško dobroto in pomočjo.

Za vas sem malo pobrskala po spletu in našla spletno stran Knjižnice Miklova hiša Ribnica in našla zanimiv seznam za mlajše otroke. Najdete ga na povezavi: http://www.miklovahisa.si/zima-in-prazniki.html

 

Adventni koledar za spodbujanje zdravega življenjskega sloga

Če ima otrok preveliko telesno maso ali če preveč sedi in se nerad giba, bi lahko prejemanje dnevnih darilc povezali z zdravim prehranjevanjem in rednim gibanjem. Otrok na  primer prejme nagrado, ko se vrne z daljšega sprehoda ali telovadbe, ali pa takrat, ko namesto sladkarije zaužije kos sadja. Takšen pristop bo prav prišel tudi tistim otrokom, ki morajo po navodilih določenega strokovnjaka redno izvajati predpisane vaje, na primer vaje po navodilu fizioterapevta ali logopeda. Otrok opravi vaje in prejme nagrado skrito v adventnem koledarju.

 

Adventni koledar za zmanjševanje uporabe elektronskih naprav

Če je otrok pogosto predolgo »nalepljen« na ekran »pametne« elektronske naprave, se lahko z njim dogovorimo, da bo dnevno nagrado prejel, ko se bo tisti dan za določeno obdobje »odklopil« ali se odrekel kakšni igrici. Podobno lahko velja tudi za tista, najverjetneje dekleta, ki vsak dan preživijo popoldne pred televizijskim zaslonom in gledajo razne nadaljevanke drugo za drugo.

 

Adventni koledar za spodbujanje dobrodelnosti

Morda se boste odločili, da si bo otrok dnevno nagrado zaslužil z dobrodelnostjo? Vsak dan eno delo za druge ali prijazna beseda ali kaj takega. Mar ne bi bilo lepo opazovati otroka, ko razmišlja, kako in s čim bi lahko predpraznični čas polepšal starejši sosedi, oboleli babici, sošolki ali sošolcu, ki živi v težkih družinskih razmerah ali pa komu v bolnišnici ali domu za starostnike? Tukaj so še zavetišča za zapuščene živali in podobno. Morda bi lahko vsak dan poiskal, očistil in pripravil eno od igrač, knjig ali oblačil, ki jih ne potrebuje več in s paketom, ki ga bi pripravil, ob koncu leta razveseli otroke v kakšni ustanovi, ki skrbi za »prikrajšane« otroke in mladino.

 

Adventni koledar za razvijanje delovnih navad in vztrajnosti

Lahko se loti izdelave kakšnega zahtevnejšega izdelka, napiše zanimivo knjigo, splete šal ali sestavi sliko iz koščkov, poseje božično žito in ga neguje. Karkoli, le da bo pri dejavnosti vztrajal, razvijal delovne navade, tako da dnevna nagrada zanj ne bo samoumevna.

 

Vam je prišla na pamet še kakšna ideja?

Zasejte seme, potem pa ga vztrajno negujte in se veselite otrokovega napredka.

 

Seveda vas s svojim prispevkom ne želim spodbuditi k temu, da bi se cel praznični december prerekali z otrokom glede tega, ali bo dogovorjeno dejavnost opravil ali ne. Zato bi vas rada opozorila še na to, da je motivacija pri tem ključnega pomena. Zelo pomembno je, kako vam bo uspelo otroka motivirati, da bo pri tej »igri« rad sodeloval. Otroci imajo radi, če lahko kaj počnejo skupaj s starši, saj so za ta dragoceni čas, ko so skupaj z vami, mnogokrat prikrajšani. Če si boste vsako popoldne lahko vzeli nekaj trenutkov za to, da boste brali z njim in se z njim pogovarjali o nalogah, ki jih bo opravil, najverjetneje ne boste zgrešili. Pa  na to ne pozabite, da učite s svojim zgledom. Bi morda tudi vi decembra vsak dan pripravili kakšno sporočilce za svoje sodelavce? Saj veste, da z njimi včasih preživimo več časa kot z družino. In kako lepo je videti nasmejanega sodelavca po tem, ko je prebral skrivno sporočilo, v katerem je na primer pisalo: »Lepo je imeti takšne sodelavce, kot si ti.«

 

Mojca Klug, profesorica